Sosyal Medya'nın yararlarını biliyoruz.
Zararını da...
Ancak bazen işe yarıyor;
Örneğin, acemi manipülatör sosyal medyada yakalandı.
Borsa İstanbul'da bir hisseye yatırım yapan iki acemi manipülatör fiyatı yükseltmek için Twitter'dan hisseye övgüler yağdırınca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ele geçirildiler.
SPK bülteninde bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden yatırımcılara pay alım tavsiyelerinde bulunduğu tespit edilen Fatih Akyüz ile bu kişi tarafından yapılan pay alım önerilerini kısa mesaj yoluyla yatırımcılara gönderdiği anlaşılan Özkan Çolak'ın savunmalarının alınacağı belirtildi.
 
Cezası var
 
Hareketin 'Piyasa Bozucu Eylemler'e girdiğinin belirtildiği açıklamada iki kişinin öneriyi yaymadan önce öneride bulundukları hisseyi aldıkları, öneriyi yaptıktan sonra ise sattıklarının anlaşıldığı belirtildi.
SPK işlemin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 103 ve 104'üncü maddeleri kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.
Acemi manipülatörler suçlu bulunursa 500 bin liraya kadar para cezası ödeyecek.
Yakalandıkları için 'acemi' adı verildi bu iki kişiye...
Ya yakalanmayıp, çeşitli bizans oyunlarını uygulayan 'büyük balıklara' ne demeli?
 
Yapı Kredi tavsiyesini değiştirdi
 
Yapı Kredi Yatırım, Türk Traktör için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a çekti.
Yapı Kredi Yatırım, konu ile ilgili raporunda, Türk Traktör için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a çekerken, hedef fiyatını 74,56 TL'den 77.64TL'ye yükselttiklerini belirtti.
Raporda şu değerlendirme yapıldı:
'Türk Traktör için tavsiyemizi AL'dan TUT'a çekiyoruz hisse yeni hedef fiyatımız olan 77.64TL'ye temettü verimi ile birlikte toplam 6%'lık bir getiri potansiyeli sunmaktadır. Şirketin güçlü büyüme profli ve öz sermaye getirisine bağlı olarak hisse 2015 FD/FAVÖK çarpanında (9.6x), benzerlerine göre 42% primli işlem görmektedir.'
 
 
İmalatçı onayını aldı
 
ExxonMobil Fuels & Lubricants'ın gelişmiş ticari araç motorları için tasarlanmış yakıt  tasarruflu motor yağı Mobil Delvac 1, MAN'dan en yeni M 3677 şartnamesi için onay aldı. 
Böylece, artık daha fazla ticari araç kullanıcı ve işletmecisi  motor performansını en üst düzeye çıkarma ve yakıt tasarrufunu artırma imkanından yararlanabilecek.1,2.
MAN, Seçici Katalitik İndirgeme (SCR), Egzoz Gazı Geri Dolaşım (EGR) ve Dizel Partikül Filtresi (DPF) sistemlerini barındıran egzoz gazı işleme teknolojilerine sahip Euro VI motorları için son derece katı bir standart olan MAN M 3677 standardını tavsiye ediyor.
 
İmkan veriyor
 
Bu standart, her 500.000 km'de DPF servisi ve 100.000 km'ye kadar uzatılmış yağ değişim aralıklarına imkan veriyor.
M 3677 standardı taşıyan tüm yağlar aynı zamanda M 3477 şartnamesi gerektiren Euro V uygulamalarında da kullanılabilir. 
M 3677 standardını karşılayan yağlar, M 3477 standardını taşıyan yağlara kıyasla daha fazla şartı karşılar. 
 
Ahmet Aras anlattı
 
ExxonMobil Fuels & Lubricants Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu Ticari Araç Yağları (CVL) pazarlama müdürü Ahmet Aras şunları söyledi: 
'Ticari araç işletmecilerine pek çok faydalar sunan Mobil Delvac 1 LE 5W-30, artık Euro VI kamyonların çoğunluğunda kullanılmak üzere onaylıdır. Mobil Delvac 1 LE 5W-30 ticari araç işletmecilerine filolarında yakıt tasarrufu potansiyeli sunar ve bakım maliyetlerini azaltarak operasyonların sadeleştirilmesine yardımcı olur.'
 
İngiltere'de yapıldı
 
Euro VI kamyonlar için onaylı olan Mobil Delvac 1 LE 5W-30'un ticari araçlarda önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağladığı kanıtlandı.
Kısa bir süre önce, İngiltere'de bulunan önde gelen uluslararası araç test ve geliştirme tesisi Millbrook'ta, bağımsız yakıt tasarrufu testleri gerçekleştirildi.
Brüt Taşıt Ağırlığının % 75'i yüklü (yaklaşık 44 ton civarında) iki adet Volvo FM440 Euro V kamyon otoban sürüş koşullarında bir seri yakıt tasarrufu testine tabi tutuldu. 
Mobil Delvac 1 LE 5W-30, ortalama yüzde 1,8'lik  yakıt tasarrufu sağladı2.
Gelişmiş emisyon sistemi koruması ve yakıt tasarruf potansiyelinin yanı sıra,  Mobil Delvac 1 LE 5W-30 geleneksel mineral yağlara kıyasla çeşitli ek faydalar sağıyor.
Bunları şöyle sıralayabiliriz:
 
•- Aşınmaya karşı gelişmiş koruma – motor ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
•- Uzun yağ değişim aralığı – yağ kullanımını azaltır,  yağ değişim masraflarını ve atık yağı minimuma indirir.
•- Düşük sıcaklıkta mükemmel performans - soğuk havada kolay ilk çalıştırma ve motor koruması
•- Üstün ısıl kararlılığı ve oksidasyon kararlılığı – yüksek sıcaklıktan kaynaklanan tortu ve depoziti minimuma indirir.
 
***
 
DİPEKSPRES
 
Kobi kredileri büyüyor
 
Türkiye ekonomisinin can damarı KOBİ'lere geçen yıl 12.3 milyar lira kaynak aktaran Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, bu yıl KOBİ kredilerinde yüzde 25 büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Kredilerde ikinci yarıdan daha ümitli olduğunu dile getiren Burak Koçak, piyasalarda morallerin düzeldiğini vurgulayarak 'Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yurtdışında olağanüstü bir şey olmazsa gayet hızlı bir şekilde ikinci yarıya da devam ederiz. Çok büyük istikrarsızlık olması beklenmiyor' dedi.