Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2012 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam tüketici şikayeti başvuru sayısının 446 bin 54 iken, 2015 yılında 3 milyon 118 bin 842'ye ulaştığını, geçen yılki başvuruların yüzde 94'ünün tüketici lehine, yüzde 6'sının aleyhine sonuçlandığını belirtti. Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle mesaj yayımlayan Tüfenkci, gelişmiş ekonomilerin en temel özelliklerinden birinin tüketici haklarına gösterilen saygı ve duyarlılık olduğuna işaret etti.
Bakanlığının sorumluluğundaki tüketici ürünlerinin denetiminin ülke çapında ve yıl boyunca sürdürüldüğünü hatırlatan Tüfenkci, ambalaj ve etiket kontrolleriyle ürünlerin kimyasal, fiziksel ve mekanik testlerden geçirilerek denetlendiğini, güvensiz ürünlerin piyasadan hemen toplatıldığını ve ilgililere idari para cezası uygulandığını kaydetti.

Hakkımızı aramalıyız

2012 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam tüketici şikayeti başvuru sayısı 446 bin 54 iken 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842'ye ulaştı. 2015 yılında yapılan başvuruların yüzde 94'ü tüketicilerin lehine, yüzde 6'sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlandı. Tüketiciler, yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemeli ve hak arandıkça haksızlıkların azalacağını daima dikkate almalıdır.

Baro yine halkın yanında

Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası ile ilgili olarak, elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinin kayıp kaçak, sayaç okuma bedeli vb. fatura bileşenlerini faturalara eklemesine karşı çıkmak adına İzmir Barosu tarafından açılacak dava ile ilgili dün kamuoyuna açıklama yapıldı. İzmir Barosu yönetimi son aylarda kamuyu ilgilendiren tüm olaylarla ilgili görüşünü ve çözüm önerilerini dikkatlere sunuyor.


Rusya'dan Türkiye'ye yeni yaptırım

Rus gıda güvenliği kurumu Rosselkhoznadzor, dünden itibaren Türkiye'den biber ve nar ithalatının geçici olarak durdurulruğunu açıkladı. Rosselkhoznadzor'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de üretilen biber ve narda sağlık açısından sakıncalı maddeler bulunması nedeniyle, doğrudan veya üçüncü ülkeler üzerinden Rusya'ya ithalatının yasaklandığı bildirildi. Türkiye'nin, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını geçtiğimiz yılın kasım ayında düşürmesinin ardındın Rusya, Türkiye'den ithal edilen bazı gıda ürünlerine yaptırım uygulamaya başlamıştı.

KASİAD imkan sağıyor

İşsizlik sorununa çözüm üretmek adına çalışmalar yürüten Karşıyaka Sanayici İş Adamları Derneği (KASİAD), KOSGEB ve İŞ KUR işbirliği ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Projesi'ni başlattı. Öncelik kadın ve gençler olmak üzere, kendi işini kurmak isteyen 25 kişiye 50 bin lira hibe ve 100 bin lira sıfır faizli, 2 yıl sonra 2 ayda bir ödemeli kredi imkânı sağlanacak. KASİAD Başkanı Süleyman Özsakallı, İşsizlik sorununa çözüm için yeni girişimciler ortaya çıkarmak gerektiğini, KASİAD olarak yıllardır bu tür çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Teşvik uygulanıyor

Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, Türkiye'de halen uygulanmakta olan bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 9 farklı teşviğin verildiğini belirterek, İzmir'deki yatırımcıların da bu teşviklerin önemli bir bölümünden yararlandığını söyledi. Türkiye'nin 6 yatırım bölgesine ayrıldığını, İzmir'in de 1. bölgede yer aldığını anımsatan Telseren, İzmir'de de yapılan bütün yatırımlarda KDV ve gümrük vergisi istisnasının uygulandığını vurguladı.

Gündemden düşmüyor

Türkiye'de yerli oto üretimi ile ilgili çalışmalar hızla devam ederken, ilk üretimlerin 2018 ortalarında piyasaya sürülmesinin planlandığı açıklandı. Medya Takip Ajansı Interpress'in, yapmış olduğu araştırmaya göre, yazılı basında Ocak ayından bu yana binek, ticari ve ağır vasıta segmentleri dahil otomotiv sektörü hakkında 20 binden fazla haber çıkarken, üretileceği yer, tasarım ve AR-GE çalışmaları başta olmak üzere yerli oto hakkında yazılı basına son iki ayda 1.111 haber yansıdığı tespit edildi.

Avrupalı konuklar

Çalışmalarını Ege Bölgesi Sanayi Odası koordinasyonunda sürdüren TOBB İzmir Genç Girişimciler Kurulu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi'nin, 'ENTER: Training Course on Youth Entrepreneurship/Genç Girişimciliği Üzerine Eğitim Kursu' adlı Erasmus projesi kapsamında İzmir'e gelen gençleri konuk etti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda gerçekleşen ziyarette, 'Gençlik çalışanlarının eğitimi ve ağ kurma' faaliyeti olarak geliştirilen ve hedef kitlesi; gençlerin girişimcilik potansiyelini geliştirmek için onları destekleyebilecek gençlik çalışanları, gençlik liderleri, proje yöneticileri, eğitimciler ve gençlik örgütlerinin temsilcileri olan gruba İzmir GGK'nın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verildi.

Dikkat edilmesi gereken 15 kriter

İster iş yeri olsun ister konut, hem satması hem de alması çok kolay olmuyor. Peki, gayrimenkul satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
İşte inşaat sektöründe başarılı işleri ve sağladığı güvenle adından söz ettiren Kar İnşaat'ın Genel Müdürü Başar Karcıoğlu, 'gayrimenkulü satın aldıktan sonra mutsuz olmak istemeyenlerin yapması gereken ilk iş kriterlerini içeren bir liste hazırlamak.' olduğunu vurguladıktan sonra, 'Konut alacaklara ulaşım imkânları, konumu, güneş görüyor olması, ısınma şekli gibi beklentilerine yanıt verebilecek konut projelerine odaklanmalarını' önerdi.
Karcıoğlu dikkat edilmesi gereken diğer unsurları şöyle sıraladı:
'Konut araştırmaya daire tapusunun niteliği sorularak başlanmalı. Kat mülkiyetli mi, kat irtifaklı mı, toprak tapulu mu, kooperatif devirli mi olduğu mutlaka öğrenilmeli. Tapudan ve belediye imar müdürlüğünden daire üzerinde herhangi bir şerhin olup olmadığı, eğer bir şerh varsa kaldırılıp kaldırılmayacağı sorulmalı. Bulunan konutun fiyatı civarda yer alan diğer evlerin fiyatlarıyla kıyaslanmalı, evin konumuna ve toplu ulaşım imkânlarına yakınlığına dikkat edilmeli.'

İlk ama son değil!

Sanayicilerden oluşan Alman heyeti İzmir'e hayran kaldı. Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden heyet başkanı Wolfram Lasseur, ilk kez geldikleri İzmir'den çok etkilendiklerini ve bunun son ziyaretleri olmayacağını söyledi.
Mittlerer Niederrhein Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Wolfram Lasseur başkanlığındaki heyeti Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sırrı Aydoğan kabul etti.
Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkinin iki devlet arasındaki ilişkiden daha ileri olduğunu belirten Aydoğan, 'Biz artık birbirini çok iyi anlayan iki milletiz. İzmir'de bu yıl Türk-Alman Dostluk Günleri'nin 9.sunu gerçekleştireceğiz' dedi.

İki yaka Ege av federasonunda birleşiyor

Yunanistan Selanik avcıları ile İzmir avcıları Ege Av Federasyonu kurulması için çalışmalara başladı. Ege Av Federasyonu kurulması için Akhisar Avcılar Kulübü üyesi Recep Kalın, Ege Uluslararası Yaban Hayatı Avcılık Federasyonu Yunanistan Temsilcisi Ersin Düzyol, Selanik Avcılar Başkanı ve Yunanistan Av Federasyon Başkanı Dimitri Pandelakis, Kalamata Avcılar Kulup Başkanı Vasilis ve Dimitris Kakulas ile bir araya geldi. Çiğli Akvaryum restoran'ta bir araya gelen Türk ve Yunan avcıların Ege Av Federasyonu kurulması için yaptığı görüşmeden olumlu sonuçlar alındığı belirtildi.

DOGO gerçek hayata hazırlıyor

İzmirli tasarım ürünler markası DOGO, Yaşar Üniversitesi'nin Endüstriyel Tasarım bölümü 3.sınıf dersi olan 'tasarım stüdyosu'nun uygulamasına destek veriyor. DOGO'nun İzmir'deki genel merkezinde gerçekleşen seminerde DOGO'nun farklı birimlerinden profesyoneller öğrencilere çalışma hayatının püf noktalarını aktardı.
Öğrenciler marka kimliğinden sürdürülebilirliğe, tüketici alışkanlıklarından inovasyona, tasarımdan üretime kadar bir tasarımcının profesyonel hayat hakkında bilmesi gereken birçok konuyla tanıştılar. arkanın kurucusu Gökhan Peksarı 'Kariyer yolunu öğrencilik yıllarında çizmeye başlayan arkadaşlarımızın bu yolda yanlarında olmaktan çok mutluyuz. Akademi-endüstri işbirliğine inanıyoruz. Arkadaşlarımız eğitim hayatının verdiği akademik donanımlarını iş hayatı perspektifiyle birleştirdiklerinde ne istediğini bilen mezunlar olarak iş hayatına atılacaklar' diye konuştu.

***

DİP EKSPRES

Petrolün fiyatı yükselişe geçti


Brent petrolün varil fiyatı, petrol üreticisi ülkelerin 17 Nisan'da toplanacağının bildirilmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) kararları sonrasında 41 doları aşarak 41,18 doları gördü.
Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sadeyaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan ve OPEC üyesi olmayan büyük üreticilerin 17 Nisan'da Katar'ın başkenti Doha'da toplanacağını bildirdi.
Bu durum petrol fiyatlarındaki yükselişi beraberinde getirirken, Fed'in faizlerde artırıma gitmemesi sonrasında dolarda yaşanan düşüş de söz konusu yükselişi destekledi.