YPG’nin önceki akşam uzman çavuş Ercan Çelik’in şehit düşmesine, üç askerin de yaralanmasına neden olduğu iki Türk tankını Rus yapımı Kornet tanksavarla vurmasından sonra, TSK, Cerablus ve çevresindeki YPG güçlerini havadan ve karadan hedef almaya başladı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, tankların vurulmasından sonra havalanan Türk F-16’ları Cerablus’un güneyinde PKK ve YPG’nin ortak kullandığı 5 ayrı binaya bomba yağdırdı. Bu binalardan birisinin YPG’nin komuta merkezince kullanıldığı tespit edildi. İnsansız hava araçları (İHA), savaş uçaklarının tarruzları sonucu 25 PKK/YPG’linin etkisiz hale getirildiğini tespit etti. Aralarında örgütün üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu değerlendiriliyor. Çoğu İncirlik’ten kalkan F-16’ların gerçekleştirdiği taarruzlar dün belirli aralıklarla gün boyu sürdü.


TANK SAYISI 50 OLDU

Fırtına obüsleri dün saat 14.00 itibariyle 19 ayrı YPG hedefine 103 atış yaptı. TSK, ÖSO güçlerine destek olmak amacıyla Suriye içine soktuğu tank sayısını da arttırdı. Suriye’de toplam Türk tankı 50’yi buldu. Askeri kaynaklar TSK’nın bölgedeki sivillerin zarar görmemesi için her türlü tedbiri aldığını ve bu konuda azami hassasiyet gösterdiğini söyledi. İngiliz Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Cerablus’un güneyindeki Ceb el Kussa köyünde en az 40 sivilin öldüğünü öne sürdü.


HEDEF MENBİÇ

TSK’nın desteğiyle Cerablus’u IŞİD’ten alan ÖSO’nun bundan sonraki hedefinin Menbiç olduğu öne sürüldü. YPG Menbiç’ten ayrılmadığı takdirde, ÖSO güçlerinin bu kasabayı ele geçirmek için ilerleyişini sürdürmesi bekleniyor. Türk askeri kaynaklar ÖSO’nun Menbiç’e ilerleyişiyle ilgili herhangi bir değerlendirme yapmadı. Türkiye daha önce ABD’ye ve diğer koalisyon güçlerine, Menbiç’i ele geçiren Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ana bileşinini oluşturan YPG’nin bölgeden çekilmesi ve Menbiç’in eskiden olduğu gibi tüm etnik grupların birlikte yaşadığı kasabaya dönmesi şartından vazgeçmeyeceğini bildirmişti.


TÜRKMEN KOMUTAN: ‘BİRKAÇ GÜNDE İNŞALLAH’

ÖSO birlikleri içinde yer alan Sultan Murad Tugayı’nın komutanı Albay Ahmed Osman, hedeflerinin, PYD/YPD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki Menbiç’i almak olduğunu söyledi. Osman, Menbiç’i hedef seçmelerinin nedeninin YPG’nin kenti boşaltmak yerine pozisyonlarını güçlendirmesi olduğunu belirtti. Ahmed Osman, Menbiç’i kaç günde alacaklarını düşündüğü sorusuna ise “İnşallah birkaç günde” cevabını verdi. Suriye ordusundan ayrılmış bir albay olan ÖSO komutanı, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, ÖSO’nun ‘kesinlikle Menbiç’e doğru gittiğini’ söyledi.


NEDEN ÖNEMLİ

TÜRKİYE sınırına yaklaşık 40 km uzaklıkta olan Menbiç’i SDG, 12 Ağustos’ta IŞİD’in elinden almıştı. Bu operasyon ABD’nin büyük desteğini almıştı. Menbiç IŞİD’in, Rakka ve Deyr ez Zor’a da militan akışını sağladığı yerdi. Menbiç, PYD açısından da Kobani ve Cezire kantonlarıyla Afrin kantonunun birleştirilmesi için önemli bir konuma sahip. (Hürriyet)