İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene'nin OPEC üyesi ülkelere, günlük petrol üretiminin 1 milyon varil azaltılması talebinde bulunacağı belirtildi.
Zengene, 27 Kasım'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 166. Toplantısı'nda Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi ile görüşecek.
Petrol fiyatlarındaki düşüşü engelleme yollarının ele alınacağı belirtilen görüşmede, Zengene'nin Suudi Arabistanlı mevkidaşına OPEC'in günlük petrol üretiminin 1 milyon varil azaltılması talebini de ileteceği bildirildi.

Irak ve Venezuela bakanlarıyla da bir araya gelen Zengene'nin, 'Dünya ucuz petrole daha fazla tolerans gösteremez. Bu süreç düzeltilecek' görüşünü paylaştığı kaydedildi.
İran'ın, OPEC üyelerine yaptığı işbirliği çağrısıyla petrol fiyatlarının düşüşünden rahatsız olan Rusya'nın, Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve ülkenin en büyük petrol şirketi Rosneft Genel Müdürü İgor Seçin'in de Viyana'da düzenlenecek OPEC'in 166. Toplantısı'na katılacakları açıklandı.

50 bankanın varlığı 187 ülkeye bedel

İstihdam, bilanço ve ölçek değerleriyle, küresel piyasalardaki ağırlıklarıyla sistemi domine eden 50 büyük bankanın toplam varlıkları ülke ekonomileriyle yarışırken, bir dev bankanın varlıklarını yaratmak için 129 ülkenin toplam nüfusunun bir yıl boyunca çalışması gerekiyor.
2014 yılı rakamlarıyla dünyanın en büyük 50 bankasının toplam varlığı 70 trilyon 499 milyar 236 milyon dolar seviyesinde bulunurken, 187 ülkenin GSYH toplamının, 76,8 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Çin'in 10, ABD'nin 6, İngiltere, Fransa ve Japonya'nın 5'er, Avustralya'nın 4, Almanya ve Kanada'nın 3'er, İspanya, İtalya, İsviçre ve Hollanda'nın 2'şer, İsveç'in ise 1 bankasının yer aldığı listede, hiç Türk bankası bulunmuyor.

Sıralamaya bakarsak

Çin'in Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) bankasının 3 trilyon 181 milyar 884 milyon dolar toplam varlığıyla ilk sırada yer aldığı listede, ICBC'yi 2 trilyon 758 milyar 447 milyon dolar ile İngiliz HSBC Holdings, 2 trilyon 602 milyar 536 milyon dolarla yine Çinli China Construction Bank Corporation, 2 trilyon 589 milyar 191 milyon dolar ile Fransız BNP Paribas ve 2 trilyon 508 milyar 839 milyon dolarla Japon Mitsubishi UFJ Financial Group takip etti.


İşçi ihracatımız artıyor


Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla 2000 yılında, yurt dışına gönderilen işçi sayısı 13 bin 645 iken, bu yıldan sonra sürekli artarak 2006'da 81 bin 379'a ulaştı.
Bu yıldan itibaren iniş eğilimi gösteren yurt dışına gönderilen işçi sayısı, 2008'den itibaren 50 bin civarlarında seyretti. Geçen yıl da 55 bin 369 kişi kurum aracılığıyla yurt dışında işe yerleştirildi.
Bu yılın 10 ayında ise kurum aracılığıyla yurt dışına gönderilen işçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak, 33 bin 863'e indi. Geçen yılın aynı döneminde yurt dışına 46 bin 347 işçi gönderilmişti.


Düşüşe rağmen Irak ikinci sırada

Rusya, aynı dönemde, geçen yıla göre yüzde 35 azalma gözlense de 7 bin 652 kişiyle Türk işçilerin gönderildiği ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.
Son 3 yıldır işçilerin gönderildiği ülkelerde başı çeken Irak'ta işe yerleştirilen kişi sayısı ise yüzde 51 azaldı. Buna rağmen Irak, 6 bin 598 işçiyle Rusya'nın ardından en çok işçi gönderilen ülke oldu.
Geçen yılın 10 ayında 452 işçinin yerleştirildiği Ukrayna'ya ise bu yıl sadece 6 işçi gönderildi.


Tır başına 36 bin dolar ihracat

Türkiye'nin 2014'ün 9 ayında gerçekleştirdiği 118,5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 35'lik kısmı karayoluyla taşındı. Bu ihraç taşımaları için karayolunda 1 milyon 168 bin sefer düzenlendi. Tır başına düşen ihracat değeri ise ortalama 36 bin dolar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılının ocak-eylül döneminde, Türkiye'nin toplam ihracatı 118 milyar 542 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu ihracatın değer bazında yüzde 55'i denizyoluyla, yüzde 35'i karayoluyla, yüzde 9,2'si havayoluyla, yüzde 0,6'sı demiryoluyla, yüzde 0,5'i de diğer yollarla taşındı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) istatistiklerinden derlenen verilere göre, Türkiye plakalı araçlar ihracat taşımaları için bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 artışla 928 bin 251 sefer düzenledi. Yabancı araçların Türkiye'den gerçekleştirdiği ihracat taşımaları ise yüzde 11 artarak 240 bin sefere yaklaştı.


Elektrik fiyatlarını düşürdü

Yıllık güneşlenme süresi az olmasına rağmen güneş enerjisi kurulu gücü Türkiye'den 300 kat fazla olan Almanya'daki uygulamalar hakkında bilgi veren Alman Solar Endüstri Derneği BSW-Solar yöneticilerinden Jörg Mayer, 'Almanya'da elektrik fiyatlarının düşmesinin iki nedeni var. Birincisi fosil yakıtların ucuzlaması ile üretim maliyetinin düşmesi, diğeri ise en üst düzeyde bulunan fotovoltaik kurulumlar' dedi.


Bilmeden ne yapmışız!

Amerika Iowa State Üniversitesi'nden Ulrike Passe ise, mimari yapılarda mekan ile güneş, ışık ve havalandırma ilişkisinin önemine 'Türkiye'de Şanlıurfa Harran evleri buna en iyi örnek. Çamurdan çoklu gözenekleri olan ve kubbe şeklinde çatıları olan bu evler temel geometrik hesaplamalar kullanılarak yapılmış. Bu nedenle yazın çok serin, kışın da ılık oluyorlar. Bu evler modern teknolojiler kullanılmadan yapılan son derece konforlu evler' diye konuştu.

Harran evleri örneği

Amerika Iowa State Üniversitesi'nden Ulrike Passe, güneş mimarisinin geleceği üzerine yaptığı konuşmada, mimari yapıların tek başına teknolojiye dayanmaması gerektiğini belirterek, mekan ile güneş, ışık ve havalandırma ilişkisinin gözetilmesi gerektiğini belirtti.
Güneş enerjisine izin veren, enerji kalitesinin arttıracak şekilde tasarım yapılması gerektiğini söyleyen Passe, mekan, güneş, ışık dışında gölgelenmenin gözetilmesi, güneş enerjisinin depolanması ve yaz ve kış aylarında kolayca geçiş yapılabilecek şekilde tasarlanması gerektiğini ifade etti.


Nükleerin açığını kapatacak

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Francois Vuille ise, dünyada birçok ülkenin enerji geçişi yaşadığını vurgulayarak, enerji güvenliği kaygıları çerçevesinde fosil yakıtlara bağımlılığın ve nükleer santrallerin azalmaya başladığını söyledi. Vuille, bu noktada herkesin doğal, temiz ve bol olan güneşe bakmaya başladığını belirtti.

***


SON NOKTA

İki kişiden 100'e çıktılar

Türkiye'nin önde gelen elektrik mühendisliği firmalarından KONTEK 20 yılını tüm çalışanları ve partnerleri ile birlikte kutladı.
1994 yılında iki kişi ile kurulan KONTEK bugün çoğu mühendis 100 kişi ile hem yurtiçinde hem de yurt dışında endüstriye, hem çözüm odaklı ürün tedariki hem de mühendislik yoğun Güçlü Taahhüt Kabiliyetleri İle Hizmet Veriyor.
Bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan enerji tasarrufu- enerji verimliliği ve otomasyon konularındaki birikimlerini yenilenebilir enerji kaynaklarından ülkemize en uygun olanı, güneş enerjisine yaptıkları yatırımlarla taçlandırıyor.