Ekonomi gündemine şöyle bir göz atınca, pek iç açıcı haberler görmedim. Ama yine de içlerinden bazılarını, eğitici ve öğretici olmaya dikkat ederek seçici olmaya çalıştım. Okuyucuyu hangisi ilgilendirir?
İşte güncel olaylardan bazıları;
42 ülkeye klimalı tabut ve ceset yakma fırını satan girişimci zengin olmuş. Warren Buffett'tan büyük bağış: 3,17 milyar dolar...
Trabzon hasırı rekora koşuyormuş!
En çok satan otomobilleri belirlenmiş...
Doktorluğu bırakıp süt çiftliği kurmuş...
Bıldırcın yumurtası 'out', yeşil yumurta 'in' diyerek pazarını arttırmaya çalışanlar ortaya çıkmış...
En zengin Türk' belli olmuş...
Asırlık Türk devi resmen el değiştirmiş....
Falan filan, böyle devam ediyor...
Ama beni en fazla ilgilendirenlerden biri şuydu: 'Kendi gibi dolandırılanları görünce savcılığa suç duyurusunda bulundu!'
Şimdi konuyu birlikte öğreneceğiz, ama dikkatimi çeken, aynı yerde, sayfada bir de ilan vardı...
'İhtiyaç kredisi için tıklayın; 20.000 TL 24 ay vadeli!' deniyordu...
Yorumunu sonra siz yaparsınız!

Kendi gibi dolandırılanları görünce

Mersin Erdemli'de ikamet eden 4 çocuk babası, dekorasyon işiyle uğraşan esnaf Osman Baybure, dolandırıcıların garibanları hedef aldığını belirterek, kendisi gibi her gün onlarca kişinin dolandırıldığını fark edince savcılığa suç duyurusunda bulunup, dolandırıcılara savaş açtığını belirtti.
Bütün olan bitenin tanımadığı birini arkadaş olarak onaylamasıyla başladığını anlatan Baybure, 'Bana sosyal medyadan bir arkadaşlık isteği geldi. Tanımadığım bir kişi tarafından. Tanımamış olmama rağmen isteği kabul ettim. Bana 'buyurun' diye bir mesaj yazdı. Ben de 'siz buyurun' dedim. Kendilerinin kurumları aracılığı ile kredi çıkarttığını söyledi.
Ben de dedim ki 'bana hiçbir şekilde kredi çıkmıyor, benim yeterli puanım yok, kredi çıkmıyor' dedim.
'Olsun biz çıkartıyoruz' deyip nice sicili bozuk insanlara kredi çıkarttıklarını söylediler.
Ben de heyecanlandım. Paraya da ihtiyacım vardı. Ne yapmamız gerektiğini sordum. Benim kimliğimin fotoğrafını istedi. Ben de kimliğimin fotoğrafını ne yapacaksın, T.C. numaramı girince bak, bütün bilgilerimi görürsün dedim. 10 dakika sonra bana kredimin hazır olduğunu 15 bin lira çıkartabileceklerini, ancak bu işin 190 lira masrafı olduğunu, bu 190 lira masrafı yatırdıktan sonra kredimi bir özel bankadan çıkaracaklarını söylediler' dedi.

Saati  bile ayarlıyorlar!

Masraf tutarı mevzusunu özellikle mesai saati bitimine denk getirdiklerini böylece mağdurların banka memurlarından bilgi almasının da önlendiğini ifade eden Baybure, 'Ben de dolandırıcıların söylediği gibi parayı mesai saati dışında verilen hesaba bankamatikten yatırdım. Fakat parayı yatırdıktan sonra, 'Şimdi ne yapacağız?' diye sordum.
Önce özel banka demişlerdi sonra devlet bankasından diye konuşunca bu sefer iş değişti. Devlet bankasından paramın hazır olduğunu, gidip oradan sabah saat 9'da, 9 buçukta, 'çıkmış kredim var, ben bunu kullanmak istiyorum deyip memura söyleyeceksin dediler. İçime kurt düştü ama iş işten geçti 190 liralık masrafı yatırmıştım" diye konuştu.

Her şeyi yaparlar!

Bankada memurla konuşunca kimlik numarasının verilmesinin veya kimlik fotoğrafının bir başkasına yollanmasının son derece tehlikeli olduğunu anladığını belirten Baybure, 'Bankacı dedi ki bana, 'böyle bir sistem yok, bunlar dolandırıcı, adınıza şirket açabilirler, kredi çekebilirler, her türlü kötülüğü yapabilirler.'
Ben de gittim savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bütün mesajları yazışmaları doküman halinde, yatırdığım para dekontunu doküman halinde alıp, savcılığa suç duyurusunda bulundum" dedi.

Gerçek kişi değil!

Yazıştığı profilin aslında dolandırılan bir kişinin kimlik bilgileriyle oluşturulan bir hesap olduğunu da ortaya çıkardığını anlatan Baybure, 'Ben bu işin peşine düştüm, gerçekte böyle bir isim var mı?' diye. Gerçekte böyle bir isim var ve o kişiyi de dolandırmışlar. Bundan 5 ay önce. Demek ki bunların daha evveliyatı var. Mesajlarla konuştuğum kişinin sahte kişi olduğundan huylandım, araştırınca sosyal medyadan resimleriyle beraber bir başka kişi gördüm. Kendisininde dolandırıldığını, mağdur olduğunu anlattı' diye konuştu.
Sosyal medya üzerinde çok büyük hilelerin döndüğünü de dile getiren Baybure, 'Ne demişler ekmeği ekmekçiye vereceksin.
Bu işi kim yapıyor kardeşim bankalar yapıyor. Resmi devlet kurumları, resmi bankalar. Bu şahıslar kesinlikle dolandırıcıdır.
Kimse inanmasın güvenmesin.  İnsanlar gidecek, kredi ihtiyacım var gidecek bankaya müracaatını yapacak, çıkıyorsa çıkıyor.
Çıkmıyorsa niye onlara güveneceksin ki. Ben güvendim yandım başkaları yanmasın. 190 lira ama günde 10 kişiye ulaşsa bin 900 lira para yapar. Bir de hitap ettiği kesim hep gariban kesim. Hep gariban kesime ulaşıyorlar.
İhtiyacı olan kim var, gariban kesim. Sen bu adamın cebine elini uzatmaya utanmıyor musun. 190 liraya muhtaç mısın bu kadar. Gariban olunca adam aldanıyor, acaba bir umut. Denize düşen yılana sarılır, biz de yılana sarıldık' şeklinde konuştu.

Titan yeniden hortladı!

İzmir'de internet üzerinden reklam kredisi satarak üyelerine kazançtan kar dağıtacağını söyleyen bir şirket, 30 bin üyeden topladığı milyonlarca lira ile sırra kadem bastı.
Üniversiteye hazırlanan Ebrar D., tüm parasını internet üzerinden reklam kredisi satarak üyelerine kazançtan kar dağıtacağını söyleyen şirkete yatırdı. Fakat şirket 30 bin üyeden topladığı milyonlarca lira ile sırra kadem bastı. Şirket yetkililerine ilk başlarda telefonla ulaşabildiklerini ifade eden Ebrar D., firma için 'Saadet zinciri sayesinde 6 ayda o kadar hızlı büyüdüler ki Edirne'den Ardahan'a kadar her ilde üyeleri oldu' dedi.
Ebrar D. öğretmeninden bürokratına çok sayıda kişinin şirkete üye olduğunu belirterek, 'Sadece bizim 5 bin liraya yakın zararımız söz konusu. Kısa yoldan kazanç elde edeceğiz diye sisteme girdik ama dolandırıldık' diye konuştu.

Domates yasağı ile ilgili çözüm bulunacak

Rusya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye'den Rusya'ya domates ithalatı yasağıyla ilgili 'er ya da geç iki taraf için de uygun bir çözümün bulunacağını' söyledi.
Yerhov 'Bildiğim kadarıyla hükümetlerarası komisyon çerçevesinde yürütülen görüşmelerde iki taraf için de faydalı bir çözüm arayışı sürüyor, özellikle de bizim talebimizin sezonluk oluşu göz önünde bulunduruluyor. Şimdilik bu konuda konuşmak için erken, ancak er ya da geç iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüm bulunacağına eminim' ifadelerini kullandı.
İşin garip tarafını da açıklayayım: Karşıyaka Çarşamba pazarından domates 50-75 kuruştan tüketiciye ulaştırırken, marketlerde 3 liradan aşağı deyildi.

Mercedes'in de başı dertte

Volkwagen'nin ardından bir başka Alman otomobil devinin de emisyon değerleriyle oynadığı iddiaları giderek ciddiyet kazanıyor. Mercedes Benz firmasının da emisyon değerleri olması gerekenin üzerinde olan çok sayıda dizel otomobili piyasaya sürdüğü öne sürüldü. Süddeutsche Zeitung gazetesi ile Batı Alman Radyosu WDR ve Kuzey Alman Radyosu NDRin Stuttgart Mahkemesi Araştırma Komisyonuna dayandırdıkları ortak habere göre, Mercedes Benz 2008 ile 2016 yılları arasında emisyon değeri müsaade edilen değerlerin üzerinde olan bir milyondan fazla otomobili ABD ve Avrupa'da sattı.

DSİ'den Uşak sanayisine ikinci destek

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 'On binlerce kişiye istihdam sağlayan Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ne yılda 3 milyon 15 bin m3 su verecek olan Uzundere Barajı tamamlandı. Kocadere Barajı'nda sona gelindiğini belirterek, Uşak Merkez'e bağlı Derbent Mahallesi'nin 26 km kuzeybatısındaki Zahman Deresi üzerine inşa edilen barajın dolgu, dip savak ve vana odası imalatları tamamlandı. 1420 metre iletim hattı yapım çalışmaları ise 2017 yılı içerisinde bitirilecek. Yaklaşık 7 milyon liraya mal olan Kocadere Barajı; Uzundere Barajı ile birlikte Uşak ilinin uzun süre sanayi suyu ihtiyacını karşılayacaktır' dedi.

DİP EKSPRES

Zorunlu trafik sigortasına havuz zammı geldi

 
Hükümet, 11 Nisan'da zorunlu trafik sigortasına getirdiği tavan uygulamasını sigorta şirketlerinden gelen direnç üzerine değiştirmek zorunda kaldı.
Yeni düzenlemeyle, kaza yapmayan taksi, minibüs, otobüs ve kamyon sürücüleri ödüllendirileceğine, sigorta primlerine gizli zam yapıldı.
Yeni düzenlemeyle Doğan ve Şahin gibi eski aracı olanlar hariç hiç kimse, trafik kazası nedeniyle aracında oluşan değer kaybının tamamını sigorta şirketlerinden tahsil edemeyecek.

Yol Güvenliği Kurumu oluşturulacak

Türkiye'de, en çok can kaybına neden olan trafik kazalarını önlemek amacıyla 'Yol Güvenliği Kurumu' oluşturulacak.
 Resmi rakamlara göre Türkiye'de sadece geçen yıl bir milyonun üzerinde trafik kazası yaşandı.
Bu kazalarda, 7 bin 300'ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi.
Yaklaşık 40 milyon TL'lik maddi kayıp yaşandı.
Yol Güvenliği Kurumu, yol güvenliğinin dört sac ayağı olarak kabul edilen eğitim, denetim, acil yardım ve mühendislik alanlarında bütüncül politikalar oluşturacak.