Biliyorsunuz maden mühendisiyim...
Aynı zamanda iş güvenliği uzmanıyım...
Ve 2014 yılında gerek maden faciaları ve işyeri güvenliğiyle ilgili tüm çalışmaları ve gelişmeleri yakından ve içinden takip etme imkanım oldu.Bu konuda çok şey söyleyebilirim.
Ancak önce bir yetkilinin görüşünün özetini sizinle paylaşayım:
Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli iş yapan 100 işletmeden 67'sinin Allah'a emanet iş yaptığını, hala iş güvenliği uzmanı bulundurmadığını ve iş kazası yaşama olasılıklarının da çok yüksek olduğunu belirtti.

 
Nedense hala önemsenmiyor

Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli iş yapan 670 bin işletme bulunuyor.
Bunların ne yazık ki, 450 bininde halen iş güvenliği uzmanı bulunmuyor. 6331 sayılı kanuna göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmamanın cezası yaklaşık olarak aylık 14 bin TL. Ancak bu cezalarda artış yapılacak. Artış sonrası ceza tutarı 56 bin TL civarında olacak.


Önemli hatırlatmayı yapayım!

Ayrıca daha önce iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmayan işletmeler için 3 aylık af süresi açıklanmıştı.
Bakan Faruk Çelik'in iki gün önceki açıklamalarındaki ayrıntıyı Haber Ekspres'te vermiştik.
Bu açıklamada önemli olan ve dikkat çeken, af süresinin 3 ay daha uzatılması.
Bu arada eski borçlar ve yükümlülükler de dikkate alınmayacak.
Ancak üç ay sonra öylesine büyük cezalar geliyor ki, söylemeye dilim, yazmaya elim gitmiyor.

 
2015'de inşallah geri kalır!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Sayıştay'ın Soma'daki Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi (ELİ) denetim hesaplarında tespit ettiği usulsüzlükleri açıkladı.
Milletvekili Öz, 'TKİ'nin sınırlı sorumlu kuruluşu Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi kayıtlarında, müesseseye ait 8 arazinin sadece 1'er TL bedelle 8 Liraya, bir binanın ise sadece 43 bin liraya Soma Belediyesi'ne usulsüzce devredildiği tespit edildi.' ifadesini kullandı.
Toplamda 55 bin metrekare alanın belediyeye devredildiğini açıklayan Öz, 'Sayıştay'ın müessese hesaplarında bu kayıtların kanuna ve mevzuata uygun biçimde açıklanamadığı belgelendi.' ifadesini kullandı.
Bu önemli açıklamada nedense sadece Haber Ekspres'te yer aldı.

 
Açığa çıkarıldı

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Milletvekili Öz, Soma'da Sayıştay'ın TKİ, TTK, ELİ ve Soma Kömürleri AŞ için birçok usulsüzlüğü daha tespit ettiğini vurgulayarak, Soma Komisyonu'na yazdıkları muhalefet şerhindeki tüm siyasi, ekonomik ilişkiler ağının Sayıştay bünyesinde de tek tek açığa çıkarıldığını belirtti.

 
Nasıl oluyor?

Sakine Öz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ'a şu soru önergesini yöneltti:
'Soma Maden Faciası'nın ardından yetki ve sorumlulukları, hesapları ve kayıtları daha fazla gündemde olan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sınırlı Sorumlu Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi (ELİ)'nin Sayıştay tarafından yapılan 2013 yılı Denetim Raporu kapsamındaki tespitleri, müessese hesapları üzerindeki tartışmayı derinleştirmiştir.
Müesseseye ait gözüken 8 parselin 1'er TL'lik iz bedel üzerinden toplamda sadece 8 TL, ayrıca üstünde bina bulunan bir parselin ise sadece 43.050 TL bedelle kayıtlardan çıkarıldığı görülmüştür.
Kayıtlardan çıkarılan bahse konu 9 arazinin, toplamda 54.586 metrekare arsanın kayıtları incelendiğinde, devredilen arsa ve binanın Vergi Usul Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine uygun kayıt tutulmadığı tespit edilmiştir.
ELİ Müessesesi, Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298inci maddesi uyarınca 31.12.2003 tarihi itibarıyla parasal olmayan kıymetlerini (gayrimenkulleri dahil) enflasyon düzeltmesine tabi tutmasına karşın, 8 TL'ye devredilen bu arsaların enflasyon düzeltmesi yapılmadan, gerçek değerleri hesaplanmadan ve kanunlara aykırı biçimde kayıtlardan çıkarılması manidardır.

 
İzmir ile Soma arasındaki fark

İzmir'de, belediyeye ait lokantaların, halka ucuz yemek veremeyeceğini belirtenler, hatta ceza kesenler, acaba Soma'daki bu durum karşısında ne yapacaklar?
Buna göre; ELİ'ye kayıtlı ve yasalara, muhasebe ilkelerine, gerçek değerlere aykırı biçimde devredildiği tespit edilen 9 taşınmazın listesi, ELİ kayıtlarına giriş tarihi nedir?
ELİ'ye ait bir bina, hangi hesaplamalara göre 43.050 TL değerde tespit edilmiştir; değerleme tespitlerinde hangi yol ve usuller izlenmiştir; bahse konu bina hangi amaç kapsamında Soma Belediyesi'ne devredilmiştir?
Soma Belediyesi'ne 8 TL'ye devredilen bu arazilerin devir kapsam ve amacı nedir?
Sayıştay raporunda yasal mevzuata uygunluğu bulunmadığı saptanan 1 TL lik arsa bedelini nasıl açıklıyorsunuz?
Müessesenin Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında, bağış ve yardımlarının toplamının, o yıla ait kurum kazancının %5?ine kadar olan kısmının, kurum kazancının tespitinde indirilmesi mümkünken, bu tür giderlerin indirim konusu yapılmamasının nedeni nedir?'
Bu arada küçük bir saplantı yapayım:
Soma Belediyesi AKP'nin elinde...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kapatılan Özel İdare Malları'ndan nasibini alamazken, bazı AKP'li belediyelere böylesine daha doğrusu halkın diliyle 'kıyak' yapılıyor.

 
Her derde deva!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, ilaç olmadığı halde sağlığa iyi geldiği iddiasıyla tanıtılan, halkı yanıltan reklamlarla ilgili yeni süreç başlatıldığını, Kurulun bunları yayınlayanlarla ilgili müeyyide kararı almasının ardından, dosyanın, suç duyurusu için Sağlık Bakanlığına, diğer ilgililere etkin cezalar uygulanması için de Reklam Kuruluna gönderildiğini bildirdi.
Dursun,  gıda takviyesi ve bitkisel ürünlerle ilgili 2 yıldır halkı yanıltıcı ve aldatıcı reklamlar üzerinde hassasiyetle durduklarını, bu konuda belirli bir noktaya geldiklerini ancak hala bazı kuruluşların bu reklamları yayınlamayı sürdürdüğünü ifade ederek, bu ürünlerle ilgili kesinlikle Sağlık Bakanlığının onayı bulunmadığına dikkati çekti.
Cinsel performans artırıcı olduğu iddia edilen ürünler konusunda da tanıtımlar yapıldığını, bu reklamların da yanıltıcı nitelikte olduğunu vurgulayan Dursun, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Bu nitelikteki yayınları takip ettiğimizde müeyyide uyguluyoruz. Fakat uyguladığımız müeyyideler şu andaki durum açısından baktığımızda çok sonuç alıcı gözükmüyor.
Bundan dolayı bu dosyalarımızı aynı zamanda Sağlık Bakanlığına da gönderiyoruz. Torba Kanun'da yapılan düzenlemeyle getirilen hapis cezası nedeniyle ilaç olmadığı halde ilaç gibi tanıtımı yapılanlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak için bütün dosyalarımız Sağlık Bakanlığına gidiyor bizden sonra. Ayrıca bir aydır bu dosyaları aynı zamanda Gümrük ve Ticaret  Bakanlığına bağlı Reklam Kuruluna da gönderiyoruz. Bu kurulun yetkileri daha fazla. Onlar yayını durdurma yetkisine sahip.
Sadece onu yayınlayan medya hizmet sağlayıcısına değil, aynı zamanda o reklamı üretene, o ürünün sahibine, reklam formatına getiren ajans gibi değişik kesimlere de yüklü para cezaları, yayın durdurma, toplatma ve benzeri cezalar verebiliyor. Sayın Bakan'la konuşmuştum, ilgileneceğini ifade etmişti, o nedenle aşağı yukarı bir aydır dosyalarımızı Reklam Kuruluna da gönderiyoruz.'

 
***

DİP NOT:

Bir süre İzmir'den uzaklaşıyorum


Değerli okurlarım; Haber Ekspres'te uzun süredir birlikteyiz. Bu günden itibaren, belki de uzun süre ayrı kalacağız. Şimdilik bir yurtdışı seyahatim var. Belki uzayacak. Bu süre zarfında yoğunluk nedeniyle sizlerle birlikte olamayacağım. Aslında bu bir veda yazısı değil... Soluklanma ve ara verme... En kısa sürede yine görüşmek dileğiyle...