Özellikle tasarım alanındaki yarış­malarla genç beyinleri kazanmaya çalışan kurumlar, verdikleri ödüllerle adeta bir­birleriyle de yarışıyorlar. Kimi toplamda 300 bin TL'ye varan para ödülü veriyor, ki­mi yurtdışı eğitim, kimi öğrencilerin ha­yalini süsleyen kurumlarda staj olanağı, ki­mi de gençlere, merak ettikleri ülkelere se­yahat etme fırsatı sunuyor. Şirketlerin yanı sıra üniversiteler, bakanlıklar, meslek birlikleri gibi kurumlar da gençlerin ufkunu açmak, onlara ilgi duydukları alanlarda proje üretmeye teşvik etmek amacıyla fark­lı alanlarda yarışmalar gerçekleştiriyor.
Hem öğrenci olan hem de yeni mezun olup profesyonel hayata atılmaya hazır­lanan gençlere yönelik düzenlenen yarış­maları sizler için derledik:

Toplam ödül 293 bin TL

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracat­çıları Birliği (OİB), Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) des­teğiyle "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazan ve Tasanm Yarışması" dü­zenliyor. Toplamda 293 bin TL'lik para ödülü ve yurtdışı eğitim imkanı sunulan ve iki kısımdan oluşan yarışmada Otomotiv Tasanm Yanşması'na üniversite öğren­cileri başta olmak üzere yeni fikirle­ri olan herkes katıla­biliyor. Ar-Ge Proje Pazarı'na ise akademik ve bilimsel araş­tırma faaliyeti yürü­ten üniversiteler, araş­tırma merkezi ve firmalar, sanayiciler ve profesyonel olarak bu işle ilgilenenlerin baş­vurusu kabul ediliyor.
Her iki yarışma da Ergonomi, Yenilene­bilir Enerji-Çevre, Em­niyet, Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride ka­tılıma açık. Profesyoneller ve üniversite­ler için ayrı değerlendirme yapılacak Oto­motiv Yarışması'nda her kategoriden bi­rinci olanlara 10 bin TL, ikincilere 6 bin TL, üçüncülere ise 3 bin TL ödül verile­cek. Ar-Ge Proje Pazarı'nda ise her ka­tegoriden birinci olanların ödülü 50 bin TL iken ikinciler 30 bin TL, üçüncüler ise 20 bin TL kazanma şansı elde edecekler. Ayrıca Otomotiv Tasanm Yarışması'nda dereceye giren 2 tasarımcı, Ekonomi Ba-kanlığı'nın desteğiyle 2 yıllık yurtdışı eği­tim olanağı elde edecek. 

Filmini çek, ingiltere'de oku

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), liselerarası Kısa Film Yanşması'nın 7'incisini düzenliyor. Genç yönetmenleri ve si­nema tutkunlarını buluşturarak, hayalle­rini gerçekleştirmelerine fırsat tanıyan yarışma, verdiği ödüllerle de onların eğim­lerine destek sağlıyor.
Başvurulan 8 Nisan'a kadar süren yarışmada birinci olanlar üniversitenin İngiltere Canterbury Kampüsü'nde 1 yıl­lık yüzde 100 İngilizce Hazırlık Eğitim Bur­su, ikinci olanlar yüzde 50, üçüncü olan­lar da yüzde 25 Hazırlık Eğitim Bursu al­ma şansı elde edecekler. Dereceye giren yarışmacılardan eğitim bursa almak iste­meyenlere Canon Fotoğraf Makinesi ve ekipmanları ödül olarak verilecek.

Yaratıcı fikirler bekleniyor

Lojistik grubu DHL, düzenlediği 2013 DHL bıovasyon Ödülleri kapsamında, lo­jistik alanında geliştirilecek en yaratıa pro­jeleri arıyor. Birincinin 10 bin Euro ile ödül­lendirileceği yarışmanın son başvuru tarihi 31 Ocak 2013. Yarışmaya üniversite ve yüksek lisans öğrencileriyle araştırma gö­revlileri katılabilecek.

Tasarım öğrencilerine özel

İstanbul Maden ve Metaller İhracat­çı Birlikleri, ev, otel ve restoran kullanımına yönelik Endüstriyel Tasanm Yarışması dü­zenliyor. Metal Mamul ürünler, Plastikten Mamul Ürünler, Elektrikli Küçük Aletler ve Hediyelik Eşya Tasarımı olmak üzere 4 ayrı kategori bulunan yarışmada, en­gelliler, yaşlılar ve çocuklara yönelik ürün tasarımlan bekleniyor.
Proje teslim tarihi 5 Nisan olan yanşmada, profesyonel ka­tegorisine üniversitelerin endüs­triyel tasarım, güzel sanatlar, mi­marlık bölümü lisans mezunlarıyla bu bölümlere ilişkin lisansüstü öğ­rencileri veya mezunlan katıla­biliyor. Öğrenci kategorisine ise görsel iletişim tasarımı bölümü dahil, yine aynı bölümlerde oku­yan lisans öğrencileri kabul edi­liyor. Yarışmanın öğrenci kategorisinde birinci 7 bin TL, ikin­ci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL, mansiyon 2 bin TL ödül alacak.