İstanbul'da Temmuz ayında sıcaklık 30 derece olması gerekirken, hissedilen sıcaklık 40'a kadar çıkıyor. Meteoroloji'ye göre, kuvvetli sıcak hava dalgası hafta sonuna kadar ülke genelinde etkili olacak ve bugünden sonra daha da sıcak olacak.

Güney Marmara'da, bugünden itibaren 5 gün boyunca, geçmişte gerçekleşen ortalamaların üzerinde sıcaklıklar bekleniyor.

Sıcaklıkların, Bursa, Çanakkale ve Yalova'da birkaç derece, Balıkesir'de ise 5-8 derece ortalamaların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bölgede yüzde 95'leri bulması beklenen yüksek nem yüzünden, hissedilen sıcaklığın daha da artıracağı öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerinden derlenen bilgilere göre, Bursa'da, yeniden yükselişe geçen hava sıcaklığı, bugün 36, perşembe günü de 35 dereceyi görecek. Sıcaklık, cuma ve cumartesi günleri 34, pazar günü ise 33 dereceye düşecek.

Geçmişte gerçekleşen ortalamaların üzerinde olduğu belirtilen bu sıcaklıkların etkisi, bugün ve cumartesi yüzde 80, perşembe ve pazar günleri de yüzde 70'leri aşan nem yüzünden daha da artacak.

YÜZDE 95 NEM


Güney Marmara'da, en yüksek sıcaklık 38 derece ile bugün Balıkesir'de yaşanacak. Balıkesir'de perşembe günü 1, cuma, cumartesi ve pazar günü 2 derece düşecek olan sıcaklık, 36 derece olacak.

İl genelinde nem oranı ise 5 gün süresince yüksek seyredecek. En yüksek nem oranı yüzde 95 ile bugün beklenirken, bu oran perşembe yüzde 88, cuma yüzde 80, cumartesi yüzde 88 ve pazar yüzde 81 olacak.

Yalova'da en yüksek sıcaklık, perşembe günü 34 derece olacak. Güney Marmara'nın en yüksek nem oranı, Balıkesir'in yanı sıra yüzde 95 ile bugün Yalova'da bekleniyor. Kentteki nem oranının, perşembe yüzde 88, cuma yüzde 77, cumartesi yüzde 90, pazar günü de yüzde 87 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Çanakkale'de ise en yüksek sıcaklık 36 derece ile perşembe beklenirken, diğer günler 1-2 derece düşecek. Nem oranı bugün yüzde 90'ı bulacak olan Çanakkale'de, perşembe yüzde 83, cuma yüzde 72, Cumartesi yüzde 74 ve pazar yüzde 68 oranında nem bekleniyor.

DAHA DA ARTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, kuru ve sıcak karakterli Basra alçak basınç merkezinin hafta ortasından itibaren güney ve iç bölgelerde etkisini daha da artırması bekleniyor.

Ülke genelinde hafta sonuna kadar etkili olacak kuvvetli sıcak hava dalgasıyla birlikte, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre, yarın Kars, Ardahan, Ağrı çevrelerinde öğle saatlerinden sonra yerel gök gürültülü sağanak yağış geçişleri bekleniyor. Çarşamba ve Perşembe günleri ülke genelinde yağışın görülmeyeceği tahmin ediliyor.

Beklenen kuvvetli sıcak hava dalgası nedeniyle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşte kalma sürelerinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekiyor.

Ayrıca, yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle meydana gelebilecek orman yangını riskine karşı çiftçilerin anız yakmaması, vatandaşların ve ilgililerin duyarlı ve tedbirli olması istendi.