Bugün mutlu bir günümüz.
Haber Eksperes 16. yaşına giriyor.
Çok yıllar önce Haber Ekspres'le birlikte dünyaya gelenler çocukluklarını bitirip, gençliği adımlarını attılar...
İnsan yaşamında bir saniyenin bile önemi büyükken, dolu dolu tam 16 yıl, kolay mı?
Aydın Bilgin, Türkiye ve dünyada bir ilki yaratarak, yoktan bir gazeteyi yaratan tek kişidir.
İnançla, elindekini avucundakini son kuruşuna kadar harcayarak en büyük girişimci unvanını almayı da bizce çoktan hak etmiştir. Hala mütevazı yaşamı içinde çevresindekilere bir şeyler vermenin çabası içindedir.
Haber Ekspres medya sektöründekilere örnek olmuştur.
Işık olmuştur, yol olmuştur.
Medya kartelini kırmış, basın sektörüne yalnız İzmir ve Ege'de değil, tüm yurdumuzda güneş gibi parlamıştır. Haber Ekspres'in her günü ayrı ayrı ele alınıp, araştırmacılara, lisans üstü öğrencilerine tez olarak verilecektir.
Gazetenin her sayfası, gelecek kuşaklara aktarılacak belge niteliğindedir.
İyi ki varsın Haber Ekspres,
İyi ki demokrasi beşiği İzmir'den doğdun...
Başta, Türkiye'nin bir numaralı müteşebbüsü, cesur insan, ekmeğini her daim paylaşan, sofrasını açık tutan, benden sonra tufan demeyen Aydın Bilgin ustamız ile birlikte olmaktan büyük haz duyduğum tüm Haber Ekspres ailesinin bu mutlu gününü yürekten kutluyorum.
Nice yıllara, her geçen gün çığ gibi büyüyen, bize katılan Haber Ekspres okuyucularımızla birlikte...
Şunu unutmayalım, Haber Ekspres kar değil hizmet aracı olarak İzmir ve Egelilerin, daha doğrusu insanlığın hizmetindedir.
Aksi halde Aydın Bilgin mal varlığını bu gazete için tüketmezdi...

Zeytinyağı ile buluştular

İstanbul Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş ortaklığında, Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurularak, KOSGEB Başkanlığı tarafından desteklenmeye uygun görülen 'Zeytinyağının Pazar Payının Arttırılması Projesi' kapsamında tanıtım ve tadım faaliyetlerinin on dördüncüsü Ordu Migros AVM'de gerçekleştirildi. 
Orduluların yoğun ilgi gösterdiği Zeytinyağı Tadım ve Tanıtım etkinliğinde; Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council / IOC ) tarafından akredite olan Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli Başkanı Burcu Keser ve Tadım Uzmanı Hakan Gökalp görev aldı. Tadım uzmanları tarafından, tüketicilere kaliteli ve kalitesiz zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verildi.

14 ilde 14 bin kişiye!

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, 'Tadım ve tanıtım etkinliğini gerçekleştirdiğimiz 14 ilde yaklaşık 14 bin kişiye zeytinyağını tanıttık ve anlattık. Projemiz kapsamında tadım ve tanıtım etkinliğimizin devamında Malatya, Zonguldak, İzmit, Sakarya, Mardin ve Van olmak üzere 6 ilde daha zeytinyağının tadım ve tanıtımını yapacağız' ifadelerine yer verdi.

Tanıtım faaliyetleri hızlandı

Tarım ve gıda ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla İzmir Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen e-Commodity Bazaar Emtia Alım Satım Portalı, gerçekleştirilen toplantı ile Çanakkale Ticaret Borsası üyelerine tanıtıldı. Toplantıya Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz ve Çanakkale Ticaret Borsası üyelerinin yanı sıra İzmir Ticaret Borsası'nı temsilen Ar-Ge Müdürü Mustafa Yağcıoğlu ve Uzman Yardımcısı Övül Sökeli katıldı. Elektronik ticaret hacminin dünya ticaretinde kısa sürede katlanarak büyüdüğünü belirten Mustafa Yağcıoğlu, 'Türkiye dünyanın önemli tarımsal üretim potansiyeline sahip ülkelerinden birisi. Bu potansiyelin etkin bir pazarlama sistemi ile desteklenmesi durumunda ülke olarak tarım sektöründen çok daha yüksek bir katma değer elde etmemiz mümkün. Bu anlamda elektronik ticaret tarım sektörü için de önemli fırsatlar sunuyor' dedi.

İZİKAD gençleri destekliyor

İzmir İş Kadınları Derneği'nce, geleceğin iş kadınlarını oluşturma amacıyla üniversite son sınıfta, yeni mezun ya da yüksek lisans öğrencisi olan genç kızlara yönelik hazırlanan 'Genç İZİKAD Projesi'nin beşinci dönemi mentorlar/ koçlar eşliğinde uygulamaya geçti. İZİKAD'ın kurduğu Genç İZİKAD Komitesi, geçen yıl dördüncü dönem mezunlarını vermişti. 
Eğitim programı sonunda bir de Proje Yarışması düzenlemiş ve dördüncü dönem öğrencisi Aybüke Şanlıöz 'İzmire kazandırılan yarımada ürünleri' konusu ile birinci olmuştu. 
Genç İZİKAD Komite Başkanı Meral.Kantarcıoğlu ; 'Tüm dünyada kadın girişimcilerin desteklenmesine önem verilmektedir. Güçlü kadınların etkin olduğu bir dünya çok daha güzel olacaktır. Bunun için bu projeyi önemsiyoruz' dedi.

Kredi kartıyla da ödensin

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), araç muayene ücretlerinin kredi kartıyla da tahsil edilmesinin sağlanmasına ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına tavsiyede bulundu.
Özelleştirilen araç muayene istasyonlarında ücretin nakit ödendiğini, ödeme sırasında bozuk para sıkıntısı dolayısıyla kimi zaman para üstü verilemeyerek fazla ücret alındığını ileri süren bir kişi, ücretlerin kredi kartıyla da ödenmesi için KDK'ya başvuruda bulundu.

Devletten ayda 1000 TL

Yaşlı olduğu için bakıma muhtaç olan akrabalarına bakanlara evde bakım aylığı ödeniyor. 924 TL olan bu aylık yeni yılda yüzde 8'lik zamla 1000 TL olacak. Engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara, evde bakım aylığı ödeniyor. Bu ödeme şu anda aylık 924 lira civarında. Yeni yılla birlikte bu aylıklara yüzde 8 zam gelecek. 
Böylece aylık 1000 liraya yükselecek. Şu ana kadar 500 bin kişinin yararlandığı uygulama kapsamında 4 milyar liraya yakın ödeme yapıldı. Ancak çoğu kişi bu uygulamadan habersiz. vde bakım aylığı alınabilmesi için bakılacak kişiye tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu almak gerekiyor. Maaş için yüzde 50 ve üzerinde engelli olmak gerekiyor. 
Raporun 'ağır engelli' bölümüne 'evet' yazılmış olması da isteniyor.

Yılbaşı yaklaşınca

Yapılan kaçak içki denetiminde 730 litre alkol ve alkollü içki ham maddesine el konuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bornova İlçe Müdürlüğü Gıda Kontrol görevlileri ve İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen kontrol ve denetim sonucunda 730 litre alkol ve alkol üretiminde kullanılan sıvıya el konuldu. İnsan Sağlığı ve Gıda Güvenliğini tehdit edecek biçimde izinsiz ve ruhsatsız alkollü içki üretimi yapıldığı tespit edilen işletme, İlçe Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından derhal mühürlenerek faaliyeti durduruldu.

Genç bilim insanlarını teşvik edecek

Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, 'Bu yıldan itibaren genç bilim insanlarını teşvik etmek amacıyla 'Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası' verilecek' dedi. 
Koç Üniversitesi'nin bu yıl ilk kez verdiği "Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası"nın sahibi Prof. Dr. Aydoğan Özcan oldu.
Netaş Telekomünikasyon AŞ'nin pay sahiplerinden OEP Turkey Tech BV (OEP) ile ZTE Cooperatief UA arasında, Netaş'ın yüzde 48,04'üne ilişkin hisse alım sözleşmesi imzalandı.
Turkcell hissedarlarından Sonera Holding BV, Turkcell'de 287.6 milyon lira nominal tutarlı hissenin borsada satışa konu edilebilmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) başvurdu.

Profesyoneller katıldı

Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DEİK Enerji İş Konseyi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) işbirliği ile ortaklaşa düzenlenen 'Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Vizyonu: Yerli Ekipman Üretimi Paneli' Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonunda 184 profesyonel iş insanının katılımıyla gerçekleştirildi. 
Yayınlanan bildiride; 'Bugün için sınırlarımızın hemen ötesinde yaşanan savaşlar, iç karışıklıklar, terör eylemleri, jeopolitik ve jeo-stratejik sorunların temelinde, enerji kaynaklarına ve bu kaynakların geçiş yollarına sahip olma mücadelesi yatmaktadır. 
Türkiye kısıtlı hidrokarbon kaynaklarına sahip yapısının sonucu olan dışa bağımlılık sorununu; aynı enerji kaynaklarını hedef tüketim pazarlarına ulaştıracak koridorlara ve geçiş yollarına ev sahipliği yapma stratejisi ile birlikte fırsata çevirme yolunda çok önemli adımlar atmaktadır. 
Yanı sıra enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık ve öncelik vererek, dışa bağımlılık zincirini kırma yolunda hayati önemde kararlar almakta, milli menfaatlerimiz doğrultusuna uzun vadeli politikalar üretmektedir. Hükümetimizin bu alanda uyguladığı politika ve stratejileri yürekten desteklediğimizi ifade etmekten mutluluk duyuyoruz.' denildi.

Çok ama çok önemli

Enerji stratejik bir konudur. Savunma sanayi başta olmak üzere, yerli mühendislik ve teknoloji ile üretilen ürünlerimizle global ölçekte rekabet eden firmalarımız incelendiğinde; uluslararası başarıya ulaşmanın sırrının iyi planlanmış organizasyonlara sahip olmak, sistem mühendisliği ile ticarileştirilecek ürünün tüm kriterlerinin belirlenmesi, teknolojik birikimin getirdiği özgüven ve sağlıklı finanse edilen yapıların birleşiminde olduğu görülecektir. 

İnşaat İşgücü Girdi Endeksi 

Temmuz – Eylül aylarına ilişkin 3'üncü çeyrek verilerinin yer aldığı 'İnşaat İşgücü Girdi Endeksi' sonuçları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Verilere göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi 2016 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,9 oranında düştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat brüt ücret-maaş endeksi 2016 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.7 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat brüt ücret-maaş endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde10,3 oranında artış gösterdi.

DİP EKSPRES

Foça'da 'Toprak Ana Günü' kutlaması


Slow Food Foça Zeytindalı Birliği öncülüğünde, Foça Belediyesi ve Halim Foçalı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle, yarın 'Toprak Ana' kutlaması yapılacak. Balıkçı Kahvesi ve Foça Mutfak Atölyesi'nde düzenlenen Toprak Ana Günü 'Terra Madre Day' etkinliğine tüm halkımız davetli. Toprak Ana Günü'nde, Uluslararası Slow Food Hareketi önderliğinde, 2009 yılından bu yana her Aralık ayında, dünyada ve ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Doğayı, toprağı ve çiftçiyi baş tacı eden bir düşüncenin sonucu ortaya çıkan 'Toprak Ana Günü' etkinliği, küresel boyutta ancak sadece yerel imkânlar ve farklılıklarla kutlanıyor. Bu kapsamda, gıda toplulukları ile üretim geleneklerinin çeşitliliğinin görünürlüğünü sağlamak, gelecek nesillere daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla yöresel lezzetlere ilişkin öğretiler paylaşılıyor ve Toprak Ana'ya teşekkür ediliyor.