Haber Ekspres Gazetesi'ndeki ilk ve ikinci yazım, İzmir'in en çok ihtiyaç duyduğu yüzme havuzu projeleri hakkındaydı.
İlki; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kemer bölgesinde (Langar) yapmayı planladığı 50 metrelik olimpik havuzu da içeren 6 katlı spor kompleksiydi.
Yazının çıkmasının ardından beklerdim ki; "Yazdığınız gibi değil. Şu kadar ilerledik, şu durumdayız. Şu tarihlerde biter veya bitmez" şeklinde yanıt gelmesiydi.
Tık çıkmadı. Ne arayan oldu ne soran.
Ben de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla bilgi edinme hakkımı kullanarak ve verilen cevabın gazetede yayınlanacağını da belirterek, yanıt istedim.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği yanıtı aynen aktarıyorum: "10 Ocak 2019 günü yapmış olduğunuz başvurunuza istinaden Kemer Langar Spor Tesisi projesi kapsamında tam olimpik yüzme havuzu yapılması için hazırlıklar devam etmektedir. Uygulama projeleri, ihaleyi alan firma tarafından hazırlanmakta olup, proje sürece devam etmektedir."

İhale yapılmış gibi görünüyor

En azından bu yanıttan anladık ki ihaleyi alan bir firma var. Ancak yine bir sürü soru işaretleri içeriyor. Bu kadar zamandır uygulama projelerinin bile hazırlanmaması işin çok yavaş ilerlediğinin açık ifadesi. İhaleyi alan firma mı yavaş yoksa belediyenin prosedürleri mi zor, orası karışık. Bu projenin hızlanması için belediyeden birilerinin bunu iş edinmesi gerekiyor.
31 Mart seçimlerine kadar projede büyük bir aşama kaydedilmediği takdirde, Başkan Aziz Kocaığlu'nun yerine gelecek yeni başkanın özellikle ilk 6 ayda işi başından aşkın olacak.
Tebrikler, tanışmalar, toplantılar falan filan. Olimpik havuz projesine yan gözle bile bakılacağını sanmıyorum. Yeniden bir evre başlayacak bu proje için
Verilen yanıt, seçim süreci ve sonrası derken güzelim proje güme gitmesin de...

Halkapınar'a yapılacak havuz

İkinci yazı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Halkapınar tesisleri içinde yapmayı planladığı olimpik havuz projesiydi. Uzun yıllar sonra bakanlığın projeleri arasına girmeyi başaran bu proje için de bilgi almak neredeyse imkansız olduğu için yine CİMER yolunu seçtim.
İki cümle de olsa, yanıt geldiği için.
İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nü arayıp bilgi almaya çalışsam, kırk dereden su getirecekleri için CİMER'e, "İzmir'de 2017 yılında yapılacak projeler arasında yer alan 50 metrelik olimpik havuz projesinin son durumunu, yer bilgisini, proje detaylarını, olumsuz bir sonuç varsa nedenlerini, devam ediyorsa son maliyet rakamını bir gazeteci olarak çalıştığım gazetede yayınlamak üzere öğrenmek istiyorum. Bilgileri en kısa sürede öğrenmek istiyorum" şeklinde bir yazı yazarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'na başvuruda bulundum.
Bakanlık'tan gelen yanıt ise aynen şöyleydi: "Proje çalışmaları devam etmektedir. amamlandıktan sonra ihale tarihi ve proje görselleri açıklanacaktır."

Yine bir başka bahara kaldı

Ne kadar açıklamalı değil mi?
Sorduklarıma bakın, bir de gelen yanıta. Yanıt veren kişiyi merak ediyorum açıkçası. Kendi yazdığından bir şey anlamış mıdır. Ya da soruları okumuş olma ihtimali var mıdır. 1970 yıllardan kalma bir olimpik havuza sahip olan İzmir'e 50 yıl sonra kapalı olimpik bir havuz planlanıyor.
2 yıldır karınca hızıyla gidiyor. Verilen yanıt; proje çalışmaları devam ediyor. Yeri belli, arsa sorunu yok. Alan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait tesisin içinde, Halkapınar'da...
Sadece alan kiraya verildiği için, ihaleyi alan firma ile mahkemelikler. Yıllardır çıkarmayı başaramadılar.  İhale tarihini bile açıklayamadılar. Sizce ne kadar sürer bu havuzun yapılaması.
Ya da yapılır mı?