Turizm firmalarının tanıtımlarında ve internet sitelerinde kendi tesislerinin fotoğraflarını kullanmayarak müşterilerini yanıltmalarına yargı 'dur' dedi. Yargıtay, fotoğraflara göre tercihte bulunan ancak tatil yerine gittiklerinde fotoğraf ve tanıtımla örtüşmeyen tesisle karşılaşan tatilcilere tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Nurşen D., 2008 yazında Bodrum'a tatile gitmek için çok bilinen bir turizm firmasına giderek paket tur satın aldı. Bodrum'a paket turla tatile giden Sakaryalı Nurşen D., turizm firması temsilcilerinin kendisine anlattığı ve fotoğraflarını gösterdiği özelliklerin otelde bulunmadığını gördü. Bunun üzerine hemen turizm firmasıyla temasa geçti. Bu otelde kalmak istemediğini söyledi. Bir geceden sonra farkını ödeyerek başka otele geçti. Tatilden dönünce de firma aleyhine, ilk gecelik konaklama ücreti olan bin 71 TL maddi, bin 500 TL de manevi tazminat davası açtı. Sakarya Asliye Hukuk Mahkemesi, sadece maddi tazminata karar verdi. Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi tatili kötü başlayan Nurşen D.'ye manevi tazminat da ödenmesi görüşünü savundu ama Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, manevi tazminatın yeterli olduğuna hükmetti.

Ayıplı mal sayıldı

Tur fiyatı olan bin 71 TL'lik maddi tazminat talep eden davacı Nurşen D., tatilinin kötü başlaması, sinirlerinin bozulması ve kendisinin kandırılmış olmasını gerekçe göstererek bin 500 TL de manevi tazminat istedi. Turizm firması mahkemede yaptığı savunmada, oteli olandan farklı göstermediklerini, otelle tanıtım sırasındaki bilgilerin farklılığının yazılı olarak kanıtlanması gerektiğini savundu. Mahkeme, turizm firmasının Nurşen D'ye başka bir otel bulmakla, ayıplı mal sattığını kabul ettiğini, başka bir kanıta ihtiyaç olmadığını belirterek, davacının tur için ödediği bin 71 TL'lik maddi tazminatın turizm firmasınca faiziyle geri ödenmesine hükmetti.
Firma, Nurşen D.'ye yasal faiziyle birlikte bin 71 TL tazminat ödeyecek. Davanın taşındığı Asliye Hukuk Mahkemesi de davacı tatilcinin tatilinin kötü başlamış olması, sinirlerinin bozulması ve benzeri gerekçelerle istediği manevi tazminatı ise reddetti.