IMF'den Türkiye'ye yeni uyarı. Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) Türkiye'ye bir uyarı daha geldi.
IMF Türkiye'nin daha fazla rezerve ihtiyacı olabileceğini belirtti. Cari işlemler açığının portföy girişleriyle finansal edilmesi ihtiyacının ekonomiyi dış şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini belirten IMF, 'Türkiye'nin iç talebe dayalı büyümesi ısrarcı şekilde ithalat büyümesine yol açıyor' değerlendirmesinde bulundu.
IMF ayrıca gelişmekte olan piyasaların global ters rüzgarlara karşı dirençlerini artırmaları gerektiğini vurguladı.

Atılım peşindeler

Borajet sezonu,  'Şu ada senin, bu ada benim, Yelkovan kuşlarının peşi sıra...' diyerek açtı!
Türkiye'nin en genç uçak filosuna sahip Borajet Havayolları İstanbul'un tanınmış simalarını Bebek'in ünlü mekanı Lucca'da verdiği partide bir araya getirdi.
Hızlı yükselişini sürdüren Borajet bu yıl daha da iddialı... Yoğun ilgi gören Rodos, Mykonos adalarına gerçekleştirdiği tarifeli uçuşlarına, bu yaz İbiza seferlerini de ekliyor.
Katılımın yüksek olduğu gecede misafirler arasında yapılan çekilişle 3 kişiye Rodos, Mykonos ve İbiza adları için iki kişilik gidiş dönüş bileti de hediye edildi.

8 bin bankacı işsiz kaldı

İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays, 4 aylık süreçte çalışan sayısını 8 bin azalttı.
Bu, son 5 yılda görülen en hızlı personel azaltımı oldu.
Çalışan sayısı yeni işe alımların durdurulması ve yatırım bankacılığı bölümünde işten çıkarmalar ile azaltıldı.
Aralık ayında göreve başlayan yeni CEO Jes Stanley, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada ilk 100 günde çalışan sayısını 6 bin azalttıklarını ifade etmişti.
Barclays'in 2015 sonunda tam zamanlı çalışan sayısı 129.400 seviyesindeydi.


İş Bankası'nda üst düzey iki atama

Türkiye İş Bankası'nın üst yönetiminde mart ayı sonunda gerçekleşen atamalar kapsamında Murat Bilgiç ve Burak Seyrek genel müdür yardımcıları olarak belirlendi.
Atamaların ardından, bankanın genel müdür yardımcılarının görev dağılımları belli oldu.
İş Bankası'nın Kurumsal Krediler Tahsis Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcılığı'na yükseltilen Murat Bilgiç, KOBİ ve İşletme Bankacılığı Satış, Kurumsal Bankacılık Pazarlama ve Satış, Ticari Bankacılık Pazarlama, Satış ve Ürün bölümleri ile Serbest Bölge Şubeleri'nden sorumlu olacak.
İşbank Almanya Genel Müdürlüğü'nden İş Bankası'na Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Burak Seyrek ise İnsan Kaynakları, Kurumsal Mimari ve Yetenek Yönetimi bölümlerinden sorumlu olacak.

Şifalı bitkilerin yeni üreticileri

Kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerin daha verimli tarım yapabilmelerini amaçlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, kadın çiftçileri tarımsal yeniliklerle buluşturmaya devam ediyor.
İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri Kadın Çiftçiler" projesi ile 40 kadın üretici tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeye başlayacak.
Kadın çiftçilerin yüksek gelir getirici alternatif ürün yetiştirmesiyle, ailesine ek gelir sağlaması, aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlanıyor.
Proje kapsamına alınan bitkiler: Lavanta, Kekik, Adaçayı ve Ekinezya.

Tanıtım ve teslim töreni

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin Yol Çizgi Makinaları ihalesini kazanan Altekma Grup ilk makinalarını teslim ediyor. 
İlk yerli üretim olma ayrıcalığını taşıyan Yol Çizgi Makine ve parkurları ile ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanında, yeni bir ihracat ürünü de doğmuş oluyor.
Üç kıtaya hizmet veren Altekma Grup artık makine parkurlarını da ihraç etmeye başlayacak.
Altekma Grup ve DHMİ'nin bu heyecanını yaşamak ve ülkemizdeki yerli üretimin desteklenmesi örnek olması adına heyecanlarını paylaşmak için Yönetim Kurulu Başkanımız Hulusi Durmuş'un ev sahipliğinde tanıtım toplantısı düzenledi.

Çocukların hayatında fark yarattı

Pfizer'in beş yıldır global olarak kutladığı 'Sahiplen! (OWNIT!) Günü' kapsamında, bu yıl tüm Türkiye'deki Pfizer çalışanları 12 Nisan Salı gününü 'öz sorumluluk' penceresinden bakarak çocuklara adadı. Çocukların hayatlarında fark yaratmak için sorumluluk almak projenin asıl amacıyken özellikle hasta, engelli, kimsesiz, korunmaya muhtaç ve cezaevlerinde doğan şansız çocuklara dokunmak hedeflendi.
Manisa ve İzmir'deki Pfizerliler bu proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi GETEM e-kütüphanesine kitap seslendirdi, İzmir Bornova Yeşilçam İlkokulu'nun bahçesinin düzenlenmesine destek oldu, Kızılay'a kan bağışı yaptı ve çocuk esirgeme yuvalarını ziyaret etti.

Eğitimini tamamladı, işyerini açtı

Selçuklu genç berber ustası Hakan İpor KOSGEB destekli girişimcilik eğitimlerini aldıktan hemen sonra kendi berber salonunu açtı. 
Çıraklıktan kalfalığa ve sonrasında ustalığa doğru uzanan Hakan İpor'un kaderi, Selçuk Ticaret Odası tarafından açılan KOSGEB destekli  girişimcilik eğitimleriyle değişti. 
Çocukluğundan beri en büyük hayalinin kendi berber salonunu işletmek olduğunu belirten İpor,  eğitimlerini tamamladıktan hemen sonra işyerini açarak Selçuk halkına hizmet vermeye başladı.

Özel sektörün borcu 200 milyar dolara yaklaştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Şubat sonu itibariyle 2015 yıl sonuna göre 2.8 milyar dolar artarak 198.4 milyar dolara yükseldi.
Merkez Bankası verilerine göre, 2015 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 987 milyon dolar artarken, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları 112 milyon dolar azaldı.
Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 296 milyon dolar azalırken, tahvil stoku ise 3.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2.2 milyar dolar arttığı, tahvil stokunun ise 5.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

İşverenle yüz yüze görüşecek

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 2016 yılı Nisan ve Mayıs aylarında 'İşgücü Piyasa Araştırması' yapacak.
Araştırma, 5.760'ının 20+ istihdamlı 241'inin 10-19 istihdamlı, 791 tanesinin de 2-9 çalışanı olan işyerleri olmak üzere il genelinde toplam 6 bin 792 işyeri ziyaret edilerek yapılacak. Bu ziyaretlerle İzmir İşgücü Piyasası'nın fotoğrafı çekilecek.
Çalışma sonucunda İzmir'de işgücünün yapısı, sektörel bazda çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri ile sektörel düzeydeki açık işler belirlenerek karşılanmaya çalışılacak. 2017 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenecek.

Kişi başına GSYH cari fiyatları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla(GSYH) değeri, 2015 yılında cari fiyatlarla 25 bin 130 TL, ABD doları bazında ise cari fiyatlarla 9 bin 261 dolar olarak hesaplandı.
2014 yılında ise cari fiyatlarla 22 bin732 TL, ABD doları bazında ise 10 bin 395 dolar olarak hesaplandı.
GSYH, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde sabit fiyatlarla  yüzde 5,7 oranında arttı.
GSYH revizyon politikası gereği 4. çeyrek tahmininde, önceki yıl çeyrekleri ve cari yıl çeyrekleri kaynak verideki değişiklikler sebebiyle revize edildi.

Üzümün Akdeniz'deki yolculuğu
 

Geçtiğimiz yıl Akdeniz'in kutsal bitkisi zeytini ele alan konferans dizilerini tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, yine Akdeniz'in ana tarımsal ürünlerinden üzüm ile bağcılık ürünlerinin bölgedeki serüvenini yeni bir konferans diziyle masaya yatıracak.
Dizinin ilk konferansı 16 Nisan 2016 Cumartesi (yarın) Ahmed Adnan Saygun  Sanat  Merkezi'nde saat 17.00'de 'Üzümün Akdeniz'deki Yolculuğu/Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık' ana başlığıyla gerçekleştirilecek



***
DİP EKSPRES

İhaleye çıkıyor

İzmir'in Foça ilçesinde, 50 yataklı yeni devlet hastanesi için 18 Nisan saat 10.30'da ihaleye çıkılıyor.
50 yataklı Foça Devlet Hastanesi inşaatı için, 'İlçemize mevcut hastanemiz yeterli gelmiyordu. Teknoloji olarak iyi cihazlara sahibiz. Arkadaşlarımız çalışma yaptı, önce arsayı aldık sonra imara açtık. İlerki yıllarda ihtiyaç olursa hiç bir tadilat yapmadan hastane 200 yatağa çıkabilecek' denildi.
Foça Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Fuat Yalvaç  ihalesi yapılacak  50 yataklı Foça Devlet Hastanesi ile ilgili 'Hastane 50 bin metrekare üzerine 8 bin metrekare kapalı  alana sahip olacak. Yeni binamızda seviye ve kapasite olarak daha yüksek bir yoğun bakım ünitesi, acil servis, donanımlı ameliyathane, doğumhane, diş ünitesi, görüntüleme ve laboratuar hizmetleri verilebilecek. Ayrıca yeni hastanemizin yatak kapasitesine uygun sayıda kadro ile hizmet verecek' dedi.

O da satılıyor

Demiryolu sektörünün özel sektöre açılması çalışmaları kapsamında, TCDD'nin, merkez ve taşra teşkilatı, kısa süre içinde ikiye bölünecek
Antalya ve Muğla'da turizm sektörlerinde çalışan 44 bin 753 kişinin, 2016 yılında 9 ay çalışmaları şartıyla sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacak.
Tofaş, Egea ailesinin ikinci ürünü olan Hatchback modelinin üretimine başladı. Egea ailesi kapsamında, 2023 yılına kadar 1.3 milyon adet üretim ve 10 milyar dolar ihracat hedefleniyor.
Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararı doğrultusunda, Kaynak Holding ile organik bağlı bulunduğu tespit edilen 14 yeni şirkete daha kayyum atandı.
Alman perakende devi Metro Group'un Türkiye'deki Real mağazalarını satın alan Beğendik, iflas erteleme istedi. İflas erteleme başvurusu hem Real, hem Beğendik mağazaları için yapıldı. Mahkeme üç şirkete de tedbir kararı verdi; kayyum ataması yaptı.

Ege kariyer günleri başlıyor

Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor  Daire Başkanlığı  Kariyer Merkezi işbirliği  ile düzenlenen '11. Ege Kariyer Günü' başlıyor.
Etkinlik 29 Nisan Cuma Günü saat 09.30-17.00 saatleri arasında Ege Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşecek.
'Ege Üniversitesi Kariyer Günü'  öğrencilerin daha iyi kariyer fırsatları yakalaması amacıyla düzenleniyor. Öğrencilere staj imkanı yaratarak, iş imkanları konusunda bilgilendirme yapılıyor. Çeşitli etkinlikler ile sektör ve öğrenciler bir araya geliyor.