Uluslararası Hemşireler Birliği 2016 yılının temasını "Hemşireler: Değişim için bir Güç: Sağlık sistemlerinin dayanıklılığını geliştirme" olarak tanımladı. Hemşirelik sağlık hizmetlerinin her aşamasında görev, yetki ve sorumlulukları olan bir meslek! Lisans eğitim programında yer alan uygulama ağırlıklı temel tıp ve mesleki bilgiler de öğrenciye bu yetkinliği kazandırmak üzere verilmekte. Sağlık sistemlerinin dayanıklılığını geliştirme yönünde katkı nitelikli insan işgücüyle mümkün. Lisans mezunu hemşirelerden oluşan çağdaş insan işgücüyle yani!   
Hemşirelik ülkemizde 1955 yılında lisansa dayandırıldı. Dünün yüksekokulları artık fakülte! Yüksekokul olarak devam edenler de var, fakülteye dönüşenler de. Ki ayrıca, sağlık yüksekokulu ve/veya sağlık bilimleri fakültelerinin hemşirelik bölümlerinde de lisans düzeyinde öğretilen bir meslektir hemşirelik. Sağlık meslek liselerinin kapatılmasıyla açılan sağlık yüksekokulları (1996), derken kurulan sağlık bilimleri fakülteleri (2006). Sağlık bilimleri enstitüleri bünyesinde temsil edilen hemşirelik anabilim dallarında da yaklaşık 35 yıldan bu yana devam eden lisansüstü eğitimler var. 
Hemşirelik yasası (1954) mesleğin lisansa dayandırılmasıyla yeniden düzenlenmek istendi. Yıllarca uğraş verildi, gerçekleştirildi (2003), ancak işletilemedi. Sağlıkla ilgili bazı yönetmelikler yasada ki düzenlemeleri göz önünde bulundurmadan yenilendi. Ülkemizin de aralarında yer aldığı uluslararası toplantılarda alınan kararlar gereği; hemşirelik ve ebelik mesleklerinin birbirinden farklı oldukları kabul edilerek müfredatları da ayrılmışken (2000) ebelerin hemşirelik yapabileceğine dair ibarelere yer verildi (Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği, 2005/ m-133: ebelerin görev ve yetkileri). Hemşire-ebe-sağlık memuru aynı mesleklermiş gibi görev, yetki ve sorumluluk alanları 10 madde halinde "Aile Sağlık Elemanı" adı altında birleştirildi (Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği, 2013). Ki, üstelik lisans düzeyinde eğitim veren sağlık memurluğu bölümleri 2007 yılında kapatılmışken. 
Yönetmeliklerde ki yanlışlar/eksikler/çelişkiler nedeniyle yasanın işletilememesi çalışma hayatına yönelen mezunları büyük hayal kırıklıklarına uğratmakta. Son yıllarda tekrar açılan hemşire yardımcısı bölümleri ise hemşirelik lisans öğrencileri ile onları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışan öğretim elemanları açısından da büyük hayal kırıklığı.  Henüz öğrenciyken hemşire yardımcılarına tanınan staj alanlarına yönelik ayrıcalığın işe yerleştirme aşamasında da tanınabileceği düşüncesi lisans öğrencileri arasında büyük kaygı yaratmakta! Öğretim elemanlarını kaygılandıran yanıysa öğrencilerine staj yaptıracak alan bulamamaları. Öğretilen onca mesleki bilgi ve maketler üzerinde uygulatarak kazandırılan onca beceriye rağmen öğrencilerin istenilen koşullarda staj yapamamaları ziyadesiyle üzücü. Bir o kadar da düşündürücü tabii.    
Sağlık Bakanlığı, 48 unvanda çalışan personelin görev tanımını yaptı (Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik, 2014).  Hemşirelik başlığı altında yer alan ibarede "Hemşirelik Yönetmeliği (2010) ile tanımlanan iş ve görevleri yapar" denildi. Yoğun bakım; acil servis; iç hastalıkları; cerrahi hastalıklar; ruh sağlığı ve hastalıları; kadın sağlığı ve hastalıkları; çocuk sağlığı ve hastalıkları; halk sağlığı alanlarına yönelik görevler. Lisans eğitimini destekler nitelikte oldukça kapsamlı. Yönetmelikte ayrıca hemşire yardımcısı görev tanımları da var. Çoğu, hemşirenin denetiminde yapılması gereken görevler şeklinde tanımlanmış. Ancak uygulamada nasıl yer bulacağı önemli. Yönetmeliklerdeki eksikler / yanlışlar / çelişkiler yalnız mesleği değil, aynı zamanda hizmetin niteliğini de olumsuz yönde etkiliyor çünkü. 
Geçmişte yaşandığı gibi "hemşire hemşiredir" denilip geçilmesin de. İlkokul üzerine üç yıl (sağlık okulu)/ortaokul üzerine dört yıl (sağlık meslek lisesi) eğitimlerle mezun olan hemşirelerin çalıştığı hastanelerde dört yıl üniversite eğitimi almış mezun hemşire olarak çalışmanın getirdiği sıkıntılar daha dün gibi gözlerimin önündedir. Bir daha yaşanmamalı.