Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bugün yayınladığı bir genelge ile havacılık sektörüne destek olmak amacıyla, tüm hizmet tarifelerinde yüzde 10 indirime gidildiğini ve Euro olarak belirlenen tüm ücretlerin de TL'ye çevrildiğini duyurdu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: 'Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın onayı ile havacılık sektörünü desteklemek amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği hizmetler karşılığında aldığı ücretlerde 2017 yılı için yüzde 10 indirim yapma kararı alınmıştır. Yeni indirimli ücret tarifesi yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, 2016 yılı hizmet tarifesinde yer alan Euro olarak belirlenen ücretler de, 30.12.2016 tarihli kur dikkate alınarak TL.'ye çevrilmiştir.'

Robotlar can dostlar için

Genç mucitler 'Hayvanlar: Yaşam Ortaklarımız' projesi kapsamında robotlar tasarlayıp, programlayacak.
Bilim Kahramanları Derneği'nin İZFAŞ desteğinde gerçekleştirdiği Bilim Kahramanları Buluşuyor FLL (First Lego League)  Turnuvaları'nın İzmir buluşması başladı. FIRST LEGO League Turnuvaları'na dokuz ilden katılacak gençler 'Hayvanlar: Yaşam Ortaklarımız' temasıyla hazırladıkları projelerini sunacak. 13. Sezon Türkiye Turnuvaları'nda Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Manisa ve Muğla'dan yaklaşık bin 500 genç buluşuyor.
Turnuvaya 9-16 yaş arası, 4-10 kişilik takımlar katılıyor.

Karşılıksız çekte büyük artış

Ocak ayında karşılıksız çek adedi yüzde 44, tutarı ise yüzde 30 oranında artış gösterdi. Bununla birlikte, çek kullanımı yüzde 73 oranında artış gösterdi. Varlık Fonu'na devredilen Ziraat Bankası'nın 2016 yılında net dönem kârı bir önceki yıla  göre yüzde 27,4 artışla 6,58 milyar TL oldu. 2015 yılında net kar 5,16  milyar TL olmuştu.
Koç Holding 2016 yılında 3.459.993.000 TL kar ilan etti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise şirketin karı 3.567.593.000 TL olmuştu. Böylece şirketin karlılığında yüzde 3'lük düşüş yaşanmış oldu.

En az hasar alan sektörler

JLL Türkiye'nin "2016 Yıl Sonu Raporu"na göre, sıkıntılı geçen 2016 yılını en az hasarla kapatan perakende kolları yeme-içme sektörü ve kozmetik oldu. Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ tarafından, elektrik ticareti yapmak üzere 2 milyon lira sermayeli bir enerji şirketi kurulacağı bildirildi. Zorlu Enerjinin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamasında, şirketin, İsrail şirketler mevzuatı uyarınca, Zorlu Enerji Israil Ltd. adıyla 10 bin İsrail şekeli sermayeli enerji şirketi kuracağı belirtildi.
 
Eximbank desteği ile büyüyecek

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) tarafından düzenlenen bilgilendirme seminerinde KOSBİ'li ihracatçılarla bir araya gelerek Eximbank'ın ihracatçılara sunduğu fırsatları anlattı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, 2016 yılında koşulların ağırlığına rağmen üretimden ve ihracattan vazgeçmeyen sanayicilerin devletin de destekleriyle ülke ekonomisine nefes aldırdığını söyledi.

'Jet iade' dönemi başlıyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yüzde 120 oranında banka teminat mektubu veren mükelleflerin, KDV iadelerini en geç 5 iş günü içinde alabileceğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyükanne maaşına şu ana kadar 65 bin başvuru yapıldığını söyledi. Müezzinoğlu, yoğun talep nedeniyle kayıtların dondurulacağını belirtti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otoda TUBİTAK'ın hazırladığı projeyi, sanayicilerin üretimine çevirmesi gerektiğini belirterek 'Amacımız yerli ve küresel bir marka oluşturmak' dedi.

İstanbul'a yeni metro hatları geliyor

İstanbul'da Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ve Vezneciler-Sultangazi Metrosu hayata geçiyor.
2019 yılında hizmete alınması planlanan 800 metrelik, Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı, saatte çift yönde 6 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bu yıl 3.6 milyar lira yatırım planladıklarını, 2017'de grup gelirlerinde yüzde 13-15 büyüm hedeflediklerini bildirdi. 2017'de 2 bin 300 kişiyi istihdam edeceklerini söyleyen Terzioğlu, Telia ile birlikte Fintur operasyonlarından çıkacaklarını aktardı. Türkiye'yi bölgesel üretim üssüne çevirmek isteyen ABD'li Abbott, ilaç üretim hattını Türkiye'ye taşıyacak. 23 ürün, Türkiye'de Saya Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Pharmactive İlaç tesislerinde üretilecek.

İşsizlik karnesine bakıldığında!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB Ekonomi Şurası'ndaki konuşmasında kullanmış olduğu; 'Ülkemizde işsizlik rakamlarının artmasının sebebi nüfustaki genç oranın yüksekliği ve kadınların iş gücüne katılımının artmasıdır.' ifadeleri üzerine, konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Altıok, 'Türkiye'de işsizlik çok önemli bir sorundur. Son açıklanan işsizlik rakamlarına göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi oldu.
İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık artış ile yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Son açıklanan rakamlara göre genç işsizliği yüzde 22,6 seviyesine ulaştı. Bunlarla birlikte kadın işsizliği yüzde 16,0 olurken, genç kadın işsizliği ise 6,9 puan artarak yüzde 28,6 olarak gerçekleşti.
İktidarın son 5 yıllık işsizlik karnesine baktığımız zaman 2012'den 2016'ya her yıl işsizliğin artığını görüyoruz. 2012 yılında yüzde 9,1 olan işsizlik 2013 yılında yüzde 9,7'ye; 2014 yılında yüzde 10,4'e, 2015 yılında yüzde 10,5'e ve son olarak 2016 yılında yüzde 12'1'le rekor seviyeye ulaştı' dedi.

İşsizlik oranı yüzde 12.1

Kasım döneminde işsizlik oranı yüzde 12.1 oldu. Ekim ayı işsizlik oranı mart 2010'dan beri en yüksek seviyesi olan yüzde 11,8'e yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turundan ekonomik alanda çok sayıda işbirliği kararı çıktı. S. Arabistan ve Bahreyn arasında yapılacak 2'nci köprü projesine Türk firmaları davet edilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Konuşan Türkiye' programında yaptığı konuşmada, 'Bir bütüncül yapı oluşturacağız. Çalıştaylarımız devam ediyor. Taşeron kardeşlerimiz bir süre daha sabır göstersinler, bu sene çözülecek'  dedi.
İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin etüt, proje, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ihalesinde 4 firma teknik ve mali teklif sundu. Vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve işyeri satışında KDV istisnası düzenlemelerini de içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Ford Otosan'ın satış gelirleri 18 milyar TL'ye Yükseldi

Ford Otosan'ın 2016 yılı cirosu bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 18 milyar TL'ye ulaştı.
Şirketin ihracat gelirleri ise yüzde 15 artarak 12 milyar TL'ye çıktı.
Yurt içi satış gelirleri 6 milyar TL olan Ford Otosan, bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 955 milyon TL net kar elde etti.

Aralık'ta cari açık 4.27 milyar dolar oldu

2016 yılı Aralık ayında cari işlemler açığı, 2015 yılının Aralık ayına göre 784 milyon ABD doları azalarak 4 milyar 268 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Bunun sonucunda, 2016 yılı cari işlemler açığı 32.605 milyon ABD doları oldu.
5G Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışını yapan Başbakan Binali Yıldırım, çalışmaların başlatıldığını belirterek, 'Türkiye 5G'de sadece uygulayıcı değil, üretici olacak' dedi.
7 milyon kişinin GSS primleri 53 liraya indirildi, 53 lira ödeyemeyenler ise yeşil kartlı statüsünde olabilecek.
TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan, 2016 yılının son çeyreğinde 10 milyon TL kar ederek yılı pozitif tamamladıklarını belirterek, 'Şimdi tüm kanallarımızda daha mükemmel bir deneyim için yenilenme atağına başlıyoruz. 2017 yılında 25 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz'  dedi.
 
DİP EKSPRES
 
Stackpole Ege Serbest Bölgesindeki yatırımına devam ediyor

 
Stackpole ve Gates ortaklığında faaliyete başlayan 'Gates Powertrain' firması 2010 yılından bu yana Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteriyor. Her iki firma da, yatırımlarını büyüterek genişlemesi sonucunda,  2016 yılı ortasında ayrılarak üretimlerine kendi lokasyonlarında devam etme kararı aldı. Stackpole International bu yıl Mart ayından itibaren Ege Serbest Bölgesindeki fabrikasında 'Stackpole International Otomotiv Ürünleri Ltd. Şti.' ismiyle üretimine devam edecek.

Aynı hızla devam edecek!
 
'Stackpole International' merkezi Kanada'da bulunan, otomotiv yağ pompası ve toz metal parçaları üreten bir firmadır.
Ege Serbest Bölgesinde üretilen yıllık 3 milyonu aşkın yağ pompasının tamamı yurtdışına orjinal parça olarak ihraç ediliyor.
Avrupa'daki müşterileri arasında Peugeot/Citroen, Audi, Porsche, Volkswagen, Ford, Hyundai ve Opel olan İzmir'deki fabrikanın cirosu 5 yılda 4 kat artarak 80 milyon euroya ulaştı. Bu büyüme trendinin önümüzdeki yıllarda da aynı hızla devam ederek 110 milyon eur'ya ulaşması hedefleniyor.
Firmanın CEO'su Peter Ballantyne ile diğer üst düzey yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda gelişmelerle ilgili bilgi verdiler.