Değerli okurlarım, 2019 yerel seçimlerinin ilk aşamalarındayız. Henüz partiler tüm belediyeler için adaylarını belirlemediler. Adaylıkları ilan edilen kişiler ise sahaya yeni yeni çıkıyorlar.
Ancak, anlaşılan o ki, seçim hazırlıkları başka bir boyutta çoktan başlamış...

Ülkenin birçok yerinden "hayali seçmen" iddiaları geliyor. Hayali seçmenler, partilerin seçimi kazanma imkanı olmadığı yahut açık ara seçimi kazanacağı tahmin edilen bölgelerden seçimlerin kıran kırana geçeceği öngörülen bölgelere aktarılan seçmenler.

Örneğin, Üsküdar'da iktidar partili iki belediye meclis üyesinin evlerinde 40 ve 18 kişilik "hayali seçmenin" varlığı haberleri yapıldı. Yine aynı ilçede bir evde 64 yeni seçmenin kayıtlandığı görüldü. İstanbul Adalar'da ise son bir ayda 899 kişilik bir seçmen artışının ortaya çıkması üzerine yapılan araştırmalarda, ilçede hayali seçmen sayısının 500'ü bulduğu görüldü. Bu seçmenler, boş yazlıklarda, metruk ve yıkılmış evlerde kayıtlı ("Boş Yazlıklardan Hayali Seçmen Çıktı", Sözcü, 12 Ocak 2019).

Benzer bir biçimde CHP Niğde Milletvekili Fethi Gürer'in araştırması neticesinde, 5800 nüfuslu Niğde Ulukışla'da 5900 seçmen olduğu ortaya çıktı. Ulukışla'nın 1700 yeni seçmeni açıklanabilir bir durum değil...
Şırnak Uludere'nin seçmen sayısında ise, son günlerde % 40'lık bir artışın yaşanmış olması da siyaset bilimine göre ancak "hayali seçmenlerin" varlığının kanıtını oluşturabilir ("Birçok Şehirde 'Hayali Seçmen' Skandalı", Cumhuriyet, 10 Ocak 2019).

Değerli okurlarım, hayali seçmenlerini yaratılması iradenin sandığa yansımasının önünde güçlü bir engel. Bu nedenle demokrasi için bu tür hileli yöntemlerin karşısında durmalı ve uyanık olmalıyız. Herkesin kendi hanesinin ve apartmanın seçmen listesini gözden geçirmesi ve bir olağan dışılık olup olmadığını saptaması oldukça önemli bir denetim yolu...