2018 yılı ramazan ayı teması belirlendi "israf olmasın"...

Çok güzel, çok yerinde ve harika bir slogan, "israf olmasın"...
Herkesin dilinde olan, ama tatbiki mümkün olmayan muhabbet "israf olmasın"...
Bir yanda açlık, yoksulluk ve sefaletin pençesinde kıvranan milyonlarca insan,
Diğer yandan çılgınca bir tüketim ve sınırsız israf...
Beş yıldızlı otellerde, kuş sütünün eksik olmadığı iftar sofraları,
Diğer tarafta "bu sahura kalsın" çabaları...
Sadece yeme - içme de mi israf?
Hayır...
Ramazan vesilesiyle yapılan etkinliklerde, bir gösteriş bir eğlencedir almış başını gidiyor...
Maalesef çok büyük bir kesim, bu mübarek ayın özüne aykırı hareket ederek israfta sınır tanımıyor.
Yıllardır herkesin eleştirdiği, ama bir türlü yapmaktan geri kalmadığı "israf" bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığının ramazan ayı sloganı oldu.
"İsraf etmeyin"
Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş, özetle şunları söylüyor:
Kur'an'ın cimriliği eleştirmekle birlikte saçıp savurmayı da şiddetle yasaklayan makul bir dengenin varlığı açıkça görülmektedir. Bu ölçü ihlal edildiğinde hayatın dengesi bozulmakta ve insan her şeyden öte kendisine ve geleceğine kötülük yapmış olmaktadır. Bugün küresel boyutta sefaletin yaşandığı yeryüzünün en temel sorunlarından biri olan israf hayatın birçok alanına maalesef sirayet etmiştir. Nitekim ormanlar, akarsular ve bütün doğal unsurlarıyla tabiat, insanın sorumsuz ve hoyrat tavrından nasibini alarak ekolojik tahribe maruz kalmaktadır. Aynı şekilde, insanî değer ve erdemlerin ihmal edildiği, bilginin, sevginin, dostluğun ve güvenin tüketildiği ve heba edildiği bir dünyanın da anlam yönüyle israfa ve fesada uğradığı izahtan varestedir. Lüks alışkanlıklarının zaruret olarak algılanarak ihtiyaç ölçüsünün kaybolmasına, arzularının esiri olan insanın, hayatı israf ve tüketim çılgınlığına çevirmesine karşı ciddi bir tüketim ahlakına, nimet ve sorumluluk bilincine, şükür, kanaat ve paylaşma gibi değerlerin ihyasına ihtiyacın olduğu aşikârdır. Dolayısıyla, Allah'ın verdiği her nimetin bir gün hesabının sorulacağının bilinci içinde, nimetler karşısında şımarıp lükse dalmadan ve duyarsızca israfa girmeden her konuda iktisadı merkeze alarak infak ahlakını kuşanmak bizlerin en önemli şiarı olmalıdır.
Başkan Erbaş'ın bir de isteği daha var:
İsraf'tan başka din, ibadet ve ramazanla ilgili ilkeler, kurallar ve kavramlar üzerinden yersiz ve gereksiz tartışmalarla bu ayın manevi iklimine gölge düşürülmemesini ve milletimizin zihninin boş yere meşgul edilmemesini istedi.

Bir söz

Lütfen israf etmeyin;
Yaşamı, zamanı, sevgiyi, saygıyı, iyi niyeti, geleceğimizi, nimetlerimizi, vaktimizi, dünyamızı israf etmeyelim...