Ağız kokusunun. yediğiniz soğan-sarmısak-pastırma gibi gıdalardan tutun da böbrek-şeker hastalığına kadar pek çok sebebi var. Ama en önemlisi ağzınızın hijyeni (temizliği) ve sağlığı. Çünkü ağız kokusunun yaklaşık %85'i ağız içindeki problemlerden kaynaklanır. Dişlerdeki çürükler, dişetlerindeki iltihaplanmalar yani ağızdaki bakteriler kötü kokulara sebep olur. Düzenli ve doğru şekilde diş fırçalama alışkanlığını küçük yaşta edinmek lazım. Günde 3 kere yemeklerden sonra diş hekiminin gösterdiği biçimde, uygun diş fırçasıyla fırçalayarak, gerekirse diş ipi kullanarak küçük yemek kalıntılarını bile temizlemiş olursunuz. Rutin diş hekimi kontrollerine giderek diş ve dişetlerinde oluşabilecek sorunları önceden kontrol altına almak da akıllıca bir yaklaşım olur.

Boğaz ağrısıyla beraber geniz akıntısı kışın çokça çektiğimiz sıkıntılardan. Sinüzit (yüz kemikleri arasındaki boşlukların iltihabı) ve tonsilit (bademcik iltihabı) gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında da kötü kokular oluşur. Enfeksiyonun tedavi edilmesiyle kokudan kurtulursunuz.

Reflü şikayetiyle sürekli yediklerinizin ağzınıza gelmesi yine hoş olmayan ağız kokusuna sebep olur. Mide ve yemek borusundaki hastalıkları atlamamak gerekir. Özefagusun (yemek borusu) yer yer genişlemesiyle balon ya da keseler doktor dilinde 'divertiküller' oluşabilir. Zenker Divertikülü denen bir hastalık var; hasta yemek yerken boğazına takılma hissi, boynunda tek taraflı şişlik ve ağız kokusu şikayetiyle doktora başvurur. Bu hastaların yemek borusunda işte bu kesecikten vardır.  Çiğnediği lokmalar daha mideye gidemeden bir kısmı bu kesede kalır ve çok kötü kokuya neden olur. Tedavisi ise cerrahidir.

Sarmısaklı yoğurt, bol soğanlı çoban salata ya da pastırmalı börek yemesi güzel de sonrasındaki ağız kokusunu bastırmak pek de kolay iş değil. Diş fırçalamak, naneli sakız çiğnemek veya karanfil yemek de kesmez. Çünkü bazı gıdaların içindeki kimyasal maddeler sadece kana değil, vücut sıvılarına (ter, anne sütü) ve soluğumuza da karışır. Nefesimizi verirken gaz olarak bu maddeler atılır, kendilerine özgü kokularını yayarlar. Bu kokular kalıcı değil, geçicidir.

Sabah uyanıncaki ağız kokusunun birkaç sebebi var. Ağzın kuru kalması, reflüsü olanlarda yatar pozisyonda mide içeriğinin ağıza gelmesi, gece yemek yiyip bir de diş fırçalamadan yatılması işte sabah nahoş kokuyla kalkmanıza neden olur. Uzun süren açlıklar da kokuya neden olur.

Sigara içenlere ise diyecek tek sözüm var; "Sigarayı bırakın!" Malum sigara içerdiği kimyasallar yüzünden başlı başına kötü koku sebebi. Bir de sigara kullananlarda sık sık diş eti hastalıkları oluşur ki bu da koku yapar.
Diyelim ki sigara, tütün kullanmıyorsunuz, ağız sağlığınız yerinde, düzenli diş fırçalıyorsunuz, bilinen reflünüz yok, alkol ya da kokutan gıda tüketmiyorsunuz ama yine de nefesiniz kötü kokuyorsa; o zaman altta yatan başka sistemik hastalıklar olabileceğini aklınızdan çıkartmayın. Diyabetin (şeker hastalığı), metabolik hastalıkların, böbrek hastalıkları ve karaciğer hastalıklarının da kötü ağız kokuları yapabileceğini aklınızda tutun.

Sağlıkla kalın.