Suriye Delet Başkanı Beşşar Esad rejimine karşı mücadele veren muhafliflere bağlı aktivistler, Reuters'a verdikleri bilgide, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ele geçirilen ve geçiş noktası özelliği bulunan Ras el-Ain'e harekat başlatıldığını belirtti.
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinin karşısında, sınırın hemen ötesinde bulunan bölgeye helikopterin ve ağır zırhlı birliklerin ateş açtığı bilgisi verildi. Ras el-Ain, ÖSO tarafından Suriye'nin kuzeydoğusunda yapılan çatışmalar sonucunda ele geçirilmişti.
Helikopterlerin bölgedeki Tal Halaf köyünün yakınlarındaki tahıl deposuna ateş açtığı, topçu ateşinin ise petrol üretim tesisleri bulunan Hasaka eyaletinin sınırına düştüğü ifade edildi. Kürt nüfusun yoğun olduğu Hasaka, başkent Şam'dan 600 km uzaklıkta yer alıyor.

39 yıl sonra ilk

İsrail askeri yetkilileri ise bugün yaptıkları açıklamada, Esad güçleri ile ÖSO arasında yaşanan çatışmalarda bir havan topu mermisinin Golan Tepeleri'ne düştüğünü ve Suriye tarafına uyarı atışı yapıldığını belirtti. Havan toğu mermisinin, İsrail Savunma Güçleri'ne (IDF) ait bir karakola isabet ettiği bildirildi.
İsrail, böylece 1973'te yaşanan Arap-İsrail savaşından bu yana ilk kez Suriye tarafına ateş açmış oldu.
Suriye ve Mısır güçleri bu savaşta 1967'de yaşanan Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in işgal ettiği ve bugün hale elinde tuttuğu Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası'na girmişti.

Yeniden yapılanma

Suriye muhalefeti, Katar'ın başkenti Doha'da gerçekeştirilen toplantıda, Suriye muhalefetinin yeni bir organ ve yeni bir başkan altında hareket etmesine karar verildi.
Müslüman kardeşler ve diğer muhalif grupların yer aldığı toplantıda, yeni organın Suriye içi ve dışındaki gruplardan oluşacağı ifade edildi.
Müslüman Kardeşler örgütünden bir yetkili, yeni yapılanmanın "Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu ve Suriye Devrimi' adını taşıyacağını belirtti.