Mazlumder ve Baran Tursun Vakfı'nın ortak yürüttüğü "Dikkat Polis Geliyor" kampanyası çerçevisinde gerçekleştirilen basın açıklamasına gitmek üzere evinden çıkan ve elinde oğlu Emrah Barlak'ın vesikalıklarından büyütülmüş 26 adet fotoğraflarıı bulunan baba Nusret Barlak karakola götürülerek elindeki fotoğrafa el konuldu. Yolda polislerin elindeki fotoğrafı sorarak kendisini Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüklerini, polislerin kendisini tehdit ettiğini ve burada oğlunun fotoğrafına el konulduğunu belirten baba Barlak, fotoğrafın kendisine verilmesini istedi. Tüm çabalarına rağmen oğlunun fotoğrafı baba Nusret Barlak'a teslim edilmedi. Olay savcılğa intikal edince, savcılık baba hakkında 82 TL para cezası keserek, fotoğraf hakkında imha kararı aldı. Savcılığa göre fotoğraflar suç unsuru!

Mazlumder yetkilileri ve polis mağduru aileler ile birlikte yeniden Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giden Nusret Dursun, emniyet önünde eylem yapmaya başladı. Akşam geç saatlere kadar süren eylem sonrası Emniyet yetkilileri mağdur ailelerin yanına gelerek özür diledi ve fotoğraflara el koyan polisler hakkında inceleme başlatacaklarını söylediler. Emniyet önünde ailere destek için gelen Mazlum-Der Genel Koordinatörü Nurcan Aktay, polislerin kendilerine ailelerin yarın savcılığa başvurmaları halinde fotoğrafları geri alabileceklerini söylediklerini aktardı.

Suç unsuru fotoğraf

Aktay konuyla ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: "Mazlum-Der olarak "Dikkat Polis Geliyor" kampanyası başlattık. Amacımız TMK kanunda değişiklik oluşturmak. Polis mağdurlarını Ankarya'ya davet ettik. Adalet  Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleşleştirecektik. İzmir'de polis tarafından öldürülen Emrah Barlak'ın babası, elinde oğlunun büyütülmüş fotoğrafıyla yürürken Başbakanlık civarında, elindeki fotoğraf polis tarafından alınıyor. Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getiriyorlar. Fotoğrafta suç unsuru bulunuyormuş, bir de fotoğraf hakkında imha kararı varmış. Fotoğrafa el konuluyor. Aileler şimdi emniyet önünde toplanarak emniyetten o fotoğrafı almak istiyorlar. Mağdur aileler fotoğrafı almadan gitmek istemiyor. Özgür Eğitim Sen, Mazlum-Der ve Baran Dursun Vakfı da burada. Gün içinde çok uğraştık, ama fotoğrafı alamadık."

Nurcan Aktay, daha sonra polislerin ailelerden özür dilediğini ve olaya karışan polisler hakkında işlem başlatılacağını söyledi. Savcılığın fotoğraflar hakkında yarın karar vereceğini belirten Aktay, polisler hakkında suç duyurusunda bunucaklarını ve savcılık tarafından verilen para cezasına itiraz edeceklerini söyledi.

Olay

Karabağlar'da 3820 Sokak'ta, 12 Ağustos 2012'de meydana gelen olayda, Erhan Barlak yönetimindeki 09 YG 987 plakalı otomobil, park halindeki polis ekip otosuna çarpmış, çıkan tartışmada polis memuru İmran Kahya'nın ateş etmesi sonucu olaya karışan üç kişi çeşitli yerlerinden yaralanmış, yaralılardan Emrah Barlak hayatını kaybetmişti.

Sanık polis memuru Kahya hakkında "kasten adam öldürme" suçundan müebbet ve 25 yıl hapis cezası, polise karşı geldikleri iddia edilen Erhan Barlak ve Faruk Karahan hakkında da 2 yıl ile 9 yıl arasında hapis cezası isteniyor.