Türkiye'de ekonominin hali belli...
Ne işçimiz memnun, ne de sanayicimiz...
Artık esnaf için bir şey demeyeceğim...
KOBİ'ler, yani küçük işletmeler için de...
Nedense 'Ne oluyor?' diyen biri çıkmıyor.
Sadece ve sadece EBSO'nun, yani Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın sözcüleri ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar sesini yükseltiyor.
Biraz da İzmir Ticaret Borsası'nın dolaylı yoldan sesini duyuyoruz.
Aslında şimdi konuşmanın tam zamanı...
Gerçekleri haykırmanın...
Çünkü daha önce birçok kişi, davet bekliyordu partilerden...
Kendilerini bulunmaz hint kumaşı gibi görenler artık uyanmalılar.
Kılıfına uydurma
Az önce öğrendim:
Kendini İzmir'in sahibi sananlardan biri Çeşme'de Dalyan'da geniş bir alan almış...
Bilmem kaç milyon TL.
Yani eski parayla trilyonlar...
Adam akıllı; alanı düzelttirmiş...
Hatta yolu bile değiştirtmiş, planda yok diye...
Her şey kılıfına uygun...
Dediklerine göre; şu an arsanın fiyatı dört misli attı...
Arsa dediğime bakmayın, geniş alana 120'nin üzerinde villa yapılacak...
Hani inşaat sektörü ölü diyoruz ya, bu adam daha inşaatlar başlamadan, her biri büyük servet değerinde olan villaları satmış bile...
Bize sordular:
'Denize nasıl gireceğiz?' diye...
Biz de 'Merak etmeyin, sahiller hepimizin!' diyerek yüreklerine su serptik.
Kim bu adam?
Bize 'AKP'li mi?' dediler...
Yanıtımız şöyle oldu:
Her devrin adamı...
Ama yalnız Çeşme'de mi?
Bodrum'da, Ayvalık'ta, Marmaris'te, Fethiye'de...
Tüm sahil beldelerinde bu tipleri görürsünüz...
Sanayi ve üretime odaklanmalıyız
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Dünya Fikri Mülkiyet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin büyümesine yeniden ivme kazandırmak için sanayi ve üretime odaklanılması gerektiğini belirterek, 'Üretim ve yatırım olmadan kalıcı büyüme sağlayamayız. Yatırımları ülkemize çekebilmenin yolu ise fikri ve sınai mülkiyet haklarını daha güçlü şekilde korumaktan geçiyor' dedi.
Türkiye'nin büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için daha çok üretmeye ve sanayileşmeye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Yorgancılar, sanayi ve üretime dayanmayan büyümenin kalıcı olamayacağını vurguladı. 
Yorgancılar, "Ekonomimizi büyütmek, daha fazla istihdam yaratmak, işsizliği azaltmak, milli gelirimizi ve ihracatımızı artırmak istiyorsak, fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda daha kararlı adımlar atmalıyız. Ticari marka ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının yeterli ölçüde korunmadığı ülkelerin, yatırım çekme gücü zayıflar. Türkiye'nin istikrarlı büyümesi için yatırıma ihtiyacı var' dedi.
Yatırım girişini artırmanın yolu 
Yapılan araştırmaların bir ülkenin fikri mülkiyet hakları endeksinde kaydedeceği her artışın, uluslararası yatırım girişini artırdığını ve yatırımın üretim sektörüne yönelme ihtimalini yüzde 57 oranında yükselttiğine dikkat çeken Yorgancılar, Türkiye'nin doğrudan yatırımları teşvik etmesi gerektiğini belirtti. 
Yorgancılar şunları söyledi: 'Türkiye fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda önemli iyileştirmeler gerçekleştirdi. 
Ancak, içinde bulunduğumuz küresel rekabet sürecinde bu adımlar yetersiz kalmaktadır. Atılan adımların daha fazla güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Çözmemiz gereken sorunların başında yasa dışı ürün ticareti bulunuyor. 
Birçok sektörümüzde sıkıntı yaratan düzenlemeler, ticari marka hakları ile fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda çekincesi olan yabancı yatırımın, ülkemizden uzaklaşmasını hızlandırır. Kuşkusuz, kaçak ve sahte ürünlerin yoğunluğu, yabancı sermayenin yatırım şevkini de kırmaktadır. 
Fikri ve mülkiyet haklarının zayıf olduğu ülkelerde, yabancı yatırımcı teknolojisinin çalınma ve kopyalanma riskini dikkate alarak yatırım yapma noktasında iki kere düşünür. O nedenle, yasa dışı ürünlerle mücadeleyi her alanda etkin şekilde yürüterek, bu sorunu çözmek zorundayız. Yasa dışı ürün nedeniyle devlet her yıl milyarlarca lira vergi kaybederken, yabancı sermaye yatırımları da olumsuz etkilenmektedir. Bu da, başta sanayiciler olmak üzere çalışanlar, esnaf ve tüketici üzerinde bir zincirleme zarara sebep olmaktadır. Türkiye'nin bu alandaki adımlarını çok boyutlu düşünerek atması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim.'
Altyapımız taşıyabilir mi?
Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, 3G servislerinin Türkiye'de Türk Telekom altyapısı sayesinde hizmet verdiğini belirterek, 4G, 5G gibi her türlü yeni nesil mobil hizmetin ancak güçlü fiber altyapılar üzerinde hayata geçebileceğini ifade etti. 
Türk Telekom Grubu'nun iletişim ve teknoloji altyapısının gelecek on yılların teknolojik gelişmelerine uyum sağlayacak hız ve kapasiteye sahip olduğuna işaret eden Aslan, şöyle devam etti: 'Bu kapsamda başarımızı bir tek çift fiber kablo bağlantısı üzerinden saniyede 8 Terabit veri aktarımı sağlayarak gerçekleştirdiğimiz bir erişim rekoru ile de tescilledik. 
Bu başarı Guinness tarafından tescil edildi. Kuruldukları günden beri Türkiye'deki tüm operatörlerin 3G de dâhil olmak üzere trafiğini taşıyan ve destekleyen en son teknolojiye sahip altyapımız, yıllar boyunca yaptığımız yatırımların sonucunda mevcut kapasitesiyle 4G ve potansiyel gelecek yeni mobil teknolojilerin getireceği iletişim trafiğini de rahatlıkla taşıyabilecek esneklikte. 
Dolarda yeni rekor 2.7435...
Dolar kuru 2.7435'e çıkarak rekorunu tazeledi. 
Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin TL'de yarattığı satış baskısı devam ederken, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle gerekli tepkiyi gösteremeyeceği endişesi, satışın daha da belirginleşmesine neden oluyor. 
Dolar kuru piyasaların kapalı olduğu 23 Nisan'da 2.7343'e kadar yükselmesinin ardından yeniden yükselişe geçti.
Dolar öğle saatlerinde 2.73'ü aştı ve 2.7435'e çıkarak rekor kırdı.
Euro 2.97 lirayı aşarak Nisan 2014'ten bu yana en yüksek düzeye çıktı. 
Euro, Türk Lirası karşısında yükselmeye devam ediyor. 
Euro en yüksek 2.9740'ı gördü.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeks, önceki kapanışa göre 1.770,96 puanlık artışla son iki ayın en yükseği olan 85.551,31 puandan tamamladı. 
BIST 100 endeksi, önceki gün kapanışına göre yüzde 2.11 değer kazandı, toplam işlem hacmi 4.3 milyar lira olarak gerçekleşti. 
****
DİP EKSPRES

İzmir'in en iyisi
Türkiye'de her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlen Turizm Haftası kapsamında İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından bu yıl 7. Kez düzenlen İzmir Turizm Ödülleri törenine Özkardeş Grubu'na ait Boyalık Beach'e verildi.
2 sezondur İzmir turizmine Çeşme'de hizmet eden Boyalık Beach Otel, saygın jüri üyelerinin seçimi ile konaklama tesisi dalında en iyi resort oteli ödülüne layık görüldü. 
Ödül İşler'den
İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ETİK Başkanı Mehmet İşler ile birlikte sektör temsilcilerinin katıldığı ödül töreni Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Boyalık Beach Oteli'nin ödülünü Otel Müdürü Orhan Belge, ETİK Başkanı Mehmet İşler'in elinden aldı.