Pazar günü ne yapılır?
Tek sözcükle, 'keyif' diyebilirim.
İzmir'de ve Ege'de havaların maşallahı var...
Daha düne kadar, 'Yaz gelmeyecek mi?' diyorduk.
Ama bu hafta kırlar ve eğlence merkezleri doldu.
Belki de hiç kimse gününü, pazarını mutfakta geçirmeyecek.
Ama ben yine de mutfakta işinize yarayacak püf noktalardan söz etmek istiyorum.


Kesip saklayın!

* Mutfağınızda hamur işlerinde kullanılmak üzere cam veya gıdaya uygun malzemeden yapılmış bir hamur kabınız olsun.
* Hamur işlerinde başarı için ölçüler önemli. Bu nedenle un, yağ, şeker gibi malzemeleri ölçerken aynı su bardağını, aynı fincanı veya kaşığı kullanın.
* Beklemesi gereken hamurların üzerini örtmek için temiz ve pamuklu bir hamur beziniz elinizin altında olsun.
* Hamuru bekletirken dış kısmının sertleşerek kabuklanmaması için üzerini nemli bezle örtün.
* Mayalı hamurları kabarıncaya kadar bekletirken ortamın oda sıcaklığından daha sıcak olmasına dikkat edin. Bu nedenle soba veya kalorifer yanında bekletin. Bu mümkün değilse fırını 50 dereceye getirip 5 dakika ısıtın. 5 dakika kadar bekleyip hamuru fırının içinde mayalanmaya bırakın. Hatta fırınınızın yoğurt mayalama ayarı varsa onu da kullanabilirsiniz.
* Un, kabartma tozu, maya, süt ve yumurtanın taze olmasına dikkat edin. Kullanım tarihi geçmiş olan maya ve kabartma tozları hem hamura acılık verir hem de istenilen sonuç elde edilemez.
* Fırın sıcaklıklarına ve fırınınızın pişirme şekline dikkat edin. Eğer alttan ısıyı fazla veriyorsa tepsiyi önce orta bölmede 10 dakika pişirin, sonra üst bölmeye alıp pişirmeye devam edin. Isısı üstten fazla geliyorsa, yine önce orta, sonra alt bölmeye alarak pişirme dengesini sağlayın.

Kullanılacaklar!

* Kek hamuru tarzındaki hamur işlerinin pişip pişmediğini kontrol etmek için çöp şiş, kürden veya ince uçlu bir bıçak kullanabilirsiniz. Pişme süresinin sonlarına doğru kekin orta kısımlarına doğru kürdanı veya bıçağın ucunu hızlı bir hareketle batırıp çıkarın. Eğer hamur yapışmış olarak çıkarsa henüz pişmemiş demektir. Temiz çıkarsa pişmiştir.
* Hamur işlerinde başarı için fırın sıcaklığı çok önemli. Hamurunuzu hazırlamaya başlarken fırını çalıştırın ve istenilen dereceye ayarlayarak ısıtın. Fırın tam olarak ısınmadan hamuru fırına koymayın.
* Hamuru fırına verdikten sonraki ilk 10-15 dakika içinde fırın kapağını asla açmayın. İlk kontrolü 15 dakika sonra yapın ve asla sık sık açıp bakarak fırının ısısını kaybettirmeyin.
* Margarin ve tereyağın tazeliğini korumak için buzdolabında ve kendi ambalajında saklayın.
* Margarinin oda sıcaklığında yumuşaması için hamuru yapmadan en az 1 saat kadar önce buzdolabından çıkarın. Mikrodalga fırınınız varsa donuk ürün çözme programında 2 dakika çevirerek yumuşatabilirsiniz.
* Margarini erimiş olarak kullanacaksanız çok kısık ateşte eritin ve biraz ılındıktan sonra hamura ekleyin. Eritmeden önce küçük parçalar halinde kesin.
* Yaş veya kuru mayayı ılık su veya ılık sütte 1 çay kaşığı şeker ekleyerek eritin ve 10 dakika beklettikten sonra una ekleyin. Mayalanmayı sağlaması bakımından önemli.
* Yumurta akını çırparken bir tutam tuz eklerseniz daha iyi kabarır.
* Merdane ya da oklava ile hamur açacağınız zaman, hamurun yapışmaması ve düzgün açılması için zemini unlayın. Ara sıra merdaneyi ve hamurun üzerini hafifçe unlayın.
* Kek hamuru tipindeki sıvı hamurları mikserle çırpın. Mikser yoksa tel çırpıcı kullanın ve hamurun iyi kabarması için sürekli aynı yönde karıştırın. Un ekledikten sonra mikser kullanmayıp spatula ile yavaşça kırıştırın.
* Yumurtaları buzdolabında ve sivri kısmı altta kalacak şekilde muhafaza edin. Böylece yumurtadaki hava boşluğu büyümez ve daha uzun süre taze kalırlar.
* Hazırladığınız, keklerinizi taze olarak saklamak için iyice soğuduktan sonra alüminyum folyo ile kaplayın.
* Kurabiyeleri, tazeliğini muhafaza etmesi için ağzı kapanan metal kutu veya cam kavanozda saklayın.* Böreklerin tazeliğini koruması için soğuduktan sonra üzerini streç folyo ile kapatın.

Yine unutmayın

Kestaneleri pişirmeden önce bir saat kadar suda bekletirseniz kabukları daha kolay ayrılır.
Ceviz, fındık, badem gibi doğal kuru meyveler oda sıcaklığında çok çabuk bozulur ve böceklenme yapar. Kavanoza koyup buzdolabında veya ısı almayan serin bir kiler dolabında saklayın.
Kişniş, keten tohumu, kakule gibi baharatları öğütmek için evinizde kahve değirmeni tarzında bir değirmen bulundurun.
Pişireceğiniz etleri yumuşatmak için sütte bekletebilirsiniz. Etleri bir miktar süte yatırıp üzerine kaplayın ve 2 saat kadar buzdolabında tutun.
Evde yoğurt mayalamak için cam şişelerde satılan günlük pastörize süt kullanın.
oğurt mayaladığınızda buzdolabında koymadan önce tamamen soğuyup soğumadığına bakın. Eğer hala elinize sıcağa yakın bir ılıklık geliyorsa tamamen soğuyunca dolaba koyun. Aksi halde yoğurdunuz sulanma yapabilir.
Elinizdeki, bıçağınızdaki sarımsak soğan kokusunu gidermek için biraz limon suyu veya sirke kullanın. Sonra durulayın.
Pilav yapacağınız pirinci soğuk su ile ıslatıp 10 dakika bekletmeniz yeterlidir. Yıkayın ve tamamen süzün.
Beşamel sos yaparken renginin beyaz kalması için tereyağını yakmadan eritin ve unla yağı çok üzün süre kavurmayın. Soğuk süt kullanın. İçine karabiber atmayın.
Yoğurtlu, yumurtalı çorba terbiyelerinin kesilmemesi için sıcak çorba suyu ile ılıştırmadan tencereye eklemeyin. Çorba suyundan birkaç kepçe alıp terbiyeye karıştırın. Sonra ılınmış terbiyeyi çorbaya ekleyin.

*****

MENEKŞE

Kadına şiddet tiyatroda 

 
Füsun Demirel'in yıllar sonra tiyatro oyunculuğuna döndüğü 'Evim! Güzel evim!' Oyunu kadına karşı şiddeti anlatan ve mücadeleyi vurgulayan önemli bir oyun. Oyundan sonra Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile yapılan söyleşide kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri ve çözümleri konuşuldu.
Aile içinde kadının yerini anlatan ve kadına şiddeti gözler önüne seren 'Evim! Güzel evim!' Oyunu Acıbadem Tıp Fakültesi öğrencilerinin organizasyonu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun da katkılarıyla sergilendi.
Füsun Demirel'in 22 yıl sonra tiyatro oyunculuğuna geri döndüğü oyunda hepimizin evlerinde yaşadığı, sıklıkla gördüğü ancak şiddet olarak nitelendirmediği durumlar gözler önüne seriliyor.
Oyundan sonra Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuyla bir söyleşi yapan oyuncular, kadın cinayetlerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının önemini konuştu.
Kadın cinayetlerinin durdurulması için verilen mücadelede ceza indirimlerinin kaldırılmasının önemi izleyiciler ve oyuncular tarafından da vurgulandı. Platform Genel Temsilcisi Gülsüm Kav'ın katıldığı söyleşide kadın cinayetlerinin çözümü ve verilen mücadelenin her alana, toplumun her noktasına yayılması gerektiği konuşuldu.

***

KILÇIK

*- Sarılmak için. Önce yürek gerekir. Kollar sonraki iş!

*- Aşık olmakla sevmek arasındaki farkı sormuşlar:
Şems Cevaplamış:
'Senin baktığına herkes bakar, ama senin onda görebildiğini herkes göremez.
Herkes aşık olabilir, ama hiç kimse senin gibi sevemez.
Tek fark sensin!
Seni özel kılan; sevdiğin değil, sevginiz!..