E-GAZETE
RÖPORTAJLAR

Hayvanseverler hesabını soracak

İzmir'de tecavüz edilen, asit dökülerek 4 ayağı birden eritilen, kulağı kesilen, burnu yakılan ve sokağa atılan köpeğin katili ya da katillerini ihbar edene 5 bin TL ödül verileceği açıklandı

03 Şubat 2012 Cuma 10:01
İzmir'de bir köpeğin başına gelenler tüyler ürpertiyor. Önce tecavüz edilen, asit dökülerek 4 ayağı birden eritilen, kulağı kesilen, burnu yakılan ve sokağa atılan köpek, önceki gün hayata veda etti. Hayvanseverleri ayağa kaldıran olayın ardından köpek katilinin bulunması için ödül bile konuldu. Önce 2 bin lira olarak açıklanan ödül bugün öğle saatlarinde 5 bin liraya çıkarıldı. Hayvanseverlerin aralarında topladığı para ödülünün hayvan katilinin bulunması için daha da artabileceğini bildiren HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Ege Sakin,  "Katilin bir an önce bulunması için böyle bir yönteme başvurduk" dedi. Sevgi adını verdikleri köpeğin sahipli mi sahipsiz mi olduğunu dahi bilmediklerini anlatan Sakin, köpeğin pazartesi bulunduğunu, salı günü öldüğünü söyledi. Sakin, "Yaşamadı ama biz ona Sevgi ismini verdik. Menderes'teki Şophen Gazi Hayvan Barınağı'nın yolunda arkadaşımız Nebile Deprem tarafından pazartesi günü bulunan Sevgi'yi bu hale getirenler mi bıraktı, herhangi bir hayırsever mi bunu da bilmiyoruz. Ama hayvansever birisinin yetkililere teslim edeceğini tahmin ediyoruz. Belli ki bunu yapanlar buraya bıraktı. O günden beri resmi yazışmaları yaptık ama bir sonuç çıkmayınca ödül yöntemini seçtik. Gece geç saatlere kadar heryere mail attım. öğle saatlerinde bir çok hayırsever biz de para verelim dedi ve ödül 5 bine çıktı. Umarım bir an önce buluruz" dedi.

Hayvana eziyet suçtur

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yetersiz kaldığını ve bulunsa bile Sevgi'ye bu işkenceyi yapan ya da yapanların da sadece idari ceza ile kurtulabileceklerini belirten Sakin, "Toplumsal infial yaratan bu gibi olaylarda, suçlunun 'idari para cezası' ile kurtulması bizi 'paran kadar hayvana işkence et' mantığına götürür. Hayvanları Koruma Kanunu, Hayvanlara mal ya da eşya olarak bakmaktan vazgeçmeli, canlarına ve varlıklarına yapılan ihlallere karşı göz yummamalıdır. Hayvanları yakan, tecavüz eden, işkenceye uğratan, zehirleyen kişiye para cezası vermek, kamu vicdanına aykırı düşer. Yönetmelikte özellikle para cezalarının, en azından makul seviyede tutulması ve yapılacak yasa değişikliğinde, hürriyeti bağlayıcı cezaların da müeyyideler içinde yerini alması gerekmektedir" şekilned konuştu. Bunun bir kabahat değil direk bir suç olduğunu vurgulayan Sakin, "Bunu yapanlar aramızda. Belki aynı işyerinde çalışıyoruz, belki otobüste karşılaşıyoruz. Bu caniliği hayvana yapan insana da yapar. Bir an önce bulunmalı" dedi.
Yükleniyor...
Yorumlar yüklenirken lütfen bekleyiniz...