Ankara'da önceki akşam saatlerinde askeri servis araçlarına yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, saldırı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 28 kişinin hayatını kaybettiğini 61 kişinin de yaralandığını açıkladı.
RTÜK, saldırıya ilişkin yayın yasağı getirdi. Gün boyu tepki mesajları yayınlandı.
İş dünyası, terörü lanetledi.

GREAT kampanyası İzmir'de sürecek

Birleşik Krallık Başkonsolosluğu bünyesinde yürütülen ve Türkiye ile yatırım-ticaret ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan GREAT kampanyası kapsamında yaratıcılık konulu iş ve turizm seminerleri düzenleniyor. Bursa ve Ankara'nın ardından sonuncusu İzmir'de düzenlenecek olan seminerlerle, yaratıcı ekonomiler, bilim, turizm, vize uygulamaları gibi iş dünyasının öne çıkan konularının ve Birleşik Krallık'ta yatırım fırsatlarının gündeme getirilmesi amaçlanıyor.
23 Şubat 2016 Salı günü Birleşik Krallık Başkonsolosu Leigh Turner'ın ev sahipliğinde düzenlenecek seminerler öncesinde KEY Hotel'de bir sohbet toplantısı düzenlenecek.

Tekstilbank'ın sahibine operasyon

Mayıs 2015'te Tekstilbank'ı satın alarak Türkiye'ye gelen dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC'le kara para operasyonu yapıldı. İspanya'da önceki sabah İspanyol jandarması dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC'nin (Industrial and Commercial Bank of China) Madrid genel merkezine 'kara para' operasyonu düzenledi. Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı'nın yürüttüğü operasyonda ICBC'nin binasında arama yapıldı. Bankada 300 milyon Euro'nun aklandığı iddia ediliyor Dünyanın en büyük bankaları sıralamasında ilk sırada gelen ICBC'nin, 3,62 trilyon dolarlık varlığı bulunuyor.

HSBC'nin Türkiye kararı belli oldu

HSBC daha önce satmayı planladığını açıkladığı Türkiye biriminin geleceğine ilişkin yeniden yapılanma planını 22 Şubat'ta yıllık bilanço toplantısında açıklayacak.
Kaynağın açıklamasında, 'Karar devam etme formatında da olabilir, birkaç sene elde tutup tekrar satışa çıkarmak şeklinde de olabilir. Görünen, mevcut tekliflerden memnun olunmadığı yönünde. Geçen sene HSBC tarafından 10 stratejik eylem planı açıklanmıştı. Her yıl düzenli olarak eylem planları güncelleniyor. Söz konusu 10 stratejik plandan birisi; Brezilya ve Türkiye birimlerini satmak yönündeydi.
Brezilya biriminin satışı gerçekleştirildi. Şimdi de Türkiye için güncelleme verilecek. Türkiye'de en son verilen güncellemede bu işin biraz daha uzun süreceği belirtilmişti' ifadeleri kullanıldı.

İlkbahar aylarını renklendiriyor

Hayatı kolaylaştırmak için birbirinden şık, kullanışlı ürünler sunan ve mutfakları renklendiren Tupperware, yeni ilkbahar kataloğunu yayımladı. Geniş ürün yelpazesiyle mutfakların sağlıklı beslenme ve saklama danışmanı Tupperware, yaklaşan bahar mevsimine yeni ürünleri ile 'merhaba' diyor. Tupperware'in yeni ilkbahar kataloğu, mikrodalga fırın ürünlerinden lezzetli ev yapımı tariflere, akıllı saklama çözümlerinden sağlıklı mutfaklara pek çok konuda bilgiyi paylaşan, ilkbahar aylarının başucu rehberi niteliğinde karşımıza çıkıyor. Gıda maddeleri için sağlıklı ve kaliteli ham maddesi ile pratik ve fonksiyonel çözümler sunan Tupperware, Türkiye'de 1996 yılından bu yana 100'den fazla noktada kadınların hayatına dokunuyor ve mutfaklarını da canlandırıyor.

Elimizdekileri kaybetmişiz

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AKP Hükümetinin savaş tamtamları çaldığı bugünlerde belli kararları çok önceden vermiş olduğunu belirten Çam, 'Hükümetin enflasyonla baş edemeyeceğini anladığımız bu noktada savaş ve kıtlık yıllarının NARH politikasına geri dönüş yaptınız. Merkez Bankasına faiz baskısı ve gıda fiyatlarına tavan fiyat baskısıyla kapalı ekonomi dönemine yeniden geçiliyor. Dünyada gıda fiyatları yüzde 19 düşerken, Türkiye'de ne yazık ki gıda fiyatlarının yüzde 11 artması ekonomi politikalarının iflasa geldiği son nokta' dedi.
Çam, '1980'de bu memleketi n nüfusu 44 milyondu, bugün 77 milyon. Yani ortalama her yıl 1 milyon nüfus arttığını görüyoruz. Bu memlekette o zaman 50 milyon koyunumuz vardı, 1980'de; bugün 29 milyon koyunumuz var arkadaşlar. Her 2 koyundan 1'ini kaybetmişiz. 19 milyon keçimiz vardı, bugün 9 milyon keçimiz var arkadaşlar. 2 keçiden 1'ini kaybetmişiz. 16 milyon sığırımız vardı, 14 milyon sığırımız var; sığırımız 2 milyon azaldı. 1 milyon mandamız vardı, 118 bin manda kaldı. Her 10 mandadan 9'unu kaybetmişiz' diye konuştu.

TAYSAD üyeleri rekora koşuyor

İhracatta lokomotif güç rolünü üstlenen otomotiv sektörü içindeki Türk Tedarik Sanayi'nin katma değer üretmede de öncü rol üstlendiğini kaydeden TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, 'TAYSAD üyeleri, 2012 ile 2015 yılları arasında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlar da dâhil olmak üzere toplamda 973 tescil sayısına ulaştı. Türk tedarik sanayi dünya pazarlarında rekabet gücünü kuvvetlendiren bir gelişim süreci içinde.
Verilere baktığımızda ülkemizin kilogram başına ihracat yaklaşık 1,44 euro seviyesinde. Ama otomotiv tedarik sanayimizin yaptığı ihracatta bu rakam kilogram başına 4,82 euro seviyesinde. 2012 yılında 4,65 olan bu değerin 4 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde yaklaşık yüzde 4 arttığını görüyoruz. Bu inovasyon ve katma değer üretimine odaklanmanın getirdiği bir fayda' dedi.

İhracatta çıtayı yükseltecek

Orkide ve Ekiz markalı ürünleriyle sıvı yağ pazarının lider oyuncusu Küçükbay Grup, kalite ve teknoloji odaklı büyümeye devam ederken ihracatta da vites yükseltiyor. Lider firma, 2016 ihracat hedefini 100 milyon doların üzerine çıkardı.
Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, 2016 yılında atılımların süreceğinin işaretini verdi. Yıl içerisinde yaptığı yeni ürün atılımları ile sektör içinde bulunduğu konumu sağlamlaştıran Küçükbay A.Ş., tüketicilerine sunduğu Omega 3 ve Aspir yağları ile sağlığa önem veren imajını güçlendirdi.

Kadın girişimciliği seminerleri

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından yürütülen DEKA (Gelişen İstanbul'un, Değer Yaratan Kadınları) projesi kapsamındaki Kadın Girişimciliği Seminerleri Taksim Elite World Otel'de başladı.
Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Genel Müdürü Selim Güven,
konuşmasında, 'Özellikle girişimciler bir işe odaklanıyor, üzerine gidiyor. Çok güvenilir bir muhasebecinizin ve bir süre sonra avukatınızın olması burada oldukça önemli. Birçok ülkede, iflasa deneyim gözü ile bakılırken bazı kültürlerde bir kez başarısız olmuşsanız bu, bir leke olarak kalabiliyor. Ancak deneyselcilik, deneme, bıkmadan yoluna devam etmek girişimcilik ruhu için oldukça önemli.' dedi.

Pekdaş'tan sanayi esnafına ziyaret

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 1. Sanayi Sitesi esnafıyla buluştu. İzmir Oto Tamircileri Odası'nın daveti üzerine gerçekleşen ziyarete Mersinli Mahalle Muhtarı Hasan Hüseyin Bayduğa ile birlikte katılan Başkan Pekdaş'ı İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan ve yönetim kurulu üyeleri ağırladı. Heppekcan, bölgedeki en büyük sorunun açık alanda gelişi güzel duran hurda araçlar olduğunu söyledi.
Hurda araçların yarattığı kötü görüntü ve tehlikeden yakınan Heppekcan, 'En son 5-6 yıl önce hurda araçlar toplatılmıştı. Bu araçların çekilmesini ve arkasından kapsamlı bir temizlik çalışmasının yapılmasını istiyoruz' dedi.

Garanti Urla'da...

Garanti Bankası, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı'yla, oda üyelerine uygun vade ve faiz oranlarıyla avantajlı kredi sağlamak üzere anlaşma imzaladı. Garanti Bankası adına Urla Şube Müdürü Aslıhan Toz ile Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Özün'ün 15 Şubat 2016 tarihinde imzaladığı anlaşma sayesinde; odaya kayıtlı üyeler Garanti'nin kredi paketlerinden ve yenilikçi ürünlerinden uygun koşullarla faydalanabilecek. Üyeler, kendilerine sunulan özel fırsatlar dâhilinde, ihtiyaç duydukları krediyi Garanti Bankası'ndan alabilecek.

OTONOMİ FAALİYETE GEÇİYOR...

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ve Başkent Otomotivciler Derneği'nce (BOD) yapımı gerçekleştirilen ve Ankara'daki tüm oto galerilerini bir araya toplayacak Avrupa'nın en büyük otomotiv AVM'si Otonomi faaliyete geçiyor.
MASFED, BOD ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, bu mega projenin Ankara ve ilçeleri ile ülke ekonomisine ve sektöre önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Ankara'nın Emek, Bahçeli, İç Aydınlık gibi semtlerinde kümelenmiş ve kaldırım işgalleri ile yolları daraltan, trafiği kilitleyen, hayatı olumsuz etkileyen galerilerin, İçişleri Bakanlığı Genelgesi ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararı yarınca zorunlu olarak 1 Mart'a kadar Otonomi'ye taşınacağı açıklandı.

***

DİP EKSPRES

Devler geride kaldı


Deutsche Telekom marka değerinde lüks otomobilleri solladı

Dünya devlerinin marka değerlerini ölçen Brand Finance 500 listesine Deutsche Telekom damga vurdu.
Değerini bir önceki yıla kıyasla 2 milyar doların üzerinde artıran Deutsche Telekom, Mercedes, Volkswagen, Vodafone, Oracle gibi dev şirketleri geride bıraktı.

Elektriğini üretecek

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, kuracakları yenilenebilir enerji sistemleriyle belediyenin kendi ihtiyacı olan elektriğini üretmek için çalışma başlattı. Başkan Gürlesin, güneş enerji sistemiyle kendi elektriklerini üreteceklerini, hem enerji maliyetleri açısından büyük tasarruf sağlayacaklarını, hem de çevreyi korumaya katkı sağlayacaklarını söyledi.