Dikkatli olanlar kendilerine pay çıkarabilir.
Yakın zamanda yazarımız Gülseren E. Yeniçay, 'Finansbank'la ilgili bir yazıyı kaleme aldı.
Yasaları ve mahkemeleri düşünerek, doğrudan değil ama dolaylı yönden Finansbank'taki işleyişin durakladığından söz etti.
Hatta hesabı olanlara bile 'Kredi kartı' verilmediğini ve 'Mutlaka şubenize uğrayın!' gibi sudan bahaneler bulduklarını anlattı.
Düşünün, mudinin bankadaki ortak hesapta yüklüce parası var ama Finansbank'ın genel merkezdeki yetkilileri, 'kart isteğini' geri çeviriyor...
Daha düne kadar sokaktan geçene bile neredeyse zorla kart veren bankaları düşünün bir de bu işi yokuşa sürmeyi...
Demek ki, işin içinde iş varmış...
Perde arkasında, satış işlemleri tamamlanmak üzere olduğundan, seçim zamanı düşüncesi gibi çalışmalar rölantiye alınmış.
Yazarımızın dediği gibi meğer işin içinde iş varmış... Yani satış!


Çalışanlar endişeli!

Hepimiz biliyoruz; yılın son büyük satış haberi Finansbank'tan geldi.
Yunanlı NBG sermaye darboğazından kurtulmak için hedeflediği gibi Finansbank'ı Katarlı QNB'ye 2.75 milyar Euro'ya sattı.
NBG, Avrupalı otoritelere karşı 'sorumluluk için sattım' açıklamasını yaptı.
Katarlı QNB'den ise 'Türkiye için sabırsızlanıyoruz' mesajı geldi.
Böylece 1987 yılında Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan banka henüz 30 yılı doldurmadan 3. kez el değiştirmiş oldu.


Sorumluluk anlayışı

NBG 2006 yılında Finansbank'ın yüzde 46 hissesini Özyeğin'den 2.7 milyar dolar bedelle alarak Türkiye pazarına girmişti.
NBG'nin CEO'su Leonidas Fragkiadakis'in 'Hissedarlarımız ve Avrupa'daki otoritelere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere Finansbank'tan çıktık' ifadesi, Türkiye pazarından mecburiyetten çıktıkları şeklinde yorumlandı.
NBG yaptığı açıklamada, QNB'nin kendilerine Finansbank'ın içindeki 910 milyon dolarlık kredi dahil 3.5 milyar Euro ödeyeceğini duyurdu.
Böylece Finansbank'ın piyasa değerinin 2.75 milyar Euro olarak belirlendiği bu anlaşmayla NBG sermayesini 3.5 milyar Euro artırmış olacak. NBG resmi onayların alınmasını takiben satışın tamamlanmasıyla birlikte sermaye yeterliliğinin de yüzde 19.6'ya çıkacağını açıkladı.
2015 yılı üçüncü çeyrek kârı 673 milyon TL olarak gerçekleşen Finansbank'ın toplam aktifleri 90.4 milyar TL, kredileri 57 milyar TL ve mevduatı da 47 milyar TL. Özel bankalar arasında aktif büyüklük açısından 5. büyük özel banka konumundaki Finansbank'ın toplam özkaynakları 8 milyar 937 milyon TL. Bankanın 30 Eylül 2015 tarihi itibarı ile toplam 647 şube ve 13 bin çalışanı bulunuyor.


15 şirkete kayyum atandı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding ile organik bağı olduğu belirlenen 15 şirketteki inceleme sürüyor. Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce, bu 15 şirkete kayyum atandı.


İsimler belli

Karara göre, Kaynak Holding bünyesinde faaliyet gösterdiği belirlenen 31 şirket, bir vakıf ve bir derneğe atanan kayyumlar iş adamı İmran Okumuş, avukat Sezai Çiçek, bilişim uzmanı Hüseyin Yaşar, maliyeci Aytekin Karahan, basın ve halkla ilişkiler uzmanı Ertuğrul Erdoğan, vakıf ve dernek uzmanı İsmail Gülen ile vergi denetçisi Levent Küçük, bu 15 şirkette de görev yapacak.
Eski yöneticilerine görevden alındıklarına dair kararın tebliğ edilmesinin ardından 7 kayyum görevlerine başlayacak. Öte yandan, hakimlik kayyumlara şirket başına biner lira maaş ödenmesine karar verdi.


'Yalancı indirime' inanmayın!


Tüketici derneklerinin yetkilileri, 'yılbaşına özel indirim' adı altında müşteri çekip mevcut fiyat üzerinden satış yapanlara karşı vatandaşları uyardı.
Bazı bankaların SMS yoluyla tüketicilere faizli ve faizsiz kredi imkanı sunduklarını, fırsat gibi gözüken bu kredilerin aslında 2016 yılı boyunca tüketiciye kabus yaşatabileceği de savunuldu.
Uzmanlar,  tüketiciler geçmiş yılın muhasebesini yapıp hane halkı bütçesinde özellikle ne tür harcamalar yapıldığını, bunların hangilerinin gerçekten yerinde olduğunu, kredi kartı ve diğer borç miktarını gözden geçirmesinde yarar  olduğunu belirttiler.
Çoğu tüketicinin, 2016'da borçlanmak bir yana, eski borçları ödemek için bile ciddi külfete katlanma ihtiyacının ortada olduğu da açıklandı.
100 bin liraya varan banka kredilerinin yanında bir de 'yalancı indirimler' olduğuna dikkati çeken tüketici dernekleri, bunların tüketimi teşvik ederek ihtiyaç fazlası pek çok harcamaya sebep olduğunu belirtti. Alışveriş merkezlerinde özellikle '3 al, 2 öde' şeklinde indirim ve taksit kampanyalarının 'tuzak' niteliğinde olabileceğini dile getiren Ağaoğlu, bunun gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Bazı mağazaların 'özel yılbaşı indirimi' diye 100 liralık ürünü önce 250 liraya yükselttiğini, daha sonra yüzde 50 indirim yaparak hedeflediği fiyat üzerinden satış yaptığına işaret eden dernek yöneticileri, 'Bizler de 'nasılsa taksit, özel indirim, mağaza kartına yüzde 50 indirim var' diyerek alışveriş yapıyoruz. 250 lira yaptığı 100 liralık ürün 125'e düşüyor. Burada da 'yüzde 20 indirim var' diyor, 125 liranın yüzde 20'sini indiğin zaman gerçek fiyatı olan 100 liraya alıyorsunuz ama bu yüksek indirimli aldığımızı zannettiğimiz ürün, önümüze konan bu cazip önerilerden ötürü gerçekten ihtiyacımız mı değil mi, onu da fazla düşünmüyoruz. Bu 'yalancı indirimlere' kanmayın, kredilerden ve borçlanmaktan uzak durun' şeklinde konuştular.


Müşterilerini yüz yüze dinledi

AvivaSA, 'Müşterimi Dinliyorum, Geleceği Değiştiriyorum' konseptiyle gerçekleştirdiği etkinlikler dizisinde; Bursa, İstanbul, İzmir ve İzmit'teki müşterileriyle bir araya geldi.
AvivaSA yönetim kadrosu ve 250 genel müdürlük çalışanı, 600 müşteriyle yüz yüze görüştü.
Bu görüşmelerin sonuçları doğrultusunda hayata geçirilecek uygulamalarla, müşteri memnuniyetinin en üst seviyeye taşınması hedefleniyor.
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lider şirketi AvivaSA Emeklilik ve Hayat, müşterilerini daha yakından tanımak, ihtiyaç ve beklentilerini belirleyerek daha iyi hizmet sunmak amacıyla Bursa, İstanbul, İzmir ve İzmit'teki müşterileriyle bir araya geldi.


İzmir'e özel hediyelikler

Türkiye'nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında kurulan ÇEKÜL Vakfı'nın, Miras Koleksiyonu'nda yer alan İzmir, Ödemiş Birgi Ulu Cami desenli özel tasarım hediyelik serisiyle, yeni yılda hem sevdiklerinizi hem de doğayı mutlu edebilirsiniz.
ÇEKÜL Vakfı, kuruluşunun 25. yılına özel hazırladığı 'Miras' koleksiyonu ile; Anadolu'nun zengin kültürel dokusunu birbirinden şık ürünlere dönüştürerek beğeniye sunuyor.
İzmir Ödemiş Birgi Ulu Cami desenli özel tasarım serisi; el çantası, kalemlik, kitap ayracı ve defterden oluşuyor. Mimari mirasımızın detaylarından görseller taşıyan Miras Koleksiyonu değerlerimizi geleceğe taşıyor.
Doğa dostlarının, yeni yılda sevdiklerine gönül rahatlığıyla armağan edebilecekleri ÇEKÜL Miras Koleksiyonu, İzmir Ödemiş Birgi Ulu Cami Serisi 5 ile 25 TL arasında değişen fiyatları ile yeni yıl için eşsiz hediye seçenekleri sunuyor.


Darphane her gün altın vermeye başladı

Altında spekülatif hareketlerin önüne geçmek için yeni bir adım atıldı.
Daha önce salı günü talepleri alıp perşembe günü siparişleri teslim eden Darphane, bundan böyle hafta içi her gün piyasaya altın veriyor.
Yaz aylarında düğün mevsimi nedeniyle taleplerin artmasına bağlı olarak bu takvimin aksadığını, bu aksamanın da spekülatif ortam oluşturduğunu belirtebiliriz.
Bundan dolayı işletmesi olmayan kişilerin bile kayıt dışı, başkaları üzerine yüklü miktarda Cumhuriyet altını siparişi vererek, altının basımını zorlayıp geciktirdiğini, bu kişilerin böylece stoklarındaki altını da piyasaya daha yüksek fiyattan sattıklarını söyleyebiliriz.
Darphane, altın basımında ürüne göre belirli bir ücret alıyor.
Kurum; çeyrek, yarım ve tam gibi ziynet altının basımında kilogram başına yaklaşık 15 gram; kalın çeyrek, kalın yarım diye tabir edilen Cumhuriyet altınında ise 11 gram civarında fire alıyor.
Piyasanın da bu firenin üzerine toptanda normal zamanlarda 50, maksimum 100 dolar fiyat farkı aldığını söyleyebiliriz.
Darphane'nin grevde olduğu dönemde ise çeyrek altının kilo başına işçilik ücreti 6 bin liraya kadar çıkmıştı.


Viking Temizlik'e 2 ödül

Çevreye en duyarlı Egeli işletmelerin başında gelen Viking Temizlik ve Kozmetik A.Ş. 2 kategoride birden ödüle layık görüldü.
Türkiye ve dünyanın önde gelen şirketlerinin yarıştığı 'ÇEVKO Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri' 15 Aralık tarihinde  gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.
Pazarlama ve İletişim Grup Müdürü Gökçe Hatipoğlu sürdürülebilir çevre politikalarının  Viking Temizlik için önemini şu şekilde özetledi ; 'Sürekli iyileştirme kavramı içerisinde mevcut faaliyetlerimizi yürütürken, hammadde, doğal kaynak, enerji tasarrufu ve atık geri kazanımı ile ilgili teknolojileri takip etmekte ve uygulamaya yönelik olarak değerlendirmekteyiz. 
Doğal kaynaklarımızın kıymetinin, sonraki kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmanın sorumluluğunun bilincindeyiz. Tüm bu süreçlerde yaptığımız çalışmaların yanı sıra ağaçlandırma projelerimiz ile bu ödüllere hak kazanmak çok sevindirici. Ürettiğimiz tüm ürünlerin etiketlerinde yeşil nokta sembolünü kullanarak tüketicileri bilinçlendirme çalışmalarımız devam edecektir.'


İtalyan ISVEA şimdi de Uşak'ta

Uşak'ta ilk mağazasını açan İtalyan ISVEA, Türkiye genelinde toplam 37 satış noktasına ulaştı.
İtalyan ISVEA, Türkiye genelindeki 37. satış noktası ile hızlı büyümesini sürdürüyor.
Geniş ürün yelpazesi, kalitesi ve farklı fonksiyonel yaklaşımları ile banyoları keyifli bir yaşam alanına dönüştüren ISVEA, uluslararası ödüllere sahip İtalyan tasarım gücünü yansıttığı koleksiyonlarını Uşak'taki ilk satış noktasında tüketicilerle buluşturuyor.
İç Ege Bölgesi'nde Batı ve Orta Anadolu'yu birbirine bağlayan Uşak ilinin merkezinde yer alan ve 330 metrekarelik showroom ile büyük bir teşhir alanına sahip olan Özbilgin Ticaret'in açılışına Uşak ili üst düzey protokolü; vali, belediye başkanı, il genel meclis başkan ve üyeleri, belediye meclis üyeleri, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ve mağaza sahiplerinden Serkan Yaman'ın açılış konuşmalarını yaptığı törenin ardından showroomda sergilenecek ISVEA markalı banyo mobilyaları ve vitrifiyeler ile gömme rezervuar ürün grupları tüm konuklara tek tek tanıtıldı.

***

DİP EKSPRES

GittiGidiyor zirvede!

'Türkiye'nin En Beğenilen Şirketleri' listesinde GittiGidiyor, bu yıl rakiplerini geride bırakarak birincilik koltuğuna oturdu.
Yapılan araştırma kapsamında iş dünyasını temsilen 700'ün üzerinde şirketten 1.602 yöneticiye ulaşıldı. 3 ay boyunca saha çalışması süren araştırma CAWI (bilgisayar destekli web görüşmesi) tekniği ile yapıldı.
Araştırmada sektörlerin en beğenilen şirketleri sadece ilgili sektörün temsilcilerinin yanıtları ile belirlendi.
Ankete katılan yöneticilerden, sektörünün en beğenilen şirketini belirtirken 'kendi şirketi dışında' yanıt verilmesi istendi. Yöneticilerden gelen yanıtlar sonucunda GittiGidiyor, bu yıl rakiplerini geride bırakarak e-ticaret kategorisinde birincilik koltuğuna oturdu. GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, GittiGidiyor olarak her alanda çok başarılı bir yıl geçirdiklerini belirterek 2015 yılını %51 büyüme ile kapattıklarını söyledi.