İnsanların gelmiş geçmiş en büyük ihtiyaçlarından biri şüphesiz ki elektriktir. Etrafımızdaki milyonlarca alet elektrik sayesinde çalışmaktadır. Elektrikle eskiden insan gücüne dayalı yaptığımız bir çok işi kolaylıkla ve daha kısa zaman içinde yapabildiğimiz için gün geçtikçe elektriğe bağlılığımız artmaktadır. Öyle ki, ülkeler elektrik enerjisini üretme stratejileri oluşturup ileriye dönük elektrik ihtiyacını karşılamada 50 yıllık 100 yıllık planlamalar yapmaktadır. Elektrik üretimi ve elektrik kullanımı, elektrikte bağımsızlık ve elektrik ihracatı gibi girişimler ülkelerin gelişmişlik seviyesini gösterir hale gelmiştir. Elektrik üretmenin bir çok yolu vardır. Fosil yakıtlar nükleer enerji akıntısı yüksek akarsular ve rüzgâr gibi elektrik üretiminde kullanılacak çok çeşit doğal kaynak bulunmaktadır. Ancak elektrik üretirken kullanacağınız kaynağın yenilenebilecek bir kaynak olması, yani gün geldiğinde tükenmeyen bir kaynak olması, etrafına zarar veren atıklar bırakmaması ve doğaya zarar vermemesi gerekir. İşte bu noktada karşımıza rüzgar enerjisi çıkıyor. Diğer kaynaklara nazaran rüzgar enerjisi en temiz yenilenebilen doğal kaynak olarak elektrik üretiminin zirvesinde yer almaktadır.Rüzgar enerjisinin çok kısa zamanda maliyetini karşılayacak ve daha sonrasında ülke ekonomisinde büyük bir yüzdeyi karşılayacak hale gelmektedir. Ayrıca http://geturkiyeblog.com/yenilenebilir-enerji/ yandaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.


Rüzgâr Enerjisi ile Elektrik Elde Etmek

Rüzgâr enerjisiyle elektrik üretmek için öncelikle yoğun bir saha araştırması yapılır. Yapılan araştırmalarla rüzgarın stabil olduğu alanlara kısa zaman içinde rüzgar türbiniinşa edilerek hemen elektrik üretimine başlanabilir. Rüzgar enerjisi fosil yakıtlar gibi zaman içerisinde bitebilecek bir kaynak değildir. Nükleer enerjideki gibi etrafına büyük zararlar veren atıklar da bırakmaz. Türbinlerden öylece gelip geçen rüzgarın etkisiyle tertemiz elektrik enerjisi üretilmiş olur. Peki Rüzgar Türbinleri ne kadar elektrik üretir?Rüzgar türbinlerininürettikleri elektrik enerjisini hesaplamak için rüzgarın hızına ve pervane çapına ihtiyaç duyulur.Pervaneler genelde 33 mil hızla döndüklerinde maksimum performansta çalışır. 45 mil (20 m/sn) hıza ulaştıklarında ise frenleme sistemi ile pervane yavaşlatılır.Türbinin aşırı hızlanması durumunda bir çok frenleme sistemi ile güvenliği sağlanmıştır. Yapılan ölçümlere, saha araştırmalarının sonuçlarına bağlı olarak farklı çaplarda rüzgar türbinleri üretilmiştir. Bu farklı türbinlerden de çapıyla doğru orantılı olacak şekilde enerji üretimi de farklılık gösterir. Örneğin 10 m’lik pervane çapına sahip bir rüzgar türbini25 kW enerji üretir. 17 m’lik pervaneler 100 kW, 27 m’lik pervaneler 225 kW, 40 m’lik pervaneler 500 kW, 48 m’lik pervaneler 750 kW, 64 m’lik pervaneler 1500 kW ve 80 m’lik pervaneler ise 2500 kW enerji üretebilmektedir.

Tipik bir rüzgârtürbinini ele alacak olursak yılda 5,2 milyon kW’lık elektrik enerjisi üretebilmektedir. Bu yaklaşık 600 hanenin elektrik ihtiyacına denk geliyor. Rüzgar türbinlerinin sayısı ülkemizde gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Tertemiz gelecekler için rüzgar enerjisinin üretimini arttırmaya devam etmeliyiz.Rüzgar türbinleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.