Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), bir ilke imza atarak Türkiye'nin ilk İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi'ni yayınlamaya başladı. İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi ile Türkiye'de inşaat malzemesi sanayi faaliyetleri, güven ve gelecek beklentileri bundan böyle sektörde ilk kez aylık olarak ölçülecek.
Türkiye İMSAD tarafından her ay periyodik olarak yayınlanacak olan endeks çalışması ile inşaat malzemesi sanayindeki tüm gelişmeler ve eğilimler artık sürekli ve düzenli bilgi akışı ile izlenecek.

Yüzde 15'i devletten

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İnşaat Sektörü Zirvesi'nde vatandaşları sevince boğan bir müjde verdi. Daha önce devletin yapacağı çeyiz yardımını açıkladığını hatırlatan Davutoğlu, 'İşte onun gibi konut alacaklara da karşılıksız yüzde 15 yardım yapacağız. Konut edindirme esnasında bir vatandaş konut almak için birikim yapıyorum diyerek beş yıl süre ile bir hesapta para biriktiriyorsa, ev alırken bu paraya yüzde 15 de devlet katkı sağlayacak' diye konuştu.

Sinyaller iyi değil

İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi Ocak 2015 verilerine göre, önümüzdeki 3 ayda işlerin durağan olacağı sinyalini veren inşaat malzemesi sanayicileri, bu beklentiye rağmen yatırımlarını ve üretimlerini artırmayı planlıyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde sanayicilerin, ekonominin geleceğine ilişkin 'temkinli ancak iyimser' bir yaklaşım içinde oldukları görülüyor.

Uğur Derin Dondurucu yer aldı

İngiltere merkezli uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Superbrands; Türkiye'nin 134 'Süper Markası'nı açıkladı.
İş dünyasının önemli isimlerinden oluşan Seçici Kurul ve araştırma şirketi Nielsen'in ölçümleriyle belirlenen 'Süper markalar' arasında Uğur Derin Dondurucu da yer aldı.
Uğur Soğutma Pazarlama Departmanı tarafından yapılan açıklamada 'Uğur Derin Dondurucu markamız bu yıl ilk kez listede yer aldı. Uluslararası bir otorite olan Superbrands'in Türkiye organizasyonunda listeye girmek bizim için büyük bir onur olduğu kadar büyük bir sorumluluk. 2014 yılının Süpermarkaları arasında yer almak, yol haritamızda doğru ilerlediğimizi ve marka yolculuğumuzda aldığımız aksiyonların doğru olduğunu gösteriyor' denildi.

Superbrands kimdir?

1993 yılında İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'de bir radyo programı olarak yola çıkan Superbrands, günümüzde kurumsal bir yapıda markaların nasıl başarılı olduklarını ve markanın şirket için oynadığı rolün öneminin tanıtılması amacıyla faaliyet gösteriyor.
Aynı zamanda markaların yönetimi konusunda 88 ülkede faaliyet gösteren firma, seçkin ve gözde markaların dünya çapında seçilmesini ve tanınmasını sağlıyor.

'Forum' adını aldılar

Avrupa'da alışveriş merkezi sahipliği, geliştirme ve yöneticiliği konusunda lider kuruluşlar arasında yer alan Multi ile Qubicon şirketlerinin, 2014 yılı içinde, Türkiye pazarındaki en büyük oyunculardan birini oluşturacak şekilde güçlerini birleştirmesinin ardından; portföyünde yer alan Erzurum AVM ve Magnesia AVM de 'Forum' adını aldı.
Erzurum'da 2009 yılının Ekim ayından beri misafirlerine hizmet veren Erzurum Alışveriş Merkezi bundan böyle Forum Erzurum; Manisa'nın ilk alışveriş merkezi olan Magnesia Alışveriş Merkezi ise Forum Magnesia adıyla faaliyet göstermeye devam edecek.
14'ü aktif, 3'ü geliştirme aşamasındaki projesi ile Multi Turkey, sektör lideri konumuyla Türkiye'nin en büyük perakende platformunu oluşturuyor.
Manisa'da yaşayanlar, öğrenciler ve kenti ziyaret edenler için önemli bir buluşma noktası olan Forum Magnesia ve çağdaş mimari ile yörenin ve tarihin ruhunu harmanlayan Forum Erzurum, seçkin mağaza portföyü, birbirinden farklı lezzetler sunan yeme-içme alanları, teknolojiye ev sahipliği yapan markaları, çocuk oyun alanlarıyla 7'den 70'e herkese hitap eden bir yaşam merkezi olarak faaliyet gösteriyor.
Her iki alışveriş merkezi de bulundukları şehirdeki ilk ve tek üç boyutlu sinema salonu kompleksine sahip olmasıyla da fark yaratıyor.

Teknoloji Türkiye'den

Sabancı Üniversitesi'nin öğretim üyeleri mikro kavitasyon, yani kaynama ile oluşan kabarcıkların aşındırma gücünü kullanarak kanserli hücre ve tümörleri, böbrek taşı ve prostatı hastaya zarar vermeden yok eden bir cihaz tasarladı.
SUTAB adı verilen cihaz Türkiye'de bu alanda üretilecek ilk cihaz olma özelliği ile sağlık alanında dünyada bir ilke imza atacak. Hastalara ucuz ve tamamen zararsız tedavi imkanı sağlayacak cihaz ile Türkiye, kendi patentli teknolojisi ile geliştirdiği kanser tedavisi için geniş kullanım özellikli cihazına sahip olmuş olacak.

Rekor katılımla tamamlandı

2009'dan beri ülkemizde de organize edilen ve öncelikli olarak oyun geliştiricilerinin arasındaki etkileşimi artırmayı amaçlayan Global Game Jam, bu sene 23-25 Ocak tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve Elazığ illerinde düzenlendi.
Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği (DOGED)'in de desteklediği GGJ Türkiye 2015' te Ankara, Konya, İzmir ve Elazığ illerinde toplamda 360 kişilik rekor bir katılım sağlandı. Oyun geliştiricilerin yanı sıra GGJ' de, oyun tasarımcıları, görsel tasarımcılar, ses ve müzik uzmanları ve programcılar da ekip çalışması deneyim kazanımının en verimli olmasını sağlamak amacıyla bu heyecanlı oyun geliştirme etkinliğinde bir araya geldiler.

Merkez Bankası dil değiştirdi

20 Ocak 2015 PPK toplantısında enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutma ve sıkı duruşu sürdürme mesajı vererek faizde sadece 0.50 puanlık bir indirime razı olan Merkez Bankası aradan geçen 1 haftanın ardından dil değiştirdi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 24 Şubat'taki rutin toplantıyı beklemeden 3 Şubat'ta açıklanacak enflasyon rakamına göre 4 Şubat'ta olağanüstü toplanıp faizi indirebileceklerini belirtti.
Başçı bu indirimin gerçekleşmesi için enflasyonda yıllık bazda 1 puanlık düşüş olması şartı arayacaklarını da sözlerine ekledi.
Ancak bu şarta rağmen Başçı'nın sözleri piyasada 'Siyasi kanattan gelen ağır eleştiriler karşısında geri adım atıyor. Bağımsızlığına da gölge düşürüyor şeklinde yorumlandı ve hem Borsa tarafında hem de döviz piyasasında dalgalanmalara neden oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağını belirterek, 'O nedenle faiz indirim sürecini de ocak ayından itibaren başlattık. İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor' dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ocak enflasyonunun öngörülenden çok fazla düşmesi halinde Para Politikası Kurulu'nu (PPK) toplamak için 24 Şubat'ı beklemeyebileceklerini belirterek, 'Bu parametreleri ayarlamak gerekiyor. Reel faiz çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz. Böyle bir esnekliğimiz de var' diye konuştu.

***

DİP EKSPRES

80 bin kişiyi işe alacak


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 'Eğilim Anketi' çalışmasının 2014 yılı 4. çeyrek gerçekleşme ve 2015 yılı 1. çeyrek beklenti sonuçlarını açıkladı.
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların 1'inci çeyrek dolar öngörüsünün 2.28, euro'nun 2.64, parite beklentisinin ise 1.16'ya gerilediğini açıkladı. Döviz kuru riskine karşı ihracatçıların önlem alması gerektiğine dikkat çeken Büyükekşi, 'İhracatçılarımız öncelikle kendi faaliyetlerinde para kazanmalı, faaliyet karına odaklanmalı, karı dövizdeki spekülatif hareketlere bağlamamalı. Riskini hedge etmezlerde kendilerini hiç ederler' dedi.
TİM Başkanı, ihracatçıların yılın 4'üncü çeyreğinde ortalama 70 bin yeni istihdam yarattığını açıklarken, 2015 ilk çeyrekte ise yaklaşık 80 bin yeni istihdam beklendiğini vurguladı.