İki üç gündür gerek televizyonlarda gerekse gazetelerde iş kazalarını görüyor, okuyorsunuz. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 2016 yılının Ocak ile Eylül ayları arasında toplam bin 421 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirlendi.
Buna göre ayda ortalama 158 insanımız iş kazaları sonucu yaşamını yitirirken, bir başka deyişle günde ortalama 5 vatandaşımızın iş kazası sonucu öldüğü tespit edildi. İş kazası sonucu meydana gelen ölümlerin aylara göre dağılımına bakıldığında ise Ocak ayında 115, Şubat ayında 144, Mart'ta 160, Nisan ayında 171, Mayıs'ta 124, Haziran ayında 201, Temmuz ayında 160, Ağustos ayında 205 ve Eylül'de ise 141 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiği saptandı.
Bu yüzden iş kazalarındaki artış haberlere de yansıdı...
Nedense yasa olmasına rağmen firmalar 'iş güvenliği' uzmanlarına patron durumunda olanlar görev vermiyor. İş kazaları sonucu meydana gelen ölümler hakkında da yazılı basında son dokuz ayda 4 bin 951 haber yer aldığı tespit edildi.

Ödemiş Belediyesi'nde İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi

Ödemiş Belediyesi iş kazalarını önlemek, çalışanların huzurlu ve güvenli bir şekilde çalışma hayatını sürdürmesi ve bilgilenmesi amacıyla belirli periyotlarda eğitim programları düzenliyor. Bu çalışmalar kapsamında Kültür Merkezi'nde İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi konusunda eğitim verildi. İş Güvenliği Uzmanı Alper Kınık ve Rıdvan Aksoy ile Uzman Doktor Mustafa Eskin tarafından verilen eğitimde çalışma hayatında dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.
Sunum eşliğinde yapılan eğitimde iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı mevzuatı, meslek hastalıkları gibi konularda bilgilendirildi.
Eğitime belediyede işçi statüsünde çalışan 101 personel katıldı. Eğitim sonunda yapılan testin sonucunda başarılı olanlara sertifika verildi.

Peşin ödeme önemli!

Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen 6736 Sayılı Kanun ile mükelleflere 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarının yapılandırılmasının yanı sıra daha pek çok önemli imkânlar getirildi.
Bu kanun, daha önce çıkarılan mali aflardan farklı olarak tahsilâta ve peşin ödemeye çok önem veriyor.
Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. Ancak, yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin eksiksiz ve süresinde ödenmesi şart.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin'in konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Ödemelere dikkat!

Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. Ancak, yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin eksiksiz ve süresinde ödenmesi şart. Peşin ödemelerde, Yİ-ÜFE oranları üzerinden hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim yapılıyor. Peşin ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılabilecek. Peşin ödemelerde, yapılandırılan borçlara ayrıca herhangi bir katsayı veya faiz uygulanmıyor.  
Örneğin, alacak aslı 20.000,00 TL olan bir borcun yapılandırılmasında; fer'i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutarın 6.200,00 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda mükellef yapılandırılan borç tutarını peşin ödemeyi tercih ederse, Yİ-ÜFE tutarından %50 indirim yapılacak ve toplam 23.100,00 TL ödenerek borç kapanacak.
Aksi takdirde seçilen vadeye göre 26.200,00 TL üzerinden ayrıca taksitlendirme faizi hesaplanacak.

Taksit de olur!

Borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkün.
Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş sayılıyor.
Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanunun ihlal nedeni sayılmıyor. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecek.
Matrah artırımında bulunan mükelleflerin, 31 Ekim 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar bağlı oldukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Matrah ve vergi artırımında hesaplanan gelir, kurumlar ve katma değer vergisi ile gelir ve kurumlar vergisi tevkifat tutarları, 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar peşin ödenebileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle de ödenebiliyor.
Bu vergilerin taksitlerinin süresinde ödenmemesi halinde, ödenmeyen tutarlar 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranın bir kat fazlası oranında (aylık %2,80) uygulanacak gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilecek.

Banka kârları yüzde 63 arttı

Bankacılık sektörünün 2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde net karı yüzde 63,4 artışla 26,55 milyar TL olarak gerçekleşti.
Elektrikli otomobillere uygulanan vergi indirimi yeni düzenlemeyle hibrit araçlara da geldi.
Motor hacmi 1.8 lt'yi geçmeyen hibrit araçlarda ÖTV % 90'dan % 45'e indirildi. Teşvikten en fazla önümüzdeki ay satışa çıkacak yerli SUV ve hibrit Toyota C-HR modeli etkilenecek.


TÜGİAD Ege'de Canpolat'la devam

Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şubesi 3. Olağan Genel Kurulu İzmir'de gerçekleştirildi. Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Hüseyin Canpolat, görev yaptıkları dönemde Türkiye'nin çok zor bir süreçten geçtiğini belirtti ve 'Her türlü sıkıntıya rağmen arkadaşlarımızın özverili gayretleri ile TÜGİAD Ege olarak başarılı çalışmalar yaptığımıza inanıyoruz' dedi.
İzmir'imizin Avrupa'nın en önemli, en değerli şehirlerinden biri olma potansiyeline sahip olduğunu belirten Canpolat, sanayi, ticaret, eğitim, sağlık, inşaat, turizm gibi pek çok sektörde İzmir'in çok iddialı olduğunu belirtti.
İzmir'i geleceğe katkı sağlaması amacıyla İZMİR 2030 projesini başlattıklarını söyleyen Canpolat 'İzmir'i İstanbul'un sorunlarını yaşamadan büyütmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz' diye konuştu.

MÜSİAD İzmir'den açıklama

Başbakan Binali Yıldırım'ın 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı'nı (OVP) açıklamasıyla ilgili olarak MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü bu konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Ülkü yazılı açıklamasında özetle şunları kaydetti:
'Türkiye ekonomisi yılın 2. çeyreğinde % 3,1 büyüyerek pozitif büyüme performansını kesintisiz 27 çeyreğe çıkarmıştı.
Bununla birlikte, yılın ilk yarısında sağlanan % 3,9'luk büyüme oranının, bir önceki Orta Vadeli Program'da belirlenen % 4,5 oranındaki yılsonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içerdiğini daha önce de ifade etmiştik.
Bu bağlamda, 2016-2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'da büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilerek %3,2'ye çekilmesinin olağan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz.
Biz, iş dünyasının temsilcileri olarak, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde de pozitif büyüme alışkanlığını sürdüreceğini, hatta ivmesini artırarak 2017 için öngörülen % 4,4'lük büyüme hedefini aşacağını düşünüyoruz.
Gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle son iki ayda azalma eğilimine giren tüketici fiyatlarındaki artış, 7,5 puanlık yılsonu enflasyon hedefinin zaten herhangi bir revizyona ihtiyacı olmadığına işaret etmişti.'

IMF yüzde 3.3'e düşürdü

IMF "Dünya Ekonomik Görünümü" raporunda küresel ekonomiye ilişkin beklentilerini revize etti. IMF, Türkiye büyüme beklentisini 2016 için yüzde 3.8'den yüzde 3.3'e, 2017 için yüzde 3.4'ten yüzde 3.0'a düşürdü.

Barçın Spor Amasya'da

Spor giyim sektöründe dünya markalarını tüketiciyle buluşturan Barçın Spor istikrarlı büyümesini sürdürüyor.
Türkiye'nin spor giyim mağazacılığı alanında lider markalarından Barçın Spor 34. Mağazasını Amasya'da açtı.
Ağırlıklı olarak kendi bünyesinde mağazalar açarak büyüyen Barçın Spor, Bergama ve İstanbul Rings AVM'de açılan iki franchising mağazasının ardından 3. franchising mağazasını Amasya'da açtı. Amasyalı girişimci Ferdi Conkar tarafından Çelebi Mehmet Caddesi'nde açılan mağaza Barçın Spor'un Türkiye genelindeki 34. mağazası oldu.

Yüzde 4,0 oranında azaldı

Türkiye Otomotiv pazarında 2016 yılı ilk 9 ayında Otomobil ve Hafif Ticari Araç toplam pazarı 636.499 adet oldu.
662.988 adet olan 2015 yılı ilk 9 ayına göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 4,0 oranında azaldı.
Otokar, 20 bininci Sultan otobüsünü, törenle üretim bandından indirdi. 20 bininci Sultan otobüsü, Fransa'ya ihraç edilecek.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, 'Şu ana kadar 252 şirket TMSF yönetimine devredildi' dedi.
Elektrik tüketicilerine arıza bildirimi, şikâyet ve itiraz gibi konularda hizmet sunacak çağrı merkezlerini arayan aboneler en geç 45 saniye içerisinde operatöre bağlanabilecek. İtalyan bankası UniCredit, Yapı Kredi'nin hâkim ortağı Koç Finansal Hizmetleri A.Ş.'de doğrudan hissedar haline geldi.
TÜFE'de 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,92 artış gerçekleşti.

*****

DİP EKSPRES

EBSO hakkında 3000'i aşkın haber çıktı


Türkiye'nin önemli sanayi odaları arasında yer alan Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye-Polonya Yatırım ve İş Forumuna odaya kayıtlı 150 üyesinin katılması ve yapılan işbirliği çalışmaları haberlerinin öne çıktığı belirlendi. Türkiye'deki Sanayi Odalarını kapsayan inceleye göre, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) hakkında 2016 yılının ilk üç çeyreğinde ulusal ve yerel yazılı basında 3 binin üzerinde haber yayınlandığı tespit edildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın, Sanayi 4.0 konusunda strateji oluşturulması değerlendirmeleri başta olmak üzere yapmış olduğu çeşitli açıklamalarla 2016 yılının ilk dokuz ayında toplam 1.583 haberle gündeme geldiği saptandı.