Biliyorsunuz 50 milyon insanımızın tüm kimlik bilgileri başkalarının eline geçmiş. Bu kimlik ve özel bilgilerle neler yapıldığını ve kötü niyetli kişilerin neler yapabileceğini söylemeye anlatmaya gerek yok!
Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine hazırlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, soru üzerine, 'Ne olacak, isteselerdi verirdik!' diyebiliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sonra sözlerine ,kimlik bilgilerinin sızdırılmasının paralel yapının algı operasyonu olduğunu belirterek devam ediyor. Yıldırım, TC kimlik numaralarının değiştirilmesine neden olacak bir durum olmadığını da söyledi

Geri almada başarılı olamadık!

Anımsarsanız üst sosyetede zaman zaman boy gösteren bir doktor var. Özellikle Adnan Oktar'ın (Adnan Hoca) müridi olarak da kediciklerle görüntüleri olduğu bilinen, Dr. Oktar Babuna'ya ilik nakli için birileri lazımdı. Türkiye ayağa kalktı...
Valiler bile ilik örneği için kan bile verdi.
Sonuçtu bu binlerce kan örneği Amerika'ya tahlile gönderildi ve Türk halkının gen yapısı ortaya çıkarıldı. Gönüllü 160 bin kişiden, 120 binin ilik ve kan örnekleri kayboldu. Türkiye, toplanan örnekleri geri istedi, ama başarılı olamadı. Yani bizim sinirimizden tutun da atalarımızı kadar her şeyimizi iç dünyamızı bile öğrenmiş oldular. Bu bilgiler bizim devletimizin elinde bile yok ama Amerikalılarda ya da düşmanlarımızda var.

Eksiğimiz ve hatamız çok!

Biz birçok olayın farkında değiliz.
Bize nasıl yuttururlarsa kabul ediyoruz,
Öyle ki, birçok sözcüğü bile yanlış kullanıyoruz!
Toplumca ısrarla öğrenilmemeye devam edilen, milletten çekmediği kalmayan o talihsiz kelimelerden bir kaçını vermek istiyorum.
Çünkü bizim patronumuz Aydın Bilgin Türkçe'ye olduğu gibi kullanılmasına da çok önem veriyor. Hatta yıllar önce en fazla okuyucusu olan bir gazetenin yönetiminin başında iken Türkçe eğitmenleri tüm yazıişleri kadrosuna eğitim veriyor, gazetede yapılan yanlışları ve doğrularını gösteriyordu. Bu ne demekti?
Birincisi öğrenmenin yaşı yoktur?
İkincisi; Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptı.
Üçüncüsü: Bir küçük hata bir anda 100 bine çıkıyordu.
Dördüncüsü; Yaşam boyunca doğru bilgi ile darağacımız yenilenmeli. Hata ve eksikler giderilmeliydi...
Daha çok madde sıralayabiliriz.

İlgisizlik mi, dikkatsizlik mi?

Konu açılmışken, toplumca ısrarla öğrenilmemeye devam edilen, milletten çekmediği kalmayan o talihsiz kelimelerden, örnekler vermek istiyorum:
Eşortman, aşortmen, aşofmen!
Hangisi doğru?
Öncelikle doğru yazımıyla başlayalım; 'eşofman.'
TDK'dan baktık, tescilledik, yalanımız yok.
Puaça mı, poğça mı?
Hemen düzeltiyoruz; 'poğaça'.
Seyyar satıcı afişi görme talihsizliğinde bulunduysanız dikkat etmişsinizdir; bin bir çeşit poğaça yazılış türü vardır.
Bisküvüt, püsküüt, bisküvit, püskevit!
Söylenişi on çeşit farklılık gösterse de bu sözcüğün doğru yazılışı 'bisküvi', doğru okunuşu da ne tesadüftür ki yine, bisküvidir.
Eksoz, egzost, ekzoz!..
Sanayi sitesinin bitmez çilesi, esnafın...
Sanırız oto tamir bu kelimeden çektiği kadar hiçbir şeyden çekmedi. Adeta dil bilimin kanayan yarası olan bu sözcüğün doğru kullanım şekli 'egzoz'.
Gazetelerde en çok hatalı kullanılan iki sözcükten daha söz edeceğim...
Biri yanlış, ikincisi ise yalnız...
Yanlış sözcüğü 'yanlış!', yalnız sözcüğü ise 'yanlış!' denilerek hatalı kullanılıyor.

İçlerinde 'kara paralı' Türkler de var...

Aslında yazım 'hata' üzerine kurulu...
Bakanın konuşmasındaki 'hata'dan yola çıkarak bunları yazdım. Panama'daki Offshore hesaplar ortaya çıkınca, 11 Türk'ün isminin bulunduğu da belirlendi. Ama 'kıyamet kopmaması' için bu isimler şimdilik sosyal medyaya düşmedi. Mali Müşavir İ. Burak Oğuz bu konuda doktora çalışmalarıyla biliniyor. Yani en iyi uzmanlarımızdan biri, 'Panama Belgeleri ile birlikte Offshore hesaplar ve Vergi Cennetleri bir anda tekrar gündeme geldi, ne diyorsun?' sorusuna, kısaca, 'Parası olana her yer cennet...' yanıtını veriyor..

Ne demek?

Off-Shore kelime anlamı 'kıyıdan uzak' demek. Offshore hesap dediğimiz zaman kıyıdan uzak, vergiden de uzak hesap anlaşılıyor. Birde offshore şirketler var, vergisiz şirketler. Offshore şirketler ve hesaplar, vergi cenneti ülkelerde açılıyor?
İsterseniz bu arada onları da sıralayalım:

Kimin hesabı varsa şüpheli ülkeler?

OECD'ye göre, Uluslararası vergi standartlarına uymayı taahhüt eden ancak henüz bunları uygulamamış olan bölgeler şöyle: Antigua ve Barbuda, Antiller, Aruba, Bahamalar, Bahreyn, Beliz, Bermuda, Cayman Adaları, Cebelitarık, Cook Adaları, Dominik, Grenada, Holanda, Libery, Liechtenstein, Marshall Adaları, Monako, Montserrat, Nauru, Niue, Panama, Samoa, San Marino, St Kitts ve Nevis, St Lucia, St Vincent ve Grenadine, Turks ve Caicos Adaları, Vanuatu, Virgin Adaları.

Hiç ya da çok az!


Vergi cenneti tanımı, hiç vergi ödenmeyen ya da çok az ödenen yerler için kullanılıyor. OECD'nin tanımına göre bir ülkenin 'vergi cenneti ' kabul edilmesi için;
Herkes için açık, anlaşılır ve şeffaf vergi yasalarının olmaması, denetim faaliyetlerinin ve muhasebe standartlarının olmaması, diğer ülkelerle, ülkede faaliyet gösteren firmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulunulmaması, hukuki anlamda kurulmuş çok sayıda şirket olmasına karşılık, sınai ve ticari faaliyet olmaması, yeterli. Bu koşulların olduğu ülkeler vergi cenneti kabul ediliyor.

Önemli gelir kaynağı!

İ. Burak Oğuz'un belirttiği gibi; Vergi cennetlerinin en önemli gelir kaynağı offshore bankacılık. Kendi ülkelerindeki vergi kanunlarından kaçmak isteyenler vergi cennetlerinde 'offshore şirket' kurup bu şirketler üzerinden paralarını offshore hesaplara aktarıyorlar. Böylelikle offshore bankacılık, vergi kaçırma ve para aklamanın en önemli yıllarından biri oluyor.
Vergiden kaçmak isteyenler ya da para aklamak isteyenler önce vergi cennetinde bir offshore şirket kuruyorlar.

Türkiye'de durum!

Offshore şirket kurmak Türkiye'de şirket kurmaktan daha ucuz ve daha kolay. Birçok vergi cennetinde internet üzerinden offshore şirket kurulabiliyor. Maliyeti de çok düşük. Yaklaşık bin dolar; şirketinizin resmi belgeleri, hisse senetleri ve mührü üçbeş gün içinde şık bir klasör ile adresinize posta ile gönderiliyor. Türkiye'de şirket kurmak isteseniz, noteri, ticaret sicili, vergi dairesi, imzaları vs.vs. uğraş dur. Harcadığınız zaman, para ve ömür törpüsü bürokrasi de cabası.

Rakamlara dikkat!

Offshore hesaplar genelde iki farklı şekilde kullanılıyor; birincisi vergi ödememek ikincisi de kanun dışı elde edilen paranın –kara para- aklanması için. Böylelikle servet sahipleri bu şirketler üzerinden vergi ödemeden zenginleşmeye devam ediyorlar.
Vergi cennetlerindeki varlıkların yaklaşık 30 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Ne zaman kararı alınacak?

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 30/7 maddesi ile vergi cennetlerindeki offshore hesaplara gönderilen paralardan yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılacağı kabul edilmiş. Vergi kesintisi için bakanlar kurulunun karar alıp hangi ülkelerdeki offshore hesaplar olduğunu ilan etmesi gerekiyor. Ne hikmetse Bakanlar Kurulu bir türlü bu kararı alamıyor. İzlanda Başbakanı, Rusya Devlet Başkanı gibi birçok siyasinin offshore hesapları olduğu göz önünde bulundurursak, 'acaba?' diye de sormadan edemiyoruz.

Sözleşmeli tarım projesi

Menemen Kuru Üzüm Üreticileri Bilgilendirme toplantısı Menemen'deki Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde (UTAEM) gerçekleşti. K.F.C Gıda Tekstil Sanayi İthalat İhracat Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, çiftçilere seslenerek, 'Tarım ürünlerini yetiştirirken çevremizi de korumalıyız. Şu anda Çin ciddi bir çevre kirliliği problemi yaşıyor. Bu durum ekonomisini çok olumsuz etkiledi. Biz bu güzel ve zengin ülkemizin sunmuş olduğu değerleri daha dengeli, daha bilinçli kullanarak, çocuklarımız ve çocuklarımızın çocuklarına daha temiz bir çevre bırakmalıyız. Organik üzüm üretmeliyiz. Hedefimiz bu olmalı. Biz K.F.C. olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız' dedi.
Bir çiftçinin, 'Fındığın reklamı yapıldı, satışlar arttı. Üzümün niye yapılmıyor?' sorusuna yanıt veren Celep, 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üzümün reklamı için güzel bir çalışma yaptı. Ege İhracatçılar Birliği olarak biz de bu çalışmayı destekliyoruz' diye konuştu.

İyi eğitim şart!

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin çok ciddi bir eğitim açığı olduğunu belirterek, 'Bu eğitimi süratle tamamlamamız lazım. Mesela ben bir TED Okulu'ndan mezun oldum. Mezun olduktan sonra vaktimin önemli bir bölümünü, boş kalan zamanlarımda yine bu TED kavramının daha yaygınlaşması için kullandım, hepimiz okul sıralarından geçiyoruz. Toplum bize bir şeyler veriyor. Toplumdan bir şeyler kazanıyoruz. Bu kazandıklarımızı yine topluma vermemiz lazım. Bizden öncekiler nasıl bizim yetişmemiz için katkıda bulundularsa; biz de bizden sonraki kuşakların yetişmesi için katkıda bulunmamız lazım.
Türkiye, Batı Dünyası ve dünyanın bazı ülkeleriyle aradaki farkı ancak böyle kapatacak. Bugün dünyanın 17'nci büyük ekonomisi konumuna gelmiş durumdayız ama hedefimiz çok daha yüksek. Niye ilk 10 olmasın, niye ilk 5 olmasın?
Tabi ki bu çok kolay olmuyor. Ancak yetişmiş, iyi, kaliteli insan kaynağıyla oluyor. Birinci hedef de kaliteli yetişmiş, iyi niyetli, iyi ahlaklı, iyi insan olmak.' dedi.

***

DİP EKSPRES

Gelir vergisi kanunu değişiyor


Tasarıyla ek, geçici ve mükerrer maddeleriyle birlikte 233 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanunu ile 49 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeden oluşan yeni bir Gelir Vergisi Kanunu oluşturulmasının öngörüldüğünü ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarının Haziran 2013'te Meclis'e sunulmasından önce ilgili tüm taraflardan görüş ve öneri alındığını söyledi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yatırım ortamını daha da iyileştirmek için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, 'Bu konuda önemli bir reform çalışmamız var ve yakında Meclis'e getireceğiz' dedi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz politikasına ilişkin, 'Merkez Bankasının, iş adamının önünü açmak için faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürerek, dünyada yaşanan olumsuzluğu fırsata çevirmesinin tam zamanıdır.' dedi.
Otomotiv şirketi TEMSA, geliştirdiği yerli ilk elektrikli otobüsü 'MD9 electriCITY'i tanıttı. Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 'Özellikle tanıtımını yaptığımız elektrikli otobüs hakikaten bir devrim. Geleceğin ürünü. Bunu TEMSA'da yapmanın gururunu yaşıyoruz.' dedi.
Beyaz eşya şirketi Whirlpool Corporation, Türkiye stratejisini açıkladı. 3 yılda 300 mağaza açmayı hedefleyen şirket bin kişiye de istihdam sağlayacak.