Türkiye genelinde gerçekleştirilen araştırma sonucunda, işsizlik oranının geçen seneye oranla 1,2'lik artış kaydederek yüzde 11,3 oranına yükseldiği belirlendi. 
2016 yılı verilerine bakıldığında işsizlik sayısındaki artışın 435 bin kişi olduğu toplamda ise 3 milyon 493 bin kişinin işsiz olduğu saptandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yaptığı çalışmada, işsizlik oranının genç nüfusta yüzde 19, 15-64 yaş grubunda ise yüzde 11,5 oranlarına yükseldiği açıklandı. 
Belirlenen işsizlik oranlarının yanı sıra, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışan işçi sayısının ise yüzde 34,6'ya yükseldiği belirtildi.
2016 Ağustos verileriyle gerçekleştirilen çalışmada, işgücüne katılım oranları da açıklandı. Erkeklerde bir önceki yılın aynı dönemi baz alındığında yüzde 72,6'lık oran değişmezken, kadınlarda ise bu oran artış göstererek yüzde 33,1'e yükseldi.

Başvuru için son gün

Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun' ile getirilen; 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile RTÜK idari para cezaları, Kanunun yayımlandığı 19/08/2016 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları (ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları gibi) için yapılandırma imkanından yararlanmak için başvuruların en geç 25 Kasım 2016 Cuma gününe (bu tarih dâhil) kadar yapılması gerekiyor. 

Yıl sonu dolar beklentisi 3,34'e yükseldi

TCMB Beklenti Anketi'nde yıl sonu dolar/TL beklentisi 3.12'den 3.34'e çıktı. 
Cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ise yüzde 8,10'a yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'nin kasım sonuçları açıklandı. 
Yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 3,12 TL iken, bu anket döneminde 3,34 TL'ye yükseldi.
Buna göre, kasım ayı için tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde bulunduğu yüzde 0,74 düzeyinden bu anket döneminde yüzde 0,83'e çıktı. 
Gelecek ay için TÜFE beklentisi yüzde 0,46'dan yüzde 0,55'e çıktı. Gelecek yılın ocak ayına yönelik TÜFE beklentisi ise yüzde 1,11 düzeyinde gerçekleşti.

Şirince Zeytin Şenliği yapıldı

Selçuk Belediyesi'nin katkılarıyla Şirince Türetim Derneği tarafından düzenlenen Zeytin Şenliği eski köy meydanında yapıldı. 
Zeytinin yanı sıra Şirince'nin tarihi ve kültürel değerlerinin de altının çizildiği şenliğe Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, esnaf ve kamu kuruluşu temsilcileriyle Şirinceli vatandaşlar katıldı.
Başkan Bakıcı etkinlikte yaptığı konuşmada; 'Zeytinin insanlık tarihindeki yeri bellidir. Zeytin barışı simgeliyor, özgürlüğü simgeliyor, kardeşliği simgeliyor. Zeytin kutsal bir ağaç, bir ürün olarak da görülmektedir. Dolayısıyla zeytinin insanlık tarihindeki yeri çok önemlidir' dedi. 

KETA'da kurumsal ilk adım

'Yeni Bir Kent Tasarımı İçin Projeler Üretiyoruz' sloganıyla kurulan Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (KETA), kurumsal anlamda ilk çalışmasını yeni düzenlenen atölyesinde gerçekleştirdi. 
Bu kapsamda İzmir'de ilk kez tasarım, geniş kapsamlı olarak düşünülüp tartışıldı. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi öncülüğünde düzenlenen 'İyi Tasarım İzmir-1' etkinliği, KETA bünyesinde yeni faaliyete geçen atölyesinde gerçekleştirildi. 
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun da katıldığı etkinlikte, Kadıköy Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (TAK) ile yeni projeler konusunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

Tıbbi ve aromatik bitkiler ile gelecek

İzmir'de tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bir dizi değerlendirme toplantısı yapıldı. 
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir proje kapsamında düzenlenen toplantıya, üniversite ve enstitülerden gelen uzmanlar ile proje ile ilgili faaliyet gösteren 37 il müdürlüğü temsilcisinin yanı sıra özel sektör temsilcileri de katıldı.
Konu ile ilgili Türkiye ve dünyadaki teknik ve ekonomik tabloların oluşturularak genel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminden pazarlamasına kadar birçok konu ele alındı. 
Yaşanan tecrübelerin de paylaşıldığı toplantılarda, karşılıklı fikir alışverişinde bulunularak Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili geleceği hakkında öngörüler değerlendirildi.

Ar-Ge çalışmalarının payı arttı

Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine ayrılan pay 2014 yılına göre 2015'de yüzde 17.1 artarak 20 milyar 615 milyon TL oldu.
Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri araştırması kapsamında kamu kuruluşları, vakıf üniversiteleri ve ticari kesim anket sonuçlarıyla devlet üniversitelerinin bütçe ve personel dökümlerine dayalı olarak yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de Gayrisafi Yurtiçi Araştırma ve Geliştirme harcaması 2015 yılına göre artış gösterdi. 
Bir önceki yıl gayrisafi yurtiçi hasıla içinde Ar-Ge payı yüzde1.01'iken 2015 yılında yüzde 0.05'lik artışla yüzde 1.06'ya yükseldi.

Tıbbi cihaz sektöründe tekelleşme 

Biyomedikal Mühendisliği alanında gerçekleştirilen Türkiye'nin en kapsamlı ulusal kongresi Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısının (BİYOMUT) sonuç bildirgesi yayımlandı.
Seferihisar'da buluşan 420 bilim insanı, tıbbi cihaz sektöründeki tekelleşmeye dikkat çekti. 
Bildirgeyi kamuoyuna açıklayan kongre başkanı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Oflaz, 'Türkiye'nin açık pazar olmaktan kurtulmasının ve tıbbi teknoloji geliştirme atağına geçmesinin tek yolu kamunun inisiyatif alması ve yerli sanayiye yapılan desteğin artmasıdır.' diye konuştu.

İngilizleri Türkler giydiriyor

Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, en büyük ikinci ihracat pazarı İngiltere'deki konumunu güçlendirmek için İngiltere'nin Londra kentinde düzenlenen Fashion SVP Fuarı'na katılarak dünya devlerine ürünlerini tanıttı.
Türk Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü'nün ihracatında; İngiltere'nin, Almanya'nın ardından en büyük pazar konumunda olduğuna dikkati çeken Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, İngiltere pazarındaki konumlarını Londra Fashion SVP Fuarı'nı bir fırsat olarak gördüklerini anlattı.
'Ülkemizin İngiltere'ye olan toplam konfeksiyon ihracatı 2016 yılının Ocak - Ekim döneminde 1 milyar 706 milyon dolar oldu.

İthalat yasağı kalkıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rusya'ya ithalatı yasaklanan 5 ürünün yasağının kalkmasıyla Rus tarafının toplanacağını belirterek, 'Bu yasağı kaldırmadan yana olduklarını bize ifade ettiler.' dedi.
2015 yılının Kasım ayından beri Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı (CEO) olarak görev yapan Robin Michael Goetzsche görevinden istifa etti. 
CEO koltuğuna yeni yılla birlikte Gavin Hudson oturacak.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği, kapatılan Cihan Medya Dağıtım A.Ş.'nin de aralarında bulunduğu 6 şirkete atanan kayyumların görevlerine son verilmesine ve kayyumlara ait tüm yetkilerin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdi.


DİP EKSPRES

MaviBahçe'de engeller kalkıyor


Turkcell'in Young Guru Academy (YGA) ile birlikte hayata geçirdiği 'Hayal Ortağım'a eklenen 'Yol Arkadaşım AVM' özelliğiyle görme engelliler MaviBahçe'de alışverişlerini kimseden yardım almak zorunda kalmadan yapabilecek.
Turkcell'in YGA işbirliğiyle hayata geçirdiği, görme engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmalarını amaçlayan 'Hayal Ortağım' uygulaması içerisinde bulunan 'Yol Arkadaşım AVM' özelliği MaviBahçe Alışveriş Merkezi'nde kullanıma açıldı. 
Bu özellik sayesinde görme engelliler, AVM'de önünden geçtikleri mağazaların hangi mağaza olduğu bilgisini alabiliyor ve gitmek istedikleri mağaza, asansör, danışma gibi noktalar için yönlendirmelere ulaşabiliyor.