Yabancı bankaların Türkiye'ye olan sevdası bitmiyor.
2001'den bu yana 37 Türk banka ile ortaklık için 21 milyar dolardan fazla harcayan yabancıların sektördeki payı artıyor.
İspanyollar, Garanti Bankası'nda direksiyonu ele aldı.
İspanya merkezli Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) 2010 yılında ortak olduğu Garanti Bankası'ndan yüzde 14.89 oranında daha hisse almak için Doğuş Holding ile anlaştığını açıkladı.
Anlaşmayla birlikte İspanyol BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki payı yüzde 25.01'den yüzde 39.9'a yükseldi.
Garanti'de yüzde 24.89'luk paya sahip olan Doğuş Holding'in ise bu satışa rağmen nitelikli hissedar olarak kalmaya devam edeceği ve hisse oranının yüzde 10 üzerinde olacağı kaydedildi.
Doğuş Grubu, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 14.89'una tekabül eden toplam 625 milyon 380 bin nominal TL'lik Garanti Bankası hissesini BBVA'ya satmak üzere 19 Kasım'da hisse devir sözleşmesi imzaladı.

 
Cesaret var,  plan yok

Bu yıl 4'üncü kez düzenlenen G3 Forumu'nun başından bu yana destekçisi olan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 'Her yıl girişimci adaylarının profili gelişiyor. Örneğin bu yıl en iyisiydi. Fotoğraf çektirmek isteyenlerin sayısı daha azdı. Yani bu yıl ünlü bir işadamı ile fotoğraf önemli bir katma değer değildi. Daha hedefi, ne istediğini bilenler gelmiş. Biz de onlara şunu ya da bunu yap demek yerine doğru networkle buluşturduk' dedi. Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi çalışmalarına uzun zamandır katkı sağlamaya çalıştığını söyleyen Ali Sabancı, genç girişimcilerin ve girişimci adaylarının ortak özelliğini 'Cesaret var ama planlama yok' şeklinde özetledi.

 
Piyasa faizde indirime hazır

Merkez Bankası'nın faiz indireceği beklentisi, tahvil-bono piyasasında faizi bir yılın en düşük seviyesine çekti.
13 Temmuz 2016 vadeli iki yıllık gösterge tahvilin faizi, yüzde 8'in altına gerileyerek Kasım 2013'ten bu yana ki en düşük seviyeye indi.
Hızlanan yabancı girişi, doların da içeride değer kaybetmesine neden oldu.
Son üç haftada 2 milyar dolarlık yabancı girişi olurken, dolar  2.2197 TL ile iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. 4 yılın en düşük seviyesinde bulunan petrol fiyatlarının, enflasyon ve cari açığı düşüreceği beklentisi son dönemde Türkiye'nin pozitif ayrışmasına neden oldu. Ocak ayında faizi bir gecede 5.5 puan artıran fakat 8 ayda sadece 1.75 puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimine gideceği beklentisi, son dönemde piyasa tarafından da satın alınmaya başlandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), cuma günü açıklayacağı gözden geçirmesinden olumlu bir sonuç çıkacağı beklentisi de faizdeki düşüşü destekledi.

 
Dünyanın enerji politikaları

Bu yıl 6'ncısı yapılan Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi, 'Zor Zamanlarda Yol Almak' başlığı ile 'Zirve Öncesi Diyaloglar' oturumu ile başladı.
Zirvenin ilk günü, 20 Kasım'da açılış konuşmasını, Atlantik Konseyi Başkan ve CEO'su Frederick Kempe yaptı.
İlk güne, Enerji Bakanı Taner Yıldız, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi John Bass da konuşmacı olarak katıldı.
İklim, enerji, kaynakların değerlendirilmesi gibi konuların ele alınacağı oturumların ikinci gününde, enerjinin yer aldığı 'İstikrarsız Bölgede Siyasi Dönüşümün Yönetilmesi' konusu işlenecek.
Bu çerçevede Enerji arzındaki tehlikeler, enerji merkezlerindeki riskler ile Orta Doğu'da yaşanan karışıklığın yeni dönemde dünya ekonomilerini nasıl şekillendireceğine dair görüşler de yer alacak.
Arnavutluk, Bulgaristan, İspanya, Irak, Romanya, Özbekistan, Polonya, ABD, Suudi Arabistan gibi ülkelerden konuşmacıların yer aldığı zirveyi onlarca kişi izliyor.

 
Lobi faaliyetleri için

ABD Ticaret Odası'nın Brüksel'in ardından yurt dışındaki ikinci bölgesel ofisi İstanbul'da açıldı.
Ofis sayesinde Türk iş adamları, hem dünyanın dört bir yanındaki iş imkânlarına rahatlıkla ulaşabilecek, hem Amerikalı yatırımcılara Türkiye'deki fırsatlar anlatılacak hem de ABD'de lobi faaliyetleri daha kolay yürütülecek.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Şişli'deki Genel Merkez Binası'nda ABD Ticaret Odası Bölgesel Ofisi adıyla faaliyet gösterecek merkez için Mutabakat Zaptı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ABD Ticaret Odası Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Myron Brilliant arasında imzalandı.
İmza törenine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter ile Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li şirketlerin yöneticileri de katıldı.
Hisarcıklıoğlu, ABD'nin artık 10 bin kilometre ötede değil, İstanbul'un merkezinde olacağını belirterek, 'AB ile ABD arasındaki TTIP (AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) müzakerelerinde Türkiye'nin de yer almasına yönelik olarak ABD nezdinde yaptığımız lobi çalışmalarında da bu ofis bizlere büyük fayda sağlayacaktır' dedi.

 
İnovatif danışman

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ekonomi başdanışmanı Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay oldu. Ekonomi başdanışmanı olarak Günay, Başbakan Davutoğlu'nun geçen haftasonu G20 zirvesi için gittiği Avustralya ve sonrasındaki Filipinler gezilerinde ilk kez resmi heyet üyesi olarak yer aldı.
Boğaziçi Üniversitesi ekonomi mezunu olan Günay, doktorasını ise ABD'de Vanderbilt Üniversitesi'nde yaptı.
Günay'ın eğitimcilik dışında ikinci bir şapkası var ki o da inovasyon. Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Günay ve merkezinin hedefi kalkınmanın ve büyümenin merkezine inovasyon ve Ar- Ge'yi yerleştirmek.
Yani tam da Başbakan Davutoğlu'nun önceki hafta ilk eylem planını açıkladığı öncelikli dönüşüm programının hedeflediği teknolojik ve bilgi tabanlı büyüme modeli üzerinde aslında Günay ve ekibi 2011'de kurdukları merkezde dört yıldır çalışıyorlar.
Başbakan Davutoğlu öncelikli dönüşüm programını açıklarken özellikle insan odaklı kalkınma konusuna çok önem verileceğini vurguluyor ve 'Türkiye'nin iki önemli kaynağı insan ve coğrafya. İnsan kaynağının nitelikli hale gelmesi dönüşümün ana unsurudur. Teknolojik bir dönüşüm sürecindeyiz. Bunları yönetme kabiliyetinin geliştirilmesi gerekir. Bu da ancak Ar-Ge ve inovasyon ile olur' diyordu.

 
Yazılım ihracatı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Bakanlığımız bünyesinde kurduğumuz bilişimci bilgi sisteminde 2013 yılı verilerinde şu anda yazılım sektörü ülkemizde yaklaşık 6.8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı' dedi.
Bakan Işık, 'Yazılımla ilgili farkındalığın oluşması ve yazılım konusundaki gerekliliği açısından da artık toplumda ciddi bir bilinç var. Artık çok şükür yazılım ihracatı dediğimiz zaman artık toplum ne olduğunu biliyor' dedi.

 
***

SON NOKTA

Lansman 23 Kasım'a uzatıldı


Çeyrek asırdır Karşıyaka'da faaliyet gösteren Katal İnşaat'ın yeni projesi 'Stüdyo 35' İzmirlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
15 Kasım'da lansmana çıkan Stüdyo 35 evlerinin yüzde 30'u satıldı. Yoğun ilgiden dolayı çok memnun olduklarını ifade eden Katal Şirketler Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Tahsin Şahin lansmana özel fırsatların 23 Kasım'a kadar devam edeceğini açıkladı.
Katal Şirketler Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Tahsin Şahin, 'Çiğli Hava Üssü'nde ve Organize sanayi bölgesinde çalışan çok sayıda kişiye hitap etmeyi amaçlıyoruz' dedi.