Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, Yüksek Askerî Şûra’nın dün tamamlanan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlandığı belirtildi.

Açıklamada, 30 Ağustos 2012 tarihinden geçerli olmak üzere; 29 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildiği; 33 general ve amiralin görev sürelerinin ise bir yıl uzatıldığı bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren, 1 amiral ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza fedakâr ve özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz."

Emekliye sevkedilen general ve amiraller şunlar:


Korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan (Karacı); Korcan Pulatsü, Ziya Güler (Havacı).

Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan (Karacı), Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş (Havacı); Halil Helvacıoğlu (Jandarma).

Tuğgeneraller: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay (Karacı); Mustafa İlhan (Havacı); Ali Aydın, Bulut Ömer Mimiroğlu (Jandarma).

Koramiraller: Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç.

Tümamiraller: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş.

Tuğamiraller: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilğar, Turgay Erdağ.

İkinci “sade” üye

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet üzerinden açıkladığı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla şuranın 1 olan “sade üyesi”, 2’ye yükseldi. “Sade üyelik” uygulaması geçen yıl başlatılmıştı. Balyoz kapsamında tutuklanan Harp Akademileri komutanı orgeneral Bilgin Balanlı’nın geçen yılki şurada sadece YAŞ üyesi olması kararlaştırılmıştı. Bu yıl da, yine Balyoz davasından hakkında yakalama kararı bulunan ancak GATA’da tedavi altında olan Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Nusdet Taşdeler’in de “sade YAŞ üyesi” olması uygun bulundu.

Suriye cephesine yeni komutan


Görevi Anadolu’yu İran, Irak ve Suriye’den gelecek saldırılara karşı korumak olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, EDOK Komutanı oldu. Orgeneral Yörük’ün yerine de bölgeyi iyi bilen Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi getirildi.