Esin Gençel- Melahat Yılmayan Öğrenme Evi'nde kurs veren nakış öğretmeni Nurhan Ünlü, kozayı 1 yıl önce arkadaşının sayesinde keşfettiğini belirterek, "Burada biz hemen hemen nakışın her türünü öğretiyoruz. Birezilya ve kurdele, sim sarma gibi nakışlar öğretiyorum. Fakat özellikle kozaya ilgi çok yoğun oldu. Çünkü kozayı İzmir'de ilk biz yaptık. Kozanın 100 yıllık bir geçmişi var. 100 yıl önce de kozalardan panolar yapılıyormuş. 100 yıl önce yapılan panoyu gördüm. Koza organik olduğu için biraz yıpranmış ama hala çok güzeldi. Aslında İstanbul'dan Derya Şahin adlı bir arkadaşım sayesinde koza ile tanıştım. Derya, Bursa'dan kozayı getirterek kendisi boyama yapıyordu. Daha sonda burada yapmaya karar verdim. Öğrencilerimiz de bunu çok beğendi. Kozayla tepsiler, panolar, yaka iğneleri, yüzüklür ve taçlar yaptık. Kozayı İzmir'de Kemaraltı Çarşısı'ndan temin ediyoruz. Renkli ve beyaz kozalar ile çalışıyoruz" dedi.

'Kozaya şekil vermek çok keyifli'


Öğrencilerinin yaptıkları el işleri ile gelir sağladığına da değinen Ünlü, "Koza, ipek böceğinin yapmış olduğu, yumurta şeklinde bir yuva. Biz bu kozayı alarak, onu vermek istediğimiz şekle göre kesiyoruz. Hayalimizde ne varsa koza ile gösteriyoruz. Kozadan yapılan ürünler de büyük beğeni topladı. Çünkü koza hem organik, ipek böceğinin oluşturduğu birşey. Hem de ucuza mal edebiliyoruz. Ayrıca kozaya şekil vermek de çok keyifli. Bu merkeze eğitim almaya gelen kadınlar tablolar, panolar yaptı. Bir öğrencimiz yaptığı tabloları satarak geçimi sağlıyor. Bir öğrencimse burada yaptığı işleri satıp, maddi imkanı olmayan öğrencilere burs veriyor" şeklinde konuştu.

'Koza eğitimine talep çok'


Melahat Yılmayan Öğrenme Evi'nde çok güzel bir ortam oluşturduklarını ifade eden Ünlü, "Öğrencilerimiz ev hanımı ve emeklilerden oluşuyor. Sosyalleşmek adına buraya gelip hem birşeyler öğreniyorlar hem de keyifli vakit geçiriyorlar. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın da yaptıklarını gözardı etmemek gerekir. O buraya açıp o imkanı bize sunmasaydı,  biz hiç birşey yapamazdık. Çalışan kadınlardan da buraya gelmek isteyenler var ancak eğitimlerimiz iş saatlerinde olduğu için katılamıyorlar. Biz burada haftada 3 gün, saat 11:00 ile 16:00 arasında eğitimler veriyoruz. Burası Güzelyalı'da ancak Çiğli'den bile gelen öğrencim var. Bu ortamdan mutlu oldukları için de buraya geliniyor. Bizimle eğitime katılmak isteyenler, internete Melahat Yılmayan Öğrenme Evi'nin tüm bilgilerine ulaşabilerler. Hiçbir ücret almadan eğitim veriyoruz" dedi.

Öğrendiği nakışı başkalarına öğreterek bu işe başladığını söyleyen Ünlü, "Ben ilk nakışa 1992 yılında, İzmir Karşıyaka Eğitim Merkezinde eğitim vererek başladım. Daha sonra eşimin işi dolayısıyla Türkiye'nin pek çok şehrini dolaştım ve o dönem ara vermek zorunda kaldım. Ancak daha sonra Ankara'da eğitim vermeye devam ettim. Haziran ayından bu yanada Melahat Yılmayan Öğrenme Evi'nde eğitim veriyorum. Kozayı ise son 1 yıldır yapıyorum" diye konuştu.