Güneşin en yoğun olduğu ülkelerden birindeyiz ama gerektiği şekilde yararlanamıyoruz.

Hatta bu konuda Ege Üniversitesi'nde yıllar önce bir çalışma başlatılmıştı.

Sonuç ne oldu?

Bilim adamlarımız ne yapıyor bilemiyorum.

Ancak bildiğim şu:

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve güneşten elektrik üreten yerli Fotovoltaik panel üreticileri sektörün gelişimine yönelik sorun ve önerileri sunmak üzere Enerji Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantı da GÜNDER heyeti, Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mertcan, Bakanlık Müşteşar Yardımcısı Dr. Selahattin Çimen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, YEK Daire Başkanı Sabahattin Öz ile bir araya geldi.

Gözden kaçırılmamalı

Toplantıda GÜNDER heyeti, sektör olarak beklentilerini yazılı olarak bakanlığa sundu. Sektör olarak öncelikle yerli üretimin sağlıklı gelişimi ve korunması konusunda destek beklediklerini belirten GÜNDER üyeleri, sorunların çözümünde gözden kaçırılmaması gereken en önemli hususun önce koruma önlemlerinin alınması, ardından iç pazarın geliştirilmesi yönünde çalışmaların yürütülmesi olduğunu belirttiler. Bakanlığa sunulan bildiride ayrıca, kamu alımlarında yerli fotovoltaik panel üreticilerinin ürünlerinin alınmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklandı

Öte yandan; Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı Yarı Finalistleri Açıklandı
TÜBİTAK ve Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından ortaklaşa yürütülen ve 'Temiz Teknolojiler' konusunda yaratıcı iş fikirleri ve projelerin desteklenmesini hedefleyen Uluslararası Girişimcilik Hızlandırıcı Programı yarı finalistleri belli oldu.

GCIP 2014 kategorilerinden 'Yenilenebilir Enerji', 'Enerji Verimliliği', 'Atıktan Enerji Üretimi', ve 'Su Verimliliği' konularında toplam 217 adet başvuru alındı. Alınan başvurular düzenlenen açık panellerde konu uzmanları tarafından değerlendirilerek yarı-finalist olmaya uygun bulunan 27 takımın ikinci aşamaya geçmesi uygun görüldü.

Aylık raporda açıklandı

İstanbul'da 2014 Temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 0,64 azaldı, toptan fiyatlar ise yüzde 0,44 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi Temmuz 2014 ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 7,90, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 10,03 artış gösterdi.
Perakende fiyatlar 2014 Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,01, toptan fiyatlar ise yüzde 12,35 arttı.

Sektörler bazında değişim oranları

Perakende fiyatlar Temmuz 2014'te aylık bazda; konut harcamalarında yüzde 2,83, diğer harcamalar grubunda yüzde 1,29, gıda harcamalarında yüzde 0,83, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0,79 yükseldi. Giyim harcamalarında yüzde 20,58, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,36, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,20 azalış izlenirken, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubunda fiyat değişimi olmadı.

2014 Temmuz ayı itibariyle toptan fiyatlarda ise aylık bazda; madenler grubunda yüzde 1,93, mensucat grubunda yüzde 1,05, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,49, inşaat malzemelerinde yüzde 0,10 oranında artış gerçekleşti. Kimyevi maddeler grubunda fiyatlar yüzde 1,05, gıda maddelerinde yüzde 0,06, yakacak ve enerji maddelerinde ise yüzde 0,01 azaldı. İzmir'deki rakamlar da bundan aşağı değil...

ABD Kürt petrolüne kapıyı açtı

ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Brett McGurk, Irak'ın her hangi bir bölgesinden gelen petrol için ülkesinde satış yasağının olmadığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Ceyhan limanından bir milyon varil petrolü Texas'ın Galveston limanınına getiren tankere Bağdat'ın şikayeti üzerine el konulmuştu. Irak Petrol Bakanlığı, Texas mahkemesine başvurarak petrolün Galveston limanında boşaltmasının durdurulmasını istemişti. Texas'da mahkeme petrolün satışına yasak koymuştu. ABD Dışişleri Bakan yardımcısı McGurk, kendi twitter sayfasında konu ile açıklamalarda bulundu. Erbil ve Bağdat arasında bulunan sorunların diyalog yolu ile çözülmesini temmeni eden McGurk, Irak'ın herhan bir bölgesinde gelen gelen petrolün ABD topraklarında satılmasının yasak olmadığını belirtti.

***

DİP EKSPRES

Arjantin'in iflasının gözleri borç oranı ülkelere çevirmesi ve ABD ekonomisinin hızlı büyümesi nedeniyle güçlenen dolar, TL karşısında 2.14'ü geçti
Arjantin'in son 12 yılda ikinci defa borçlarını ödeyemeyeceğini açıklaması borçları milli ekonomisine yüksek ülkeleri yeniden gündeme getirdi.
Türkiye dolarlık kamu ve özel sektör borcunun milli gelire oranı olan yüzde 43.84 ile dünyada Polonya'dan sonra ikinci sırada bulunuyor.
ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışında hızlı davranmayacağını açıklamasına karşılık, ABD ekonomisinin beklenenden hızlı büyümesi doları destekledi.
Doların, diğer para birimlerinde olduğu gibi euroya göre de güçlenmesi üzerine euro lira karşısında da geriledi ve 2.85 lira düzeylerine kadar çekildi. Euro, 1.3366 ile dolar karşısında yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Fed'in Temmuz ayı faiz toplantısından varlık alımlarını beklenildiği gibi 10 milyar dolar daha azaltma kararı çıktı. Böylece, geçen yıl ayda 85 milyar dolarlık varlık alımıyla piyasalara para pompalayan FED'in alımları son adım ile birlikte 25 milyar dolara geriledi.