LYS gibi tüm geleceğe yön veren bir sınava hazırlanırken, materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada konuyla ilgili deneme sınavları çözmenin başarı sağlamada çok daha etkili olduğuna dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aycan Kapucu, şu bilgileri verdi:

KISA CEVAPLI DENEME SINAVLARI UYGULAYIN

“Educational Psychology dergisinde de yayımlanan araştırmalara göre bir sınav için çalışırken materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada kendinize bir deneme sınavı yapmanızın öğrendiğiniz bilgileri hatırlamanız üzerinde daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu bulguya, yani çalışılan materyalin hatırlanmasında test çözmenin ek çalışma yapmaya üstünlüğüne sınama etkisi adı veriliyor. Araştırmacılar, öğrencilere sınavlara çalışırken ders materyalini tekrar etmenin yanı sıra, arada özellikle kısa cevaplı sorulardan oluşan deneme sınavları da yapmalarını öneriyor.”
Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise her yaşın önemli sınavları olsa da bu sınavlarda başarılı olmanın yolunun yeterli, dengeli, düzenli çalışma ve beslenmeden geçtiğini söyledi.

HİÇBİR BESİN TEK BAŞINA MUCİZE YARATMAZ

Sınava hazırlanırken hareketsiz bir yaşam tarzı olan öğrencilerin dengesiz veya yanlış beslenme nedeniyle kilo alma problemleri yaşayabileceğini, bazı öğrencilerin de stres nedeniyle yeterli gıda tüketmeme nedeniyle kilo verme problemleri yaşabileceğini hatırlatan Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Hiçbir besin, hiçbir davranış, tek başına mucize ve başarı yaratmaz. Başarılı olmak için, yeterli, dengeli, düzenli, sağlıklı gıdalar tüketmeli ve düzenli çalışmalıyız. Sınav dönemi gibi stresli dönemlerde ihtiyaçtan değil, duygusal nedenlerden dolayı şekerli gıdalara talep olmaması için gün içinde yeterli miktarda kalori almaya, protein, karbonhidrat, yağ ve sebze-meyve grubundan yeterli miktarlarda tüketmeye önem verilmelidir.” bilgisini verdi.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN MUZ

Öğrencilerin sınav dönemlerinde özellikle çok fazla çay, kahve, kola, enerji içecekleri içme eğilimi gösterebileceğini belirten Fadıloğlu, “Bu durum kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, korku ve endişeye neden olmaktadır. Bol miktarda kafein içeren ve kalbi ciddi anlamda zorlayan bu kafeinli içecekler yerine C vitamini içeriği yüksek, sakinleştirici özelliği olan papatya, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları ya da taze sıkılmış meyve suları tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Sınav dönemlerinde hem serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını arttırmak, hem de zengin potasyum kaynağından faydalanmak hem de dikkat dağınıklığını engellemek için günde bir adet muz yemeye çalışın” dedi.

SINAVA KADAR NASIL BESLENMELİ

Sınava kadar olan beslenme döneminde, zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen gıdaların tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Fadıloğlu, “Omega 3 yönünden zengin olan sardalye, ton, somon gibi balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, ceviz, fıstık, badem gibi protein kaynakları, B grubu vitaminlerini içeren ve stresi azaltan brokoli, ıspanak, domates gibi besinler, A ve C vitamininden zengin havuç, portakal, taze fasulye gibi taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmeli” dedi.