Bilmem dikkatinizi çekti mi? Geçen hafta gazetelerimizde taksi plakaları ile ilgili haberler vardı. Bu haberlerden aklımda kaldığı kadarıyla İstanbul için geçen yıl ocak ayında 1.300.000 lira olan taksi plakası bu yıl 1.600.000 liraya devredilebiliyordu. Artış oranı % 20'yi geçiyordu. Oysa aynı dönemde çokça konuşulan doların getirisi yalnızca % 8'de kalmıştı. Haberlerin kaynağı İstanbul olmakla beraber diğer kentlerimizde de durumun farklı olduğunu sanmıyorum. Belki rakamlar birbirini tutmuyor olabilir ama artış oranlarında izlediğim kadarıyla ciddi bir farklılık yoktur. İstanbul'da 1.300.000 lira  olan başlangıç rakamı olsa olsa İzmir için 800.000 lira olacaktır.

Hatırlayınız geçen yıl İzmir'imizde ESHOT bir girişimde bulunmuş dolmuşlarda kent kart uygulaması yapılmak istenmişti. Bir hafta on gün süren uygulamadan sonra dolmuşlar kendilerine ayrılan günlük parayı beğenmeyip sistemden çekilmişlerdi.

Peki; hiç düşündünüz mü taksi plakalarının devir paraları neden o kadar artış gösterir? Taksi plakaları neden o kadar kıymetlidir? İzmir'de dolmuşlar neden kendilerine garanti verilen parayı kabul etmeyip sistemden çekilirler?

Bunun sebebini ben tahmin edip sizlere ileteyim. Ülkemizde para kazanmanın tek yolu vardır. O da kazanılan paranın vergisiz olmasıdır. Tekrar düşünmenizi öneriyorum. İstanbul'da bir taksinin günlük kiralama bedeli 4.500 liradır. Sürücü, mal sahibine o parayı verecek üstüne kendi nafakasını çıkaracaktır. Peki; o taksilerin, o dolmuşların sahipleri ne kadar vergi öderler sanıyorsunuz. Öylesine rahat bir ortam varken dolmuşlarımız kent kart isterler mi?

Haklarını yemeyelim. Örnekler yalnız ulaşım sektöründen olmasın. Sigara satışı ağırlıklı ticaretle uğraşan yakından tanıdığım bir dostum var. Ondan aldığım bilgileri sizlere yansıtayım. Sigaraların satış fiyatları 6 – 10 lira arasında değişiyor. Buna göre ortalama fiyatı 8 lira olarak kabul edebiliriz. Sigaranın kar oranının % 4,35 olduğunu göz önüne alırsak; bir paket sigara satışından 30-35 kuruş para kazanılıyor. Bu türlü biriken gelir üzerinden ayrıca en az % 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldığını akıldan çıkarmayalım. Gelelim işin diğer yanına. Üzüntüyle söylememiz gerekir; şimdilerde İzmir'in merkezinde bile kaçak sigara satışı yapılıyor. Ve bu sigaraların ortalama satış fiyatları 3 lira olup giriş fiyatları da duyduğum kadarıyla 2 lira civarındadır. Düşünün bir kez kaçak sigara ta güney hudutlarından bu yana İzmir'lere kadar gelebiliyor. Satanına da % 50 para kazandırabiliyor. Şaşmamak, şaşırmamak elde mi? Devletin yerli üretim sigaraya aşırı ve çeşitli vergi yükleyerek kaçağı teşvik etmiş olmasının bundan başka güzel örneği olabilir mi? Üstüne üstlük devlet; bu uygulamasıyla vergisiz kazancı desteklemiyor mu? İnanın içimden, devletin bazı kesimlerinin bu işten bu kaçak işinden çıkarı olabileceğini bile aklımdan geçirebiliyorum.
Ha bakınız aklıma geldi; ülkemizde para kazanmanın bir yolu daha vardır. O da devleti kazıklamaktır. Devleti kazıklamanın yolları neler mi derseniz? Cumhuriyetle alay edip LALE satabilirsiniz, ihale kazanıp şartnamesindeki açıklardan yararlanarak ek hafriyat bedeli alabilirsiniz, taşkömürü değil KÖMÜRTAŞ satabilirsiniz, noksan teslimat yapıp anlaşarak tam gösterebilirsiniz. Ooo, daha neleri de var ama yazmaya satırlar yetmez.
Esenlikle kalınız...