Yalnız bizde değil, tüm dünyada, bu günlerde, yani 2018'de ABD'ye duyulan güven azalırken; Çin'de güven artıyor. Edelman Ajansı tarafından yapılan 'güven' konusundaki kamuoyu araştırmaları 18 yıldır devam ediyor. 1999'da Seattle'da yapılan Dünya Ticaret Örgütü toplantıları dolayısıyla 'Seattle Savaşı' diye anılan kitlesel protestolar bu araştırmaların başlangıcına vesile olmuştu. Edelman Ajansı 2018 yılı 'güven barometresi' sonuçları açıkladı. Bu sonuçların en çarpıcı yönü güvenin kutuplaşmış bir görüntü arz etmesi. Kimi ülkelerde güven yoğun olarak artmış, kimilerinde de dramatik biçimde düşmüş; arada kalanlar az. En dikkat çekici örnek ise Çin ve ABD. Kamuoyunun ABD kurumlarına güveni adeta çakılıyor. Güven düşüşü özellikle geliri ve eğitimi yüksek olup olan biteni yakından izleyen gruplar için geçerli. Söz konusu kesim nezdinde hükümete (güvenlik ve kamu politikaları) güven 30 puan inerek %33'e düşüyor.
Medyaya güven ise 22 puan düşüp %42'ye, ekonomik gidişe güven 20 puan düşerek %54'e iniyor. En yüksek güven duygusu yine de ekonomiye/iş çevrelerine yöneliyor.

Amerika'nın tersi

Çin'e gelince, durum ABD'nin tam tersi. Çin'in olayları izleyen yüksek gelirli ve eğitimli kesimi hükümete (ulusal güvenlik ve kamu politikaları) %89 oranında güven duyuyor. Basına beslenen güven duygusu %80, ekonomiye de %85. Asya içinde de bir güven endeksi yoğunlaşması mevcut. Güven endeksleri Endonezya ve Hindistan'da da yüksek. Singapur ve Malezya'da ise sağlam sayılabilecek oranlarda. Güney Kore ve Japonya'da ise endeks düşüyor. Bunları yazmamın en önemli nedeni; Türkiye'nin, daha doğrusu ihracatçılarımızın bu ülkelerle olan bağlantılarını gözden geçirmeleri için. Bu arada bir hatırlatma daha yapayım:
Geçenlerde İzmir'de bir 'Çin Gecesi' yaşandı...
Ama Mısır'da (Kahire'de) bir hafta sürdü...
Yani bir parmak bal meselesi...
Bunun da bilinmesinde yarar var...

Her gün bir sürpriz!

Madem Çin'den söz ettik devam edelim:
Biliyorsunuz; İzmir- Ankara hızlı treni bu yıl yine hizmete girmeyecek. Açıklamaya göre, önümüzdeki yıla ya da yıllara kaldı. Ama Çin, 400 Km/s hıza ulaşan yeni nesil yüksek hızlı tren geliştiriyor. Çin Mühendislik Akademisi'nden bir uzman olan Ding Rongjun, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Çin'in 600 km/s hıza sahip yeni nesil manyetik kaldırılmış (Maglev) tren üzerinde de araştırmalar yaptığını da söyledi.

Dış ticaret açığı iki katına çıktı
 
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Ocak ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 10,7 artarak 12 milyar 457 milyon dolar, ithalat yüzde 38 artarak 21 milyar 524 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2017 Ocak ayında yüzde 72,1 iken, 2018 Ocak ayında yüzde 57,9'a düştü. İthalatta ilk sırayı Çin aldı.
Çin'den yapılan ithalat, 2018 yılı Ocak ayında 2 milyar 176 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 2 milyar 49 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 629 milyon dolar ile Almanya ve 1 milyar 120 milyon dolar ile ABD izledi.

Kolayoto İzmir'e taşındı

Kuruluşundan itibaren 5 yıl içerisinde Türkiye'nin lider online lastik uzmanı haline gelen KolayOto, partner ağıyla birlikte otomobil sahiplerinin tüm ihtiyaçlarına tek noktadan erişim sağlamaya yönelik stratejisini hayata geçirmek için İzmir'e taşındı. KolayOto, 7500'den fazla lastik firması ve oto servis ile yaptığı anlaşmalar ile kullanıcılarına, web sitesi üzerinden 100.000'den fazla ürün çeşidi, 6000'den fazla lastik çeşidi ve Türkiye'nin 81 ilinde montaj imkanı sunuyor.

İş gücüne katılım oranını artıracak

Türkiye'nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft, her yıl %30'un üzerinde büyüyen e-ticaret pazarına kadın girişimcileri kazandırmak amacıyla 'Kadın Girişimcileri Destekleme Seminerleri'ne başlıyor. IdeaSoft Genel Merkezi'nde 2 ayda bir ücretsiz olarak düzenlenecek olan seminerlerin ilki,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleşecek.
 
İzmir'de yarışacak

Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından, Türkiye'de 'Bilim Kahramanları Buluşuyor' ismiyle gerçekleştirilen First Lego League yerel turnuvalarının dördüncü etabı 3-4 Mart'ta Fuarİzmir'de yapılacak. Teması 'Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu' olan turnuvada genç mucitler suya erişim, suyun kullanımı, taşınması ve tasfiyesiyle ilgili sorunlara çözüm projeleriyle yarışacak.


DİP EKSPRES

Bilim dünyası İzmir'de toplanacak


Dünyanın dört bir yanından gelecek bilim adamları 30 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Fuarİzmir'de yapılacak. Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi'nde buluşacak. Kongre'de deprem tehlikesi, iklim değişiklikleri, kuraklık, taşkınlar, tsunamiler başta olmak üzere akademik program kapsamında bilgi paylaşımı ve tartışmalar yapılacak.