Önümüzde iki Bayram var. Biri dini, diğeri milli. Tabii ki, bol da izin, yani tatil. Her ne kadar, 'Bizim ülke olarak tatile değil, çalışmaya ihtiyacımız var' dediysek de kimseye duyuramadık ve sözümüzü yetkililere geçiremedik. Çünkü onlar da hep tatilden yanalar. Aslında şu anda 'madem öyle, işte böyle!' diyerek bir önemli konuya daha dikkat çekmek istiyoruz;
Hepimiz biliyoruz, gıda israfı tatil dönemlerinde daha büyük artış gösteriyor. Tüm yetkililer gibi ben de dikkatinizi bu konuya çekerek, 'Kurban Bayramı tatilinde, özellikle her şey dahil otellerde konaklayacak vatandaşlarımız gıda israfından kaçınsınlar' diyorum. Yalnız bunda mı?
Dünyada doğal kaynakların hızla tükendiğine dikkati çeken uzmanlar; elektrik, doğalgaz, su ve kağıt tüketiminde de israftan kaçınılması gerektiğini belirterek, 'geleceğimizi israf etmeyelim' diye konuşuyorlar.

Yerine getirmeliyiz

Unutmayalım; Bayramların barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularının yaşandığı, küskünlüklerin dargınlıkların unutulduğu, milli ve dini duyguların ön plana çıktığı dönemler olduğunu. Kur'an'ı Kerim'de yer alan, 'Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz, çünkü Allah israf edenleri sevmez' ayetinin gereğini yerine getirelim.

Açık büfeye hayır!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'dan duymuştuk:
Üretimin yanı sıra bilinçli tüketimle de ekonominin verimli hale gelebileceğini söylemiş,  açık büfe yemek servisi yapılan her şey dahil otellerde ve lüks restoranlarda her gün tonlarca gıdanın çöpe gittiğini vurgulamıştı. Aynı sözleri daha geçenlerde Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi öncel, Haber Ekspres'e anlatmıştı;
Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye'de de gıda israfı had safhaya ulaşmış durumda. Günde yaklaşık 5 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Bizim dinimizde israf haramdır. Türk toplumunda özellikle ekmek çok kutsal bin nimettir.
Lütfen her türlü israftan kaçınalım.

İsrafa karşı mücadele etmeliyiz

Güney Sudan, Somali, Yemen ve Nijerya gibi pek çok ülkede insanlar açlıkla savaşırken dünya genelinde üretilen gıdanın üçte birinin çöpe atıldığına işaret eden uzmanlar, 'Bir yanda açlıkla savaşan ve gıda kıtlığından dolayı hayatını kaybeden milyonlarca insan varken diğer yanda milyonlarca ton gıda çöpe gidiyor. İsraf edilen gıdanın sadece dörtte biri ile dünyada açlık çeken 795 milyon insanı doyurmak mümkün. Bu konuda hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra toplumun tüm bireylerine sorumluluk düşüyor. İsrafa karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz' diyorlar.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 'Körfeze köprü yapılsın' diye Bayram öncesi beyanat verirken, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran 'Geleceğimizi israf etmeyelim' diyor...

İzmirli destek veriyor

Türkiye'de enerji tüketiminin hızla arttığını hatırlatan Baran, elektrik, doğalgaz ve su tüketiminde de israftan kaçınmak gerektiğini söyledi. Baran, 'Dünyada doğal kaynaklar bilinçsizce ve hızla tüketiliyor. Geleceğimizi israf etmeyelim. Evlerimizde ve iş yerlerimizde alacağımız küçük önlemlerle elektrik, doğalgaz ve su tüketimini azaltabiliriz' dedi.
Kâğıt kullanımı konusunda da uyarılarda bulunan ATO Başkanı Baran, 'Bir ton kâğıt 17 ağaçtan elde ediliyor. Ülkemizde her gün tonlarca kağıdın israf edildiği düşünülürse her gün yüzlerce ağacımız yok oluyor' dedi.
Baran, kullanılmış kâğıtların mutlaka geri dönüşüme gönderilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Bu arada iftiharla söyleyebiliriz, İzmir'de bu konuya halkımız büyük destek veriyor.

Teknolojide bayramlık fırsatlar!

Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Tanı'nın alışveriş yaptıkça geri kazandıran mobil alışveriş uygulaması Chippin, teknoloji severlere özel kampanyalar ile Kurban Bayramı sonuna kadar üyelerine özel avantajlar sunmaya devam ediyor.
Bugün 265 üye işyeriyle işbirliği bulunan Chippin, Arçelik ve btsony.com ile gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde üyelerine indirimli ürünlerin yanı sıra 200 TL değerinde Chippin kazandırıyor.

'Bayramlık' havaalanı kampanyası

Türkiye'deki faaliyetlerine bu sene başında İstanbul'da başlayan Körfez bölgesinin lider araç çağırma uygulaması Careem, Kurban Bayramı tatili süresince yolcularını havaalanlarına sabit fiyat ile taşıyacak.
Geçtiğimiz ay içerisinde aldığı 150 milyon dolarlık yatırım ile 1 milyar dolarlık değerlemeyi aşan ve bir unicorn olan Careem, kullanıcılarına özel kampanyalar sunmaya devam ediyor.
Araç filosunun tamamını 9 kişilik Mercedes Vito'lardan oluşturan Körfez'in lider araç çağırma servisi Careem, tatilin başladığı 25 Ağustos'tan bayramın bitiş günü olan 4 Eylül'e kadarki havaalanı transferlerini sabit fiyatı üzerinden 'bayramlık' promosyon koduyla 20 TL indirimli yapacak.
Aynı yakadaki havaalanı transferi 60 TL ile ücretlendirilirken farklı yakadaki havaalanı ulaşımı 105 TL olacak.
Her üyelik için 2 kez geçerli olacak 'bayramlık' promosyon kodunu üyeler, biniş ya da varış noktalarına Atatürk Havaalanı veya Sabiha Gökçen Havaalanı'nı işaretledikten sonra kullanabilecekler.
Umarım benzer kampanyaları İzmir'deki şirketlerimiz de yaparlar.
İzmir ve özellikle Ege'nin tatil beldelerinde benzer uygulama ve 'araç çağırma' servislerinin önümüzdeki yıllarda önemli yer tutacağını düşünüyorum.

Bir şey kalmadı!

1 Eylül'de 'Vira' denilerek balıkçılar denize açılacak...
Çünkü balık yasağı kalkıyor...
Ön araştırmalar denizlerimizin balık kaynadığını gösteriyor.
Yani Kurban eti yiyemeyecekler, bulamayanlar için ikinci bir alternatif ortaya çıkacak.
Bazı ithal balıkların Omega 3 yönünden zengin olduğu ve bunların tüketilmesi gerektiği yönündeki tüketici yönlendirmelerini değerlendiren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Osman Özden, Omega 3'ün yağlı balıklarda daha fazla olduğunu ancak tüm balıkların Omega 3 yönünden zengin olduğunu ifade etti.

Geride bıraktık!

Avrupa'nın 'balık ambarı' olarak adlandırılan Yunanistan'ı geride bırakan Türkiye balıkçılık sektörünün, ithal balıklar karşısında desteklenmesi gerektiğini söyleyen Osman Özden, 'Kırmızı etin besin değeri standarttır ama balıklarda böyle değil. Omega 3 yağlı balıkların hepsinde fazla, 5 liralık sardalya da 100 liralık balıkta bulunan Omega 3'e sahip' diyerek sadece ithal balıkların Omega 3 ile anılmasına karşı çıktı.

Kendi balığımız levrek ve çipura

Kendi balığımız olan taze levrek ve çipuranın ithal balıklar karşısında daha tercih edilir olması gerektiğini ifade eden Prof. Özden, Avrupa'nın balık ithalatında birinci tercihi olan Türkiye'nin, dondurulmuş ithal balıkları tüketmeye yönlendirilmesinin sektör açısından çok da doğru olmadığını söyledi.

Özel üniversite ücretleri enflasyonu solladı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, eğitim kurumları içinde en yüksek artış yüzde 17 ile özel üniversitelerde gerçekleşti.
Özel üniversite ücretleri önceki seneye göre 4 bin 179 lira arttı
Özel eğitim-öğretim kurumlarının ücretleri son 1 yılda yüzde 9-17 artış gösterdi.
 Eğitim kurumu ücretlerinde en yüksek artış yüzde 17 ile özel üniversitelerde gerçekleşti.
Özel üniversite ücreti 1 yıl önceye göre 4 bin 179 lira, özel lise ücreti 946 lira ve özel ilköğretim ücreti 2 bin 88 lira arttı.

Köpek bile zehirleniyor

Kirliliği hat safhaya ulaşan ve onbinlerce vatandaşı sağlık yönünden tehdit eden Akkaya Barajıyla ilgili Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki soru yağmuruna tutuldu.
Bakan Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle üç ayrı önergede 13 soru yöneltenler, 'Kirlilik öyle bir boyuta ulaştı ki Akkaya'ya köpek bile giremez hale geldi' dediler.
Kirlilikle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye üç ayrı soru önergesi yöneltenler,  barajdaki evsel ve endüstriyel atık su deşarjıyla suyun kirlendiğini ve renginin değiştiğini belirttiler.

DİP EKSPRES

Altın ve döviz kaybettirdi
 
Haftalık bazda Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 2,38 kazandırırken, dolar yüzde 1,82, altın da yüzde 1,83 değer kaybetti.
BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 110.230,00, en düşük ise 106.800,30 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,38'lik artışla 109.755,14 puandan tamamladı.
Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,83 azalarak 144,50 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,83 düşüşle 967,00 liraya geriledi.
Geçen hafta sonu 241,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise 237,00 liraya düştü.Bu hafta ABD doları yüzde 1,82 değer kaybederek 3,4590 liraya ve avro da yüzde 0,82 azalarak 4,1050 liraya geriledi.
Bu hafta, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,34, yatırım fonları yüzde 0,21 değer kazandı.
Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 1,05 ile hisse senedi fonları oldu.
Bu hafta borsa kazandırdı, altın ve döviz kaybettirdi.