Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 2015 yılının ilk yarısında iş kazalarında ölen insan sayısı 867 olurken, bu yılın ilk altı aylık döneminde ise 912 kişinin hayatını iş kazaları sebebiyle kaybettiği ortaya çıktı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, iş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerde Avrupa'da ilk sırada olduğumuz ortaya çıkarken, ülkemizde görülen iş kazalarının nedenleri arasında servis/trafik kazaları, ezilme, göçük, düşme, elektrik çarpması gibi başlıkların öne çıktığı belirlendi.
Türkiye genelinde en fazla iş kazası meydana gelen iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, İstanbul'u sırasıyla İzmir, Bursa, Manisa, Zonguldak, Tekirdağ, Kocaeli, Ankara, Denizli, Kayseri, Adana, Antalya ve Kütahya'nın takip ettiği belirlendi.
İş kazası sonucu ölümlerin en fazla olduğu iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana, Hatay, Manisa, Antalya, Erzurum, Zonguldak, Mersin, Elazığ, Kayseri ve Tekirdağ olarak sıralandı.

İnovasyon ve Ar-Ge çalışmaları tanıtılacak

Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgeleri arasında yer alan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), 26 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 'İnovasyon' ana temalı İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yerini alacak.
İnovasyon ana sponsoru 'Vestel' olan fuarda stant açacak olan İzmir'in sanayi üssü KOSBİ, bölgedeki Ar-Ge ve inovatif çalışmaları fuar ziyaretçilerine tanıtacak.
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Cüneyt Öztürk, 'İnovasyon ve yenilik OSB'ler için vazgeçilmez bir unsur. Bu noktada KOSBİ olarak firmalarımızın Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını tanıtmayı istiyoruz. Çünkü sanayinin temeli inovasyondur. Gelişen teknoloji ve değişen ekonomik yapıya uyum sağlamak, rekabet piyasasında ayakta kalmak için inovatif hareketlerin büyük önemi var' dedi.

En çok harcama konuta ve kiraya

TÜİK verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı, yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları aldı.
Harcamaların yüzde 20,2'sini gıda ve alkolsüz içeceklere yapılanlar oluşturdu.
Hane halkları toplam harcamaların yüzde 2'sini sağlık, yüzde 2,2'sini ise eğitim hizmetlerine yaptı.
Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2014'te 2 bin 848 lira iken, 2015 yılında 3 bin 43 lira olarak tahmin edildi.

Makas daraldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Temmuz ayında ihracat yüzde 11,51 azalarak 9 milyar 857 milyon dolar, ithalat yüzde 19,54 azalarak 14 milyar 641 milyon dolar, dış ticaret hacmi, yüzde 16,50 azalarak 24 milyar 498 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Emeklilikte yeni düzenleme

45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor.
Meclis'e gönderilen tasarıya göre, gelirin yüzde 3'ü oranında kesinti yapılacak.
Aralarında Türkiye Varlık Fonu kurulmasının da bulunduğu kanun tasarısı, TBMM'ye sunuldu.
Söz konusu fonun, Türkiye'deki mega yatırımların finansmanını da sağlaması bekleniyor.
Zorunlu trafik sigortalarında, zarar gören ile sigortacı arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için 'arabulucu' formülü devreye sokuldu.
İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi (3 Otel, 2 Yat Limanı, İskeleler) Entegre projesi kapsamında ÇED raporu kabul edildi.

Dönerin yeni markası

İzmir'in tanınmış restoran markalarından birinin ortağı olan Akın Özesen, 38 yıllık tecrübesiyle kendi markasını yarattı.
1978 yılından bu yana restoran sektöründe olan ve mesleğin her kademesinde çalışarak büyük tecrübe kazanan Akın Özesen bu tecrübesini artık kendi markası için kullanacak.
'Dönerin Adı Soyadı Akın Özesen' markasının bilinirliğini sağladıktan sonra İzmir'de farklı lokasyonlarda yeni şubeler açmayı hedefleyen Akın Özesen, 'Yaptığımız dönere ve verdiğimiz hizmete çok güvendiğim için işletmeme kendi ismimi vermeyi uygun gördüm' dedi.

En güvenli liman

15 Temmuz darbe girişiminin ardından piyasaların kısa sürede kendini toplayarak normale döndüğünü belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yatırımcı için en güvenli limanın gayrimenkul olduğunu söyledi.
Ülkeye destek vermek için vatandaşların ellerinde dövizleri bozdurarak Türk lirasına yatırdıklarını vurgulayan Güleroğlu, bir haftalık sürenin ardından bu yatırımın gayrimenkule yöneldiğini ifade etti.
Güleroğlu, 'İnsanlar yastık altındaki döviz, altın ne varsa ortaya çıkarıp emlak yatırımına yöneldi' dedi.

Luna Elektronik'e onur

Kuruluşundan itibaren Ar-Ge'ye büyük önem veren bir şirket olarak ürettiği çeşitli ürünlerle sektörünün önemli oyuncusu olan Luna Elektronik, Ar-Ge merkezi unvanıyla taçlandı.
İzmir'de, ürettiği inovatif ürünlerle birçok markanın dikkatini çeken Mustafa Karabağlı'nın kuruluşu 1991 yılına dayanan firması Luna Elektronik, Vestel'in dışında elektronik ve aydınlatma üzerine Ar-Ge merkezi olmayan Ege Bölgesi'nde bu unvanı alan ilk firma oldu, Türkiye'nin ilk 10 firması arasına girmeyi başardı.

'Adaletli vergi sistemi getirilmeli'

Türk ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ'lerin ödeme sorunları yaşadığı bir dönemde gündeme gelen vergi affının can simidi olduğunu belirten belirten BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, vergisini düzenli ödeyen KOBİ'ler içinde 'adaletli bir vergi sisteminin' uygulanması gerektiğini vurguladı.
Akgerman, sadece vergi affı ile adaletli bir sistem inşa etmenin mümkün olmayacağını belirtti. Vergisini zamanında ödeyemeyen işletmeler için olumlu bir adım olarak gündeme gelen vergi affının, öte yandan vergisini zamanında ödeyen KOBİ'ler için bir haksızlığa dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.
Akgerman, Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile iflas erteleme taleplerinin OHAL süresince yasaklanmasını BASİFED olarak olumlu gördüklerini ancak OHAL kapsamında yapılan dondurma faaliyetinin gerçek anlamda ihtiyacı olanlara sıkıntı doğuracağını ifade etti.
Bankacılık sektörünün 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde net kârı yüzde 39,6 artışla 19,03 milyar TL olarak gerçekleşti.

*****

DİP EKSPRES

İran bilgilendirme toplantısı Menemen'de yapıldı


İran Bilgilendirme Toplantısı Menemen Ticaret Odasında yapıldı. Toplantıya İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, İran Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Hamid Zadboom, İran İslam Cumhuriyeti Fahri Ataşe Emir Ansari, MTO Meclis Başkanı Ali Azgın, MTO Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Güral, MTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Akbarlak, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Menemen Ticaret Odası Meclis Üyeleri ve üyeler katıldı.
Toplantı çerçevesinde İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard ve İran Ticaret Ataşesi Hamid Zadboom, İran'daki ambargoların kaldırılması sonrasında İran'daki durum ve Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerdeki son gelişmeler hakkında bilgilendirme yaptı ve İran ile iş yapmak isteyen üyelerin sorularını yanıtladı.