Gülçin Karaegemen - Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 16 milyon öğrenci, bugün 2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci yarısına başladı. Fakat eğitim alanında yaşanılan sıkıntılar bitmiyor. Daha 2012-2013 eğitim öğretim yılı bitmeden, 2013-2014 eğtim öğretim yılında yaşanabilecek sorunlar şimdiden tartışma konusu oluyor. 10.01.2013 tarihinde yayınlanan '2013/2014 eğitim öğretim yılında okutulacak İlköğretim ve Ortaöğretim ders kitapları' konulu genelge yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Genelge ile 2013-2014 eğitim öğretim yılında okutulacak seçmeli derslerin okullarca belirlenmesi ve ihtiyaç kitap listesi verilerinin 28 Ocak 2013-25 Şubat 2013 tarihleri arasında modüle işlenerek il milli eğitim müdürlüklerine yazılı bildirimi talep edildi. 
Uygulamaya tepki gösteren Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, Milli Eğitm Müdürü Nabi Avcı'yı uyararak, çıkarılan genelge ile milyarlarca liralık kitabın çöpe gitmesinin söz konusu olacağını savundu. Çöpe gidecek kitaplardan dolayı dolaylı yoldan da olsa maliyetleri karşılayan vatandaşların vergilerinin çöpe gideceğini savunan Demir, öte yandan eksik kitap tespiti nedeniyle kitap bulamayan öğrencilerin de eğitim öğretim açısından kitap edinme şansı bulabilen öğrencilere göre dezavantajlı duruma düşeceğini vurguladı.

Okul müdürleri nereden bilecek?

Yine aynı genelgede yer alan, 'Kitap seçim modülüne girilen kitap sayılarının eksikliği, fazlalığı ile veri girişini yapmayan veya eksik yapan okullardan, kurumlardan, okul, kurum müdürleri ile il ilçe milli eğitim müdürleri sorumlu olacak, bu iş ve işlemler milli eğitim denetçileri ve il eğitim denetmenleri tarafından da izlenecektir' maddesini de eleştiren Demir, sorumluluğun okul müdürlerinin üzerine yıkıldığını vurguladı. "2012-2013 eğitim öğretim yılında 4. sınıfta olup, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 5. sınıfta okuyacak öğrencilerimiz hangi seçmeli dersleri seçeceklerdir. Ortaokul müdürleri bu ders seçimlerini anılan tarihler arasında nasıl toplayacak ve veri girişlerini nasıl tamamlayacaklar?" diye konuşan Demir, tepkisini sürdürerek, "2012-2013 eğitim öğretim yılında 8. sınıfta olup 2013-2014 eğitim öğretim yılında 9. sınıfta okuyacak öğrencilerin hangi liselere kayıt yaptıracaklarını bilemezsiniz. Örneğin A lisesi müdürü kendisine gelecek kaç öğrencinin olacağını ve bunların kaçının hangi seçmeli dersini seçeceğini nasıl tespit edecek ve bu dersin kitap sayısını hangi veriye dayalı olarak girecektir?" dedi.

Örtülü yönlendirmeler olacak

Uygulama ile seçmeli derslerde örtülü yönlendirme sıkıntısının da ortaya çıkabileceğini belirten Demir, "Veri girişinizde modülleri girin diyorsunuz. Benim elimde bu kadar kitap var, ben ne yapacağım? Eksik ya da fazla, sorumlusu ben isem kendime göre bir formül üreteceğim. Dolayısıyla yönlendirmeler oluşabilecek. Öyleyse burada yapılması gereken; israfın da önlenmesi adına mevcut öğrencilerle seçimlerinizi yaparsınız, 5 ve 9. sınıf öğrencilerini de yıl sonuna bırakırsınız. Kitapların çöpe gitmesini önlemek lazım. Kitaplar çöpe gidecek, okullarda karmaşa olacak ve seçmeli dersler aslında örtülü yönlendirme ya da zorunluya dönüşebilecek. Okullar açıldığında sorunları göreceğiz. Sayın Bakan bu konuya el atsın, kendisinden bu konuda acilen bir çalışma yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.