Gediz Elektrik, DenizBank ile üreticilere ödeme avantajı sağlayan bir işbirliği gerçekleştirdi. Bu işbirliği çerçevesinde, Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş.'den tarımsal faaliyet kapsamında elektrik enerjisi tedarik eden Tarımsal Sulama Müşterileri, elektrik fatura bedellerini Üretici Kart ile 6 aya varan vadelerle ödeme imkanına sahip olacak. İmzalanan protokole göre, Gediz Elektrik tarımsal sulama müşterisi çiftçiler DenizBank'ın Tarım Bankacılığı alanında sunduğu avantajlardan yararlanabilecek.

***

FED doları uçurdu

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarının düşünülenden daha erken yükseltilebileceği işareti doların 2.18 liranın üzerine çıkmasına neden oldu. ABD Merkez Bankası'nın (FED) istihdam piyasasında beklenenden daha güçlü durumdaki toparlanmanın, faiz oranlarının düşünülenden daha erken yükseltilmesine yol açabileceğinin işaretini vermesiyle dolar 2.18 liranın üzerine çıktı. ABD para birimi erken işlemlerde 2.1870 lirayı da aşarak 2.19 liraya dayandı. Dolara paralel olarak yükselen euro da 2.8990 ile 2.90 liraya dayanınca, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.54'ü geçti.
ABD Merkez Bankası'nın 29-30 Temmuz'daki para politikası kurulu toplantısının açıklanan tutanaklarına göre, FED üyelerinin çoğu faizlerin yükseltilmesi gereken zaman konusundaki fikirlerini değiştirmeden önce daha fazla kanıt görmek de istiyor.
Tutanaklarda FED yetkililerinin istihdam piyasasının beklenenden daha hızlı bir iyileşme kaydettiği konusunda "genel olarak hemfikir" olduklarının altı çizildi.
FED tutanaklarında da, "Çoğu üyenin faizlerin yükseltileceği zaman konusunda fikirlerinde oluşabilecek bir değişiklik ekonomide, istihdam ve enflasyondaki yönelime ilişkin gelecek bilgilere bağlı olacaktır" denildi.

***

Kimse zammına gerekçe aramasın!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonda çiftçinin sorumlu olmadığının gün gibi ortada olduğunu, buna rağmen enflasyonda çiftçiyi suçlamak için bazı kesimlerin adeta birbiriyle yarıştığını bildirdi. Bayraktar,  'Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz'un açıklamaları, talihsiz ve hedefi şaşırtmayı amaçlayan bir açıklama. Kınıyoruz. Doğru bilgilere dayanmıyor' dedi.

Tarımda üretici fiyatlarının, Haziran'ın ardından Temmuz ayında da gerilediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: 'Tarımda üretici fiyatları, Haziran ayında yüzde 0,18, Temmuz ayında yüzde 0,73 geriledi. Tüketicide gıda ve alkolsüz içeceklerde Temmuz itibarıyla son bir yılda fiyat artışı yüzde 12,56'yı bulurken, tarım ve avcılıkta 5,97, ormancılık ve balıkçılık da dahil tarımın genelinde yüzde 6,32'de kaldı. Kimse zammına gerekçe aramasın. Rakamlar ortada. Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığı açık.  Çiftçimiz, ürettiği ürünü Haziran'da da Temmuz'da da daha düşük fiyata satmak zorunda kaldı. Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor. Çiftçi ve köylü olarak milletin efendisi olmaktan vazgeçtik. Sırtımıza daha fazla yük bindirilmesin yeter.'
Çiftçinin, bırakın stok yapmayı, borçlarını ödemek için daha tarladayken ürününü elden çıkardığını vurgulayan Bayraktar, "Çiftçi, köylü, üretici üretemezse kimin efendi olduğu görülür" dedi.


Kesinlikle yanlış


Buğdayda yüzde 30 fiyat artışı olduğu, fiyat artışının yüzde 50'yi bulabileceği iddialarının doğru olmadığını, ekmeklik buğday fiyatında, 2014 yılı hasat başlangıcından bu güne kadar yüzde 1,9 düşüş olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
'Ekmeklik buğdayda ton başına hasat başlangıcında 844 lira olan Türkiye ortalama fiyatı, 828 liraya indi. Son bir yılda buğday fiyatı yüzde 19,8, son 6 ayda yüzde 3 arttı. Buna karşın ekmek fiyatları son bir yılda yüzde 15,7 artarak kilogramda 2 lira 80 kuruştan 3 lira 24 kuruşa çıktı. Buğdayın ekmek maliyeti içindeki payı yüzde 21 dolaylarında. Buğday fiyatlarındaki artış da ekmek fiyatlarına yansımıştır. Yeni bir artışa gerek yoktur. Görüldüğü gibi yapılması istenen ekmek zammı için, buğday fiyatlarını bahane etmek kesinlikle yanlış. Çiftçinin piyasaya ürün vermediği ve stokçuluk yaptığı iddiaları da kesinlikle doğru değil.  Buğday hasadı tamamlanmak üzere. 19 milyon ton buğday hasat edilmiş ve bunun 13 milyon tonu piyasada işlem görmüş. Üretici hasat ettiği ürünün 13 milyon tonunu sanayiciye ve tüccara satmış. Çiftçi elinde buğday tutmamış. Hasadın başladığı günden bugüne kadar ülkemizin ihtiyacının 4 milyon ton civarında olduğu düşünülürse, piyasa ihtiyacından çok daha fazla buğday, üretici tarafından piyasaya arz edilmiş. Burada stokçuluk nerede? Çiftçinin, köylünün, üreticinin stokçuluk yaptığını kimse iddia edemez.'
Bayraktar, fındıkta rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatların arttığını, TZOB'un rekoltenin yaşanan don nedeniyle önemli oranda düşeceğini ve 371 bin 185 tonda kalacağı konusundaki rekolte tahminini daha önce duyurduğunu bildirdi.


DİP EKSPRES

Kuru incir rekoltesi belirlendi


İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, S.S. Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün katkıları ile gerçekleştirilen 2014/2015 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı.
Rekolte tahmin heyetince elde edilen sonuçlar, bugün saat 12:00'de İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda düzenlenecek toplantıda kamuoyuna açıklanacak.