Dinlemeler ve teknik izlerin takibinden elde edilen bir diğer kritik sonuca göre de bu bataryaya ‘Vur' emrini ise Humus'ta bulunan bölge savaş harekat merkezi verdi. Telsiz konuşmaları paralelinde uçağın vurulmasına giden süreç şöyle gelişiyor:

RF-4E tipi Türk uçağı, 22 Haziran'da daha önce belirtildiği gibi kısa süreli Suriye hava sahası ihlalinde bulunuyor. Al Bassit bataryasındaki Suriyeli askeri personel, durumu tespit ettikten sonra bir an tereddüt geçiriyor. Ardından şüpheli olarak tanımladığı uçağın konumu ile ilgili ne yapacağını Humus'ta bağlı olduğu savaş harekat merkezindeki yetkililere soruyor.

Bunun üzerine, “Siz hava sahamızı ihlal eden yabancı uçaklara ne yapılacağını bilmeniz gerekir” yönünde bir yanıt alıyor. Kısa süreli beklemeden sonra ateş açılıyor ve ardından uçağın vurularak düşürüldüğü Al Bassit bataryasından Humus'taki karargaha rapor ediliyor. Sonradan da uçağın Türk uçağı olduğunu anladıkları konuşmalarından belli oluyor.

Tüm bu konuşmaları Ankara kendi imkan ve kabiliyetleri ile sonradan tespit ediyor. Olayın aydınlatılması anlamında bölgede gözleri ve kulakları bulunan Amerika, Rusya ve İngiltere'den şu ana dek kıymetli anlamda hiçbir bilgi verilmedi. Tüm bunlara rağmen bu telsiz konuşmalarından uçağın tam olarak ne ile vurulduğu anlaşılamıyor. Halen Türkiye'nin iddiası ve verileri uçağın füze ile düşürüldüğü yönünde. Ancak olayda Suriye ise uçaksavar ile ateş açtığını iddia ediyor. (Hürriyet)