Türkiye internette sınıfta kalmaya devam ediyor; genişbant internet sahipliğinde 69'uncu, mobil internet sahipliğinde ise 60'ıncı sırada...
ITU'nun yeni yayınladığı genişbant raporuna bakılırsa, Türkiye genişbant internet sahipliğinde, dünya sıralamasında gerilemeye devam ediyor.
Bu yıl da 1 basamak geriledi.
Mobil internet sahipliğinde yükselme görülmekle birlikte, Afrika ülkelerinin bile gerisinde ve hala 60'ıncı sıradayız.
Sosyal medya kullanımında ise, sanılanın aksine önlerde değil, yüzde 44 ile ortalardan geride gözüküyoruz.

 
Şişirildiği belirtiliyor

Ancak, sabit genişbant rakamlarından şüphemiz olmamakla birlikte, mobil genişbant abone sayılarının şişirildiği duyumlarımız var.
Bunu da not edelim...
Ama ne olursa olsun, hem sabit, hem de mobil genişbant sahipliğinde, ilk 50'ye girememiş olduğumuzu görüyoruz.
Bir kaç örnekle durumu raporlayalım;
Sabit genişbant sahipliğinde, yüzde11,2'lik kullanım oranı ile 69uncuyuz. Önümüzdeki ülkelerden Yunanistan, Türkiye'nin 2 katından fazla sahiplik oranı ile 27'nci sırada, Güney Kıbrıs' 44'üncü sırada, Bulgaristan 45'inci sırada, Romanya 46'ncı sırada, Azerbeycan 48'inci sırada, Makedonya 51'inci sırada, Trinidad ve Tobago 55'inci sırada, Sırbistan 56'ncı sırada, Bahreyn 62'nci sırada, Bosna 67 ve Kazakistan hemen önümüzde 68'inci sırada. Yani sabit genişbantta sınıfta kalmış durumdayız.

 
Yatırım engelleniyor

Ulaştırma Bakanlığı ve BTK tarafından ortaya konulan son yönetmelik ise, fiber yatırımlarını yani sabit genişbant internet yatırımlarını, bir firmanın iznine bağlayarak, bu durumu daha da kötüleştirmeye adaydır.
Önceki yıllarda bu yönetmelik olmadan önce de, fiber yatırımlar engelleniyordu.
Mobil genişbantta ise yüzde 32,3, hemen önümüzde Namibya 59 ve Şili 58'inci sırada.
Yunanistan 58'inci sırada, Zimbabwe 54'üncü, Romanya 55, Lübnan 48'inci, Azerbeycan 46'ıncı, Suudi Arabistan 39'uncu, Bulgaristan 30'uncu sırada.
Gelişmekte olan ülkeler arasında ise hane başına internet kullanım sıralamasında yüzde 49.1 ile 26'ncı sıradayız .
Geçen yıl yüzde 47.2 ile 23'üncü sıradaydık.
Yukarıda bahsettiğimiz yönetmelik öncesinde de internet engellendiği için durum bu.
Bireylerin internet kullanımına baktığımızda geçen yıl yüzde 45.1 ile geçen yıl 83. iken yeni raporda yüzde 46.3 ile listede 83.lüğü devam ettiriyoruz.
Yine listeyi bireylerin kullanımı sıralamasında sadece gelişmiş ülkeleri baz aldığımızda geçen seneye nazaran 38.likten 37.liğe yükseldiğimizi görüyoruz.

Dünya sıralamasında gerideyiz

Raporun içeriğinde göze çarpan diğer bir konu da sosyal medya kullanım oranları. Bu oranlar Ocak 2014 rakamları ile, aktif internet kullanıcılarının yüzdelik dilimleri ile ortaya konmuş ve kullanıcı anketi temel alınarak hazırlandı.
Şimdi başta garip gelebilir Türkiye'yi bu listede biraz geride görmek.
Çünkü, konferanslarda firmaların ve hükümetin söylediklerine göre, kullanımda Dünya ikincisi falan olmamız gerekiyordu.
Ama ITU raporuna bakılırsa, pek de öyle değilmiş.

Sosyal medyada durum

Seçilmiş bir grup ülkeye ait sosyal medya kullanım oranlarına baktığımızda; Kanada'da aktif internet kullanıcılarının yüzde 82'sinin sosyal medya kullanıcısı olduğu görülüyor.
Türkiye'de ise internet kullanıcılarının yüzde 44'ünün sosyal medya kullanıcısı olduğu anlaşılıyor.

Laptop dağıtımı sürüyor

Raporda dikkat çeken noktalardan biri de sunulan milenyum gelişim hedefleri. Çocuk sağlığı, eğitim, cinsiyet eşitliği gibi kavramlarda ortaya konulan hedefler arasında Türkiye'nin eğitim alanında yaptığı bazı uygulamalardan bahsediliyor.
Geçen seneki raporda Fatih Projesi'nin adı geçiyordu.
Bu seneki raporda bu tür interaktif herhangi bir projeden bahsedilmiyor.
Bu seneki raporda hepimizin bildiği gibi öğrencilere ve öğretmenlere eğitimdeki gelişimi teknolojik bir araçla desteklemek adına devlet tarafından tedarik edilen laptop vb teknolojik araçların dağıtıldığı belirtilmiş.
Raporda adı geçen eğitim ile ilgili Singapur'da yapılan bi ruygulama dikkatimizi çekti.
'NEU PC Plus Programme' adındaki bu uygulamada devlet genişbant servis paketi bulunduran laptoplar dağıtarak düşük gelirli ve yeteneksiz öğrencilerin eğitimlerini destekliyor.
Ya da Afrika'da mesela 'OneWorldAfrica' diye bir network kurulmuş .
İlkokul hocalarını bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma konusunda eğitirerek eğitimde verimliliği arttırma adına bir çalışma yapılmaya başlanmış.

 
Beklemedeyiz

Türkiye'de Fatih projesi vardı ama projenin ihalelerinde hala ufak tefek bölümler yapıldı.
Asıl hareket henüz bekliyor.
Bu tür projeler ülkemizin gelişmesi açısından çok önemli ve devamlılığı sağlanması gereken projelerdir bir daha not etmek isteriz.

 
***

SON NOKTA

Törenle denize indi


Aydan Denizcilik tarafından yapılan ve İzmir'de inşa edilen ikinci atık toplama gemisi özelliğini elinde bulunduran AYDAN 1 gemisi, Levent Marina'da düzenlenen törenle denize indirildi.
Aydan Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tokdemir, teknede, son zamanlarda denizlerde çıkan tekne yangınlarına müdahale edebilecek ve saatte 40 ton su basabilecek yangın söndürme tertibatının mevcut olduğunu söyledi.

 
Para hazır

İzmir bölgesinde yeterli kapasitede atık alım tesisinin olmaması büyük sıkıntı yaratıyordu.
Atık teknelerinin olmasının yanı sıra atık alım tesislerinin açılması da gerekiyor.
Firma: Alınabilecek izinler doğrultusunda ve tahsis edilebilecek bir kıyı bölgesinde, atık alım tesisi kurmak için gerekli finansı sağlayacak.