Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmada mahkeme kararını açıkladı. Oy birliği ile alınan kararda aralarında emekli Binbaşı Levent Bektaş, emekli Tuğamiral Şafak Yürekli ve ÇEV eski Başkanı Gülseven Yaşer'in de bulunduğu ve 83 sanığın "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak", "Cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Ergenekon silahlı terör örgütü ile doğrudan bağlantılı olarak Kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede danışma kurulu adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu olmak", "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanununa muhalefet", "Patlayıcı madde bulundurmak", "Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması, bulundurulması, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme", "Suç işlemeye alenen tahrik etme", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "Kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurmak" ve "Özel hayatın gizliliğini ihlal" suçlarından yargılandığı belirtildi.

Mahkeme heyeti, sanıkların üzerlerine atılı suçları işledikleri sabit olmadığından CMK 223/2-b maddesine göre ayrı ayrı beraatlarına karar verdi. Mahkeme, sanıklardan eski SAT Komandosu Deniz Kıdemli Başçavuş Saadettin Doğan'ın vefat etmesi sebebiyle hakkındaki davanın düşmesine karar verdi.

SAHTECİLİĞE SUÇ DUYURUSU

Mahkeme heyeti öte yandan adli tıp rapor içeriklerine göre, soruşturma aşamasında hukuka aykırı delil toplayan, arama ve el koyma kararları veren, sahte delil üreten, kişi ya da kişiler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

TAZMİNAT HAKLARI HATIRLATILDI

Verilen beraat kararı kesinleştiğinde dosya kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan sanıklar için 'haksız gözaltı' ve 'tutukluluk' nedeni ile hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açma haklarının olduğunu hatırlatan mahkeme heyeti dosyada delil olan bazı mühimmatların müsaderesine, bazılarının ise dosyada delil olarak saklanmasına karar verdi. Bazı sanıkların kişisel eşyalarının ise iade edilmesine hükmedildi.


KARAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

Mahkemenin beraat kararı sanıklar ve ailelerince alkışlarla karşılandı. Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti kararın ardından salondan ayrılırken sanıklar ve aileleri, Gençlik Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi.