Türkiye'de 1930 yılında okullarda "Yurttaşlık Bilgisi" adı altında okutulmaya başlanan Prof. Dr. Afet İnan'ın yazdığı "Vatandaş için Medeni Bilgiler" isimli eserin ilginç bir yönü vardı. Eserin büyük bir kısmı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı bölümlerden oluşmaktaydı.

İşte "Vatandaş için Medeni Bilgiler" veya "Yurttaşlık Bilgisi" isimli bu eserin konu başlıkları: Ulus, Toplumsal Özgürlük, Başka Ulusların Ortaya Çıkışları, Özgürlüğün Çeşitleri, Ulusun Genel Tanımı, Kamuoyu, Ulusallaşma İlkesi, Kamuoyunun Kendi Kendine Örgütlenmesi,  Türk Ulusçuluğu, Gazeteler, Devlet, Dernek Kurma ve Eğitim Öğretim Özgürlüğü, Egemenlik, Dernek Kurma, Devlet Biçimleri, Eğitim Öğretim Özgürlüğü, Demokrasi İlkesinin İçeriği, Haber Verme ve Şikayet Hakkı, Demokrasi İlkesinin Tarihsel Gelişimi,  Bireysel Hak ve Siyasal Hak, Demokrasi İlkesinin Belirgin Nitelikleri, Özgürlüğün Korunması ve Yaptırımları, Cumhuriyet, Bağnazlığı Aşma (Hoşgörülülük), Anayasamız, İşbölümü, Demokrasiye Karşı Olan Çağdaş Akımlar, Dayanışma, Yurttaşa Karşı Devletin, Görevleri, Çalışma, Meslek, Özgürlük, Meslek Nasıl Seçilir ve Nasıl Gerçekleştirilir, Özgürlüğün Tarihsel Gelişimi, Yurttaşların Devlete Karşı Görevleri, Bireysel Özgürlük.
            
Atatürk bu önemli eseri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin istikbali olarak gördüğü ve gelecekte ülkenin yönetimini devralacak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür neslin çağdaş bir toplumu nasıl oluşturacağını anlatmıştı. Çağdaş ve laik eğitim yoluyla bir toplumsal dönüşüm sürecini başlatmayı hedeflemişti.
          
Ya şimdi?...
           
"Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin, kalbinin davacısı bir gençliğin (neslin)" toplumu nasıl oluşturacağı açık bir şekilde çağdaş laik eğitimden vazgeçilerek anlatılmıyor mu?

* * *
            
Değerli okurlarım, yapılmak istenen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş ve kuruluş felsefesiyle temellerini attığı Türkiye Cumhuriyeti'nin fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür her ferdinin yurttaşlık bilincini biat bilinçsizliğine dönüştürerek kindar bir nesil yetiştirmek değil midir?

* * *       
İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün yurttaşlık bilinci... İşte Yeni Türkiye'de tartışılan biat bilinçsizliği...

* * *
"Milli Eğitim'in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlaklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılapçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir." Mustafa Kemal Atatürk.