Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta bulunan veya Irak’a seyahat etmeyi öngören Türk vatandaşlarına yönelik seyahat ve güvenlik duyurusunun ardından Erbil  ve Süleymaniye’ye yapılan uçuşlarda  yarın saat 18.00'da durdurulacak.  Erbil'e uçmak için Atatürk Havalimanı'nda bilet işlemi yaptıran iş adamları, iki ülke arasında sorunun diplomasi ile çözülmesi gerektiğini söylediler. Bu arada  Atlasglobal Hava Yolları'nın İstanbul-Erbil seferi bugün normal olarak gerçekleştirirken Türk Hava Yolları'nın bu bölgeye yapacağı son uçuşlarda büyük gövdeli uçakların kullanılacağı öğrenildi.    

  UYARIYI DİKKATE ALIYORUZ

Bölgede tırmanan gerginliğe ilişkin görüşlerini açıklayan Türk ve Kuzey Irak'lı işadamları sorunun diplomasi kanalıyla çözülmesini istiyor. Erbil'de hazır giyim mağazaları bulunan Metin Doğru, seyahat uyarısını dikkate aldıkların fakat işleri nedeniyle gitmek zorunda olduğunu belirterek  " Tabii uyarıyı dikkate alıyoruz. Biz de neticede işlerimizden dolayı gitmek zorundayız. Bu olayın askeri müdahaleye gerek kalmadan siyası  ve diplomasi alanında çözüleceğine inanıyoruz. Devletimize inanıyoruz. Bunu çözecek illaki. O coğrafyada Türk yatırımcılar olarak bizi mağdur etmeyeceğini ve  hiç bir vatandaşını zor durumda bırakmayacağına eminim. Çözülecek inşallah " dedi. Doğru daha önce de yaşanan olumsuzlukları atlattıklarını ifade eden Doğru, " İlk etapta yüzde elli, yüzde altmış bir kaybımız olacak. Ondan  sonra toparlayacağına inanıyorum. Daha önce sıkıntılar yaşandı .Bununda üstesinden geleceğiz inşallah " diye konuştu.

İNŞALLAH KAPI KAPANMAZ

Toptan plastik ve züccaciye işi yapan  Nizamettin Demir ise sınır kapılarının kapatılmasıyla zarara gireceklerini kaydederek şöyle konuştu:

 'İnşallah kapı kapanmaz. Siyasi olarak hallederler. Yoksa çok büyük zarara gireriz. Alacaklarımız var onları da alamayacağız.  Siyasi olarak eminim ki çözüm olur. Halk diyor ki inşallah siyasi çözülür diyorlar. Günde 2 bin 500 TIR mal gidiyor oraya. Sadece orası için mal yapmışlar, kapanırsa herkes mağdur olacak"