Hafta başında kısa adı (İZİD) olan, İzmir İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur'un bir açıklaması dikkatimi çekti:
Söylediği özetle şuydu:
'Gençler çalışmak istemiyor!'
Genelde bu söze katılanın çok olduğunu düşünüyor ve biliyorum. Herkes nedense 'az iş, çok para!' sistemini benimsiyor...
Ya da kolaydan yana tavır alıyor. 'Az laf, çok iş!' sloganı da unutulmuş gibi. İZİD'in her ay en az 40 kişiye iş imkânı yarattığını belirten Başkan Feyyaz Sungur özetle şöyle diyor:
'Yaptığımız çalışmalarda ara eleman ihtiyacının yüksek olduğunu gördük. Piyasada iş çok ama gençlerimiz çalışmak istemiyorlar. Herkes masabaşı iş istiyor. Oysa ara eleman ihtiyacı var. Teknik meslek sahibi gençlerimizin sayısının artması gerekiyor.'
Belki de, İmam Hatiplere verdiğimiz değerin yarısının sanat okullarına gösterilmesini istiyor...
Çünkü kulislerde bu da konuşuluyor. Bu arada bana sorarsanız; Ben de aynı fikirdeyim...
Ama eline malayı, kerpeteni, ya da fırçayı alıp da 'ustayım' diyenlere, işyerini ve halkı aldatanlara da ne kadar karşı olduğumu söylemeye gerek yok!
Yakın zamanda kurulduğundan bu yana, İzmir İş Dünyası Derneği'nin etkinliklerine çok yer verdik ama Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur'un da, yönetim kurulu üyelerinin de pek farkında olduklarını sanmıyorum...
Bunu neden mi araya sıkıştırdım?
Artık herkesin doğruyu bilmesinden ve reklam için sahaya çıkmaması gerektiğine inandığım için...
Ve de birilerinin birilerine kızarak, aynen Balkan ülkelerindeki Türkler gibi dernek üstüne dernek kurmaları gibi. Sağınıza solunuza bakın dernekten geçilmiyor...
Bu konuyu da değişik zamanlarda ele almıştım...
Ama anlattıklarımın İZİD ile ilgisi yok; 'Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla' manasında...
Bu arada belirteyim:
İzmir İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur, sosyal medya hesaplarından da yaklaşık 2500 iş ilanı yayınladıklarını hatırlattı.

Seyahat sektörüne gelecek vizyonu

Teknolojisi ve hizmet kalitesi ile Türkiye seyahat acenteleri pazarında önemli bir konumda bulunan Amadeus Türkiye, 'Geleceği şekillendirmeye var mısınız?' etkinliğinde yoğun bir katılımla müşterileri, havayolları ve TÜRSAB ile bir araya gelerek seyahat sektöründeki gelişen trendleri ve yenilikleri paylaştı.
Teknolojide yaşanan gelişimin seyahat sektörünü nasıl etkileyeceğine dair bir sunum yapan Amadeus Türkiye Genel Müdürü Eric Willems, 'Bütün trendler yolcu isteklerine göre şekilleniyor. Sektörde yeni trendler, yeni oyuncular yer almaya başladı. Kişileştirme, yapay zeka, dijitalleşme bu trendler arasında yer alıyor. Artık seyahat edenler, o seyahatin deneyimini tüm ayrıntılarıyla yaşamak istiyorlar. Her şeyin kişiselleştirilmesini bekliyorlar' dedi.

İlk Türk şirketi

Yıldırım Holding şirketlerinden Yılport Holding, Amerika'da Mississipi Eyalet Liman İşletmesi ile imzaladığı niyet mektubu çerçevesinde yurtdışı operasyonlarını büyütmeye yönelik önemli bir adım attı. Küresel çapta liman operasyonları gerçekleştiren Yılport Holding, değerleme çalışmaları ve müzakereleri takip eden süreçte Amerika'nın en büyük limanlarından birinde faaliyet gösteren ilk Türk şirketi olacak.

DİP EKSPRES

Tansiyonumuz çok yüksek çıktı


Dünyada 1,5 milyardan fazla yüksek tansiyon hastası bulunurken, her yıl 7 milyon insanın yüksek kan basıncı nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Türkiye'de 19 milyona yakın kişinin yüksek tansiyon şikayeti olduğu saptanırken Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 20,3'ünde yüksek tansiyon görüldüğü tespit edildi. Bu arada ben de bir satır ekleyeyim:
İşadamları ve tacirlerin son zamanlarda tansiyon hastaları arasına katıldıkları da belirlendi.