Sağır sultan duydu, malumunuzdur THY'nin İstanbul'dan havalanan ABD ve İngiltere uçuşlarına dizüstü bilgisayar ve tablet ile binilemiyor. Yani her türlü dizüstü bilgisayarınız ve tabletiniz valize giriyor. Dizüstü bilgisayarı bavula atarım konuyu kapatırım diye düşünenlerinize önemli bir bilgi. Valizinizdeki dizüstü bilgisayarınız çalınırsa ya da kaybolursa, ne İATA kurallarına göre, ne de sigorta kurallarına göre sigorta kapsamına giriyor. Yani gidenin ardından bir bardak su içiyoruz.
ABD'den ve İngiltere'den yurda dönerken dizüstü bilgisayarınızı ve tabletinizi uçakta yanınıza almak serbest. Bunun gerekçesi ise, komik ötesi. Havaalanlarımızdaki güvenlik yetersizmiş. Yani Türkiye'deki güvenlik azmış. Allah Allah, bugüne kadar Türkiye'den ne zaman yanımda dizüstü bilgisayarla güvenlik kontrolüne girsem, açıp kapattım laptopumu. Ama Avrupa'dan dönerken hiç açtırılmadım. İstanbul ile birlikte, cep telefonlarından büyük elektronik cihazların kabine alınmadığı diğer şehirler ise, Kahire, Amman, Kuveyt, Kazablanka, Doha, Riyad, Cidde, Abu Dabi ve Dubai.  

Hangi Avrupa havaalanında uçağa binmeden 2 güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz? Hemen söyleyeyim sadece Türkiye'de! Bilmediğim varsa seve seve öğretin bana. Daha havaalanının girişinde valizlerle birlikte bir kontrolümüz var, bir de pasaporttan sonra didik didik arandığımız bir ikincisi. Hatta eğer ABD yolcusuysanız bir de biniş kapısının önünde üçüncü bir kontrolden geçiyorsunuz. Böyle olmasından son derece de mutluyum.  Hatta diğer ülkeler de bizi örnek alsınlar ve çift güvenlik kontrolü yapsınlar diyorum. Peki, nedir bu THY'ye karşı oynanan oyunun sebebi?

Bence gayet basit. Son yıllarda hızla büyüyen ve çok beğenilen THY'nin önünün kesilmesi. Ne ilginçtir ki, yasağın geldiği havaalanlarından hiçbirine Amerikan Havayolları uçmuyor. Uçmamasının sebebine gelirsek, bu hatlarda THY, Emirates ve  Etihad gibi dünyanın en iyi havayollarıyla başa çıkamıyorlar.  Söylenen ise, istihbarat aldık El-kaide patlayıcıları elektronik cihazların içine gizlemenin bir yolunu bulmuş o yüzden. Peki, o bombayı yapan başka ülkeden uçağa binemez mi? Böyle bir yasağın etkili olmasını istiyorsan, ABD'ye ve İngiltere'ye uçan uçuşlara global kontrol getir. Sadece bazı ülkelere getirerek tehlikeyi yok etmiş değil sadece yönünü değiştirmiş olmuyor musun?

Londra'daki King's College ve Cenevre Güvenlik Politikaları Merkezi araştırmacısı Jean-Marc Rickli diyor ki, "Bir güvenlik istihbaratı aldığınızda buna karşı global bir yasak getirmek, bazı ülkelerle sınırlamaktan çok daha işlevsel ve etkilidir. Aynı 2001 yılında ayakkabılara kontrol ve 2006 yılında sıvılara kontrol ve sınırlama getirildiği gibi".  Karşındaki kötü niyetli kafayı buna takmış adama, sen İstanbul ve Dubai'den değil Amsterdam ve Paris'ten uçağa bin kardeşim diyorsun. O zaman senin Müslüman ülkelere koyduğun bu yasak, uçuşlarımızı çok daha güvenli kılıyor. Allah razı olsun!