Ülkemizde ve dünyamızda, birlik, beraberlik ve barış dilekleriyle...
"Gizli Güzellik" (Collateral Beauty) filmine hiçbir yorum okumadan konusuna bile bakmadan gittim. Afişini görmek, fragmanının en başından birkaç sahne izlemek filme gitmem için bana yetti.
Film başladı. Yer yer afalladım. Gördüklerimi sindirmeye, yaşananlar arasında bağlar kurmaya çalıştım.
Derken film bitti. Bana yetmedi. Bir kere daha gittim. Üstelik bu defa çok sevdiğim arkadaşlarımla birlikte gittim.
Bu ikinci görüşümde filmin anlamı da hissettirdikleri de bambaşka oldu. Film bittiğinde arkadaşlarımla koltuklarımızdan bile kalkamadan hararetle filmden kendi hayatlarımıza uzanan konuşmalar yaparken, bir yandan da salon temizleniyor ve neredeyse bir sonraki seansa kalıyorduk. Sanırım "Gizli Güzellik" de biz bir yerlerde birbirimizle buluşmuştuk. Sonuçta zaten hepimiz birbirimize bağlı değil miyiz Sevgili Okurlar?

GİZLİ GÜZELLİK (COLLATERAL BEAUTY)

Film hayatımızın temelinde yer alan üç soyut kavram üzerine kurulmuş.
"Sevgi", "zaman", "ölüm".
Bu üç soyut kavramı nasıl tanımlarsınız sevgili okurlar? Ne dersiniz... Kendinize biraz zaman ayırın ve bu üç soyut kavram için kendi tanımlarınızı düşünün. Mesela ben "sevgi" sözünü duyduğumda bile içimin ısındığını hissediyorum. Sanki her şeyin çözümü o. Her şeyin gizi olduğu kadar her şeyin de çözümü. Bir anahtar gibi. Çok özel ve büyülü bir anahtar...
"Zaman"ı düşününce aklıma bir süreç geliyor. İçten içe çok istediğim bir şeyi en güzel en etkin şekilde yapabilmek için varmam gereken bir nokta gibi.  Aynı zamanda değer bilmek geliyor aklıma. Bulunduğum anın içinde bana sunulananların değerini bilmek.
"Ölüm" ise annem ve babamın ölümünden sonra bir buluşma gibi içimde. Korku ile değil kabul ile yaklaştığım bir soyut kavram. Ölümden sonra bile birine hissettiğiniz sonsuz sevginin var oluşunu yaşamış olarak. Gidenlerin bana bıraktığı, giderken de benim geride bırakabileceğim..

Sevgi zaman ve ölüme yüklediğimiz anlamlar

Hepimizin farkında olarak ya da olmayarak bu soyut üç kavrama yüklediğimiz anlamlar var. O yüklediğimiz farklı farklı anlamlar hayatımıza yön veriyor ve içimizde bulunduğumuz duruma göre yüklediğimiz anlamlar da değişebiliyor.
Film çok güzel bir kurgu içinde çok çarpıcı bir şekilde bunu seyirciye yaşatıyor.
Örneğin birini dolu dolu severken size nasıl görünür sevgi? Sevginin kendisi mi oluverirsiniz o zaman?
Peki ya sevdiğiniz biri sizi terk ettiğinde veya onu kaybettiğinizde nasıl hissedersiniz sevgiyi? O zaman içinizde kopan fırtınanın içinde kaybolduğunu mu hissedersiniz sevginin? Sevgi sadece mutluluğunuzda yanınızdadır da acınızda yok mu oluverir?
Sonra zaman... Kendi kendimize koyduğumuz bir sınır mı bazen zaman? Bir şeyi yapamayacağımızı düşündüğümüzde yarattığımız bahane? "Yapmayı çok istiyorum ama zaman yok, ya da çok geç artık" gibi.
Bazen bir "armağan"ken bazen de bir "hapis cezasına" dönüşebiliyor değil mi zaman? Filmde çok güzel bir şekilde ortaya konulduğu üzere...
Ya üçü arasındaki bağ...
Ölümü kabul etmeden ne sevgi, ne de zaman gerçek anlamda akamaz sanki bir türlü. Ölümü kabul etmeden, aslında bir armağan olabilecek zaman, bir hapis cezasına dönüşebilir. Bir var oluş olan sevgi, insanın içindeki koca bir boşluğa, bir yokluğa dönüşebilir.
Oysa filmde ifade edildiği üzere her şey de her yerdedir sevgi. Acınız da bile sevgi içinizdedir. Yeter ki bu hayatta "sevgisiz" yaşamayı seçmeyin!

Davetlisiniz

"Gizli Güzellik" filminde yer yer üzülüp, ağlayabilirsiniz sevgili okurlar. Ama film sevgi, zaman ve ölüm ile ilgili bir çok hususa farklı farklı açılardan bakıp düşünmenizi sağlıyor. Öyle ki bana adeta bir yeni yıl hediyesi gibi geldi bu film.
Filmden sonra yerli, yabancı bir çok olumsuz kritik okumama rağmen yine de filmi yazmak istedim.
Bu filme filmin konusunu bile okumadan gidin diyorum sevgili okurlar.
Kendizi tamamen filmin kurgusunda kaybolmaya bırakın.
Her şey sizin için filmde şekil bulsun.
Bir de mümkünse ailenizden ya da dostlarınızdan çok sevdiğiniz birileri ile gidin.
Davetlisiniz Sevgili Okurlar...  
Mutlu yıllar!
We long for love, we wish we had more time and we're afraid of death.