Okuyucularımızdan Erol Akıncılar ile Işık Ersan soruyor:
'Marketler; Yılbaşı indirimi, Sevgililer Günü indirimi, Anneler Günü indirimi yapıyor da, niye Ramazan'da indirim yerine 'bindirim' yapıyorlar?'
Et fiyatlarına, bakliyata, pazara gelen zamları hepimiz yaşıyoruz. Nesrin- Erol Akıncılar çifti ile Işık Ersan'ın sorularını bu kez toptancıdan pazar manav fiyatı isyanı ile yanıtlayayım:
Mersin Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, pazarlarda düşen fiyatların Ramazan bereketi olarak algılandığını, ancak hal fiyatlarına kıyasla pazardaki ürünlerinin hala yüzde 200-300'e varan farklarla satıldığını söyledi.
Yüksek fiyatlarla sebze tüketmeye alıştırılmış bir halkın yaratıldığını belirten Şen, mevsimsel olarak sebzelerin daha önce çok yüksek fiyatlara satılmasına vatandaşın alıştığını söyledi. Hal ile pazar ve market fiyatları arasında ciddi farklar olduğunu kaydeden Şen, güçlükle üretilen ürünlerin doğru fiyatla tüketiciye ulaşmaması nedeniyle yüzde 25'inin çöpe gittiğine işaret etti.
Vatandaşın pazarda 7-8 lira veya 5 liraya aldığı ürünü bugün 2,5-3 liraya gördüğü zaman mutlu olduğunu belirten Şen, 'Ama o doğru fiyat değil. Sebze ve meyvenin borsası olan hal fiyatları ile karşılaştırdığımız zaman ürünlerde hala çok ciddi fiyat farklarının olduğunu görüyoruz. Pazarlarda hala yüzde 300 fiyat farkları mevcut. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bizim hal çıkış fiyatlarımıza göre, domates 75 kuruş ile 1 lira arasında. Ama pazar fiyatlarına baktığınızda bu domates 2,5 ile 3 lira arasında satılıyor. Bu çok ciddi bir fiyat farkıdır. Halde 60 kuruş olan biber 2,5 liraya satılıyor. Bunlar çok yüksek fiyatlar' dedi.


Çözüm önerisi


15 gün önce somut adım attıklarını anlatan Şen şunları söyledi: 'Haber bültenlerinde sebze meyve fiyatlarının bülten olarak gösterilmesi vatandaşı bilgilendirecek. 15 gün önce 81 il belediye başkanımıza yazı yazdık. Sosyal belediyeciliğin gereği olan tanzim noktalarının kurulmasını istedik. Sürekli fiyatın yüksekliğinden bahsediyoruz ama bunu söylemlerle engelleyemiyoruz.
Ancak rekabet ederek bu fiyatları aşağı çekebiliriz. Bu konuda belediyeler vatandaşlarımıza daha kolay ulaşacaktır. Belediyelerimiz çok kar amacı gütmeden bağlı oldukları il hallerinden ürünleri alıp ufak karlarla, olması gerektiği fiyatlara satarsa rekabet oluşacak ve diğer tezgahlarda da fiyat düşecek. Hem belediye zarar etmeyecek hem de vatandaş doğru fiyata ürün tüketecektir.'


Baba olan memur da yarım gün çalışabilecek


Yarı zamanlı çalışmaya ilişkin yönetmelikte sona gelindi. Eşi doğum yapan erkek memur da yarı zamanlı çalışma hakkını kullanabilecek. Milyonlarca memurun merakla beklediği yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmaya yönelik yönetmelik Bakanlar Kurulu'na sunuldu. İşçilerden sonra memurlar da yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmaya başlayacak.
Eşi doğum yapan erkek memur da yarı zamanlı çalışma hakkını kullanabilecek. Babalık izni bittikten sonra çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden aybaşına kadar olan süreyle sınırlı olmak üzere babalar da yarım zamanlı çalışabilecek.
Böylece geliri yüksek olan eş çalışmaya devam edebileceği gibi kritik görevde olduğu için eşlerden biri izin kullanamazsa diğeri bu haktan faydalanmış olacak.
 

64 cihaz için toplatma kararı


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, evlerde kullanılan 64 farklı ürün için toplatma kararı verdi. Toplatma kararı verilen ürünler arasında ocaklar, su ısıtıcıları, fırınlar, prizler, şarj cihazları, gece lambaları, elektrikli battaniyeler ve mangallar bulunuyor. Bu ürünlerin büyük bölümünde elektrik çarpma ve yangın çıkarma riski bulunuyor. Bakanlık, söz konusu ürünlere (marka ve modelini açıkladığı) sahip olan vatandaşlardan üreticilerine başvurmalarını istedi. Bakanlık, güvensiz bulunan ürünlerin, üreticilerin tüm ürünlerini kapsamadığına da dikkat çekti.
 

Dalış turizmine yeni pencere...


Dalış turizmi, özellikle son on yılda dikkat çekici bir gelişim gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'ye gelen bir yabancı turistin ortalama harcaması 2016 yılında796 Dolar olurken, dalış turizmi kapsamında gelen bir turistin harcaması asgari bin 500 Doları buluyor.
2005 yılından bugüne gezi teknelerinden yatlara, iş teknelerinden askeri teknelere kadar Türkiye için ilk olma özelliği taşıyan pek çok başarılı projeye imza atan İzmirli Poseidon Mühendislik ve Gemi İnşaatı Şirketi, dalış turizmine özel olarak dizayn ettiği ve su altında kalan gövdesi özel bir camdan inşa edilecek 20 kişilik yeni teknesinin üretimine başlamaya hazırlanıyor.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Burak Acar, Ege ve Akdeniz bölgesinin gerek batıkları gerekse doğal güzellikleri ile dalış turizminde çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, 'Türk gemi inşa sanayisi gerek tasarımda gerekse üretimde dünya ile en iyi entegre olan sektörlerin başında geliyor. Çok çetin rekabet koşullarıyla mücadele etsek de kendimize güvenimiz tam' dedi.
 
Gayrimenkul sektörünün önde gelen markalarından FC Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay ve Genel Koordinatör Tezcan Okay,  bina üretiminde 'yap-sat' döneminden 'planla-yap' dönemine geçilmeye başlandığını, yaşam tarzlarını yakından takip edenin de sektörde başarıya ulaştığını söyledi.
Gülçin Okay, Alsancak'taki işyerlerinin kapanmasının önemli nedenleri arasında mülk sahiplerinin yüksek kira bedeli istemesinin dışında yeni neslin alışverişte internete kaymasının da büyük etken olduğunu söyledi.
Müteahhitlerin  yaşam danışmanlarından fikir alarak yaptıkları yapıların  halka ulaşmasıyla mutlu  yaşam alanları üretildiğini belirten  Okay 'İzmir'de yeni tip gayrimenkullerin bitişi yeni başladı  ve yaşam bu alanlarda başladı.
Sektör hala emekleyen bebek konumunda.
Biz de eksiklerini ve artılarını görme fırsatı bulduk.
Buradan anladık ki müteahhitler sosyal tesislere bütçe ayırdıklarında kazançları daha fazla artıyor.
Çünkü sosyal tesisler için daire satın alınıyor' dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın tek bir vatandaşın bile internet erişiminden mahrum kalmaması için başlattığı 'İnternetsiz Ev Kalmasın' seferberliğine Extranet' ten büyük destek!
Extranet, internetle tanışamamış vatandaşlara yönelik hesaplı internet paketleri sunmak için kampanya bir başlattı.
Extranet 'in 24 ay boyunca değişmeyen avantajlı fiyatlarla sunacağı paketlerin fiyatı; 4 Mbps 20 GB AKN Limitsiz Paket 9,90 TL ve 4 Mbps 20 GB AKN Limitsiz Paketi 24.90 TL olacak.
Extranet, tüm Türkiye genelinde ses, data ve katma değerli hizmetleri bireysel ve kurumsal anlamda sunabilen bir internet servis sağlayıcısıdır.
Extranet, altyapı sağlayıcıları ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde yurt içinde her noktaya hizmet veriyor.

İthal tasarım ürünleriyle


Mobilya sektöründe 1984 yılından bu yana hizmet veren Samsun merkezli Irmaklar Bahcce Consept, Narlıdere'de 1200 metrekare alana kurulu İzmir şubesinde bahçe ve ev mobilyasının en tarz ürünlerini müşterilerinin beğenisine sunuyor.
Avrupa'da ve Uzakdoğu'da yıl boyu mobilya fuarlarını ziyaret ederek ağırlıklı olarak tasarım ürünlerini ithal ettiklerini söyleyen Mağaza Müdürü Seher Akdal, 'Özellikle Uzakdoğu ahşaplarıyla özdeşleşmiş mobilyalar üzerine çalışıyoruz. Yazlık ev konseptine uygun mobilyalar getirtiyoruz.  A'dan Z'ye bir evi döşeyebileceğiniz ürün yelpazesine sahibiz. Endonezya, Tayland, Filipinler, Malezya, Singapur gibi ülkelerle çalışıyoruz' dedi.

Banvit'in yüzde 80'i artık yabancıların

Türk gıda şirketi Banvit, hisselerinin yüzde 79,5'inin Brezilya ve Katar ortaklığındaki TBQ Foods'a devri için ocak ayında yapılan anlaşmanın tamamlandığını ve hisselerin devir fiyatının hisse başına 12.07 lira olduğunu açıkladı.
Brezilyalı tavuk üreticisi BRF'nin yüzde 60 pay sahibi, Katar ulusal varlık fonuna ait Qatar Holding'in yüzde 40 paya sahip olduğu TBQ Foods devir işleminin ardından zorunlu pay alımı yapmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na da başvuruda bulunacak.
1968 yılından beri faaliyet gösteren Banvit, Türk kanatlı sektörünün lideri konumunda bulunuyor.

Sanayide istihdam azaldı

Sanayide iş gücü bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,7 geriledi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayide brüt ücret-maaş endeksi yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayide brüt ücret-maaş endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,9 artış olarak kayıtlara geçti.

DİP EKSPRES

Göztepe konuşulacak
 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, bugün saat 18.00'da gerçekleştirilecek.
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile sanayicilerin ekonomik gündemi değerlendireceği toplantıda İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten de konuk konuşmacı olarak katılıp açıklamalarda bulunacak.