24 Haziran seçimlerinden önceki son yazımı başucu kitabım "Nutuk"un son sayfasına ayırıyorum satır satır:

"Saygıdeğer efendiler, sizi günlerce işgal eden uzun ve detaylı söylevim, nihayet geçmişe karışmış bir devrin hikayesidir. Bunda milletim için ve gelecekteki evlatlarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek bazı noktaları belirtebilmiş isem kendimi mutlu sayacağım.
Efendiler, bu söylevimle milli varlığı sona ermiş sayılan büyük bir Milletin bağımsızlığını nasıl kazandığını, ilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan milli ve çağdaş bir devletin nasıl kurulduğunu anlatmaya çalıştım. Bugün ulaştığımız sonuç, asırlardan beri çekilen milli felaketlerin yarattığı uyanıklığın eseri ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir. Bu sonucu Türk gençliğine emanet ediyorum.
***
Ey Türk gençliği, birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, sonsuza dek, korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. Gelecekte dahi, seni, bu hazineden, mahrum etmek isteyecek, iç ve dış kötülük isteyenlerin olacaktır. Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti savunma mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şartlarını düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şartlar, çok olumsuz durumlarda gelişebilir. İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin temsilcisi olabilirler. Zorla ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri alınmış (siyasi hedef), bütün tersanelerine girilmiş (ekonomik hedef), bütün orduları dağıtılmış (askeri hedef) ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şartlardan daha acı ve daha kötü olmak üzere, memleketin içinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve uyuşukluk ve hatta hainlikler içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri kişisel çıkarlarını, işgalcilerin siyasi amaçlarıyla birleştirebilirler. Millet, yoksulluk çaresizliği içinde çaresiz ve yorgun düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu durum ve şartlar içinde dahi vazifen; Türk bağımsızlık ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!"
***
Sevgili okuyucularım, geçen haftaki yazımda demiştim ki, sandığa giderken yanımızda dört şey götürmemiz lazım. Nüfus cüzdanımız, seçmen kağıdımız, aklımız ve vicdanımız. Bu hafta beşinci götüreceğiniz de kulaklarınızda "Nutuk" olsun. 25 Haziran'da ortaya çıkacak tablo vatana ve millete hayırlı olsun.